Scrisoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu in legatura cu demisia papei Ratzingher contine erezia „biserici surori”.

  Pe siteul ROMFEA putem citi in limba greaca declaratia patriarhului Ecumenic in legatura cu demisia papei. In primul rand, dupa mentalitatea papistasa, a demisiona un papa este un nonses, e ca si cum ar spune Sfantul Petru „demisionez din functia de apostol”, sau „din functia de Sfantu Petru”. Pentru papistasi functia papei este o functie harica, deci nu se poate demisiona din ea. Din momentul alegerii in functia de papa, papa ramane papa pana la moartea lui. In schimb, un patriarh poate demisiona din functia de patriarh, pentru ca este doar o functie administrativa, la fel si un mitropolit poate demisiona din functia de mitropolit, dar el ramane in continuare arhiereu, nu poate demisiona dintr-o functie harica, chiar daca nu mai slujeste, el tot arhiereu ramane.

             Insa declaratia Patriarhului Ecumenic ne pune pe ganduri, pentru ca se observa cu ochiul liber cum gandeste Sanctitatea Sa. Pentru Patriarhul Bartolomeu „Acordul de la Balamand” nu a fost anulat, el foloseste si crede in termenul eretic „Biserici Surori” :

” Dumnezeu sa arate un urmas vrednic ca si conducator al Bisercii Romei, Biserica Sora, si sa se continue drumul comun spre unirea….” (traducerea mea, sursa ROMFEA   “Εὐχόμεθα ἀπό τοῦ Φαναρίου ὁ Κύριος νά ἀναδείξῃ ἄξιον διάδοχόν του ἐπὶ κεφαλῆς τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρώμης καί νά συνεχισθῇ καί μετ’ αὐτοῦ ή κοινή πορεία μας πρὸς τήν τῶν πάντων ἕνωσιν εἰς δόξαν Θεοῦ.”
http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/oikoumeniko-patriarxeio/15603-2013-02-11-18-35-50)

Este posibil ca un Patriarh Ecumenic sa nu stie faptul ca Biserica este Una, Sfanta, Catholica si Apostolica, si aceasta Biserica este Biserica Ortodoxa? 

Nu am tradus tot textul, numai aceasta fraza, care este o fraza ce denota o gandire eretica, departe de spiritul Parintilor Bisericii.

Oare cum poti sa il sarbatoresti pe Sfantul Fotie cel Mare care a adunat Sinod Ecumenic si a anatematizat Filioque si in acelasi timp sa afirmi ca papistasii sunt „Biserica sora”?

Redau mai jos textul domnului profesor Dimitrie Telenghidis referitor la termenul eretic „Biserici surori” :

Biserici surori

De la început, termenul Biserici surori a fost nepotrivit şi inadmisibil. Este nepotrivit din punct de vedere teologic, atunci când este folosit pentru a exprima relaţia dintre Bisericile Ortodoxe locale. Şi este absolut inadmisibil, din punct de vedere teologic, atunci când este folosit pentru a determina caracterul ontologic al Bisericii Ortodoxe şi al Romano-catolicismului.

Termenul Biserici surori nu este un termen bazat scripturistic, nici nu este legitim. Atunci când Sfântul Apostol Pavel se referă la diversele Biserici locale, el nu le denumeşte surori, nici nu subînţelege existenţa vreunei Biserici mame ale vreunor Biserici locale. El are conştiinţa că Biserica este una şi că ea are un caracter universal, în sensul unei deplinătăţi a adevărului şi a vieţii ei, şi al cărei cap, ne informează Sfântul Apostol Pavel, este Însuşi Hristos. Astfel, atunci când se adresează vreunei Biserici locale, foloseşte expresia stereotipă: Bisericii care este în Corint, de exemplu. Acest lucru arată că prezenţa întregii Biserici poate fi în orice loc, acolo unde există comunitatea euharistică a credincioşilor sub episcopul ei.  Este, desigur, de la sine înţeles faptul că unitatea acestor Biserici locale este asigurată de comuniunea lor întru credinţă, viaţă şi rânduială ecclesiastică. Unitatea Bisericilor locale este garantată în practică de Sinodul episcopilor acestor Biserici.

Din cele expuse mai sus reiese clar faptul că, din moment ce nici Bisericile locale aflate în acelaşi cuget în cadrul Ortodoxiei nu se justifică, din punct de vedere teologic, să fie numite surori, cu atât mai mult nu există vreun substrat teologico-ecclesiologic pentru a numi Biserica Ortodoxă şi Romano-catolicismul Biserici surori. De altfel, Romano-catolicismul nu poate fi numit, în sensul strict al cuvântului, Biserică, după anul 1054, pentru că de atunci acţionează asupra lui anatemele Sinoadelor Ecumenice, consecinţa fiind tăierea de la Trupul divino-uman.

Aici trebuie făcută observaţia că suspendarea anatemelor nu poate fi efectuată de nici o persoană oficială a Bisericii, indiferent de înălţimea poziţiei în ierarhia ecclesiastică, ci doar de un Sinod Ecumenic. Şi acest lucru se poate face doar în cazul în care, în prealabil, sunt îndepărtate motivele dogmatice pentru care a avut loc efectiv tăierea Romano-catolicismului de Biserică.

Este, aşadar, limpede faptul că, oficial, Romano-catolicismul nu mai este Biserică din 1054. Practic, acest lucru înseamnă că nu are credinţa apostolică corectă, nici succesiune apostolică. Nu are harul necreat şi, prin urmare, nu are Tainele dumnezeieşti care aduc trupul divino-uman al Bisericii într-o comuniune îndumnezeitoare cu omul. Şi, pentru că Biserica nu poate decât să fie şi să rămână până la sfârşitul veacului una şi nedespărţită, orice comunitate creştină aflată în afara Bisericii Ortodoxe este, pur şi simplu, eretică.”

Traducere din limba greaca de Preot Matei Vulcănescu

31 comentarii

Din categoria Uncategorized

31 de răspunsuri la „Scrisoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu in legatura cu demisia papei Ratzingher contine erezia „biserici surori”.

  1. george

    p bartolomeu desigur ca a avut libertate sa faca ce vrea sa gandeasca ce vrea dar batandu si joc de credinta a intrat diavolul in el si acum nu mai vede lucrurile asa cum sant !! cunoastem si din cartile bisericesti si din viata de zi cu zi ca omul cand este indracit nu mai vede asa cum sant lucrurile incat cand dracul este alungat omul nu si mai aminteste ce a facut chiar timp de ani de zile ..asa a patit si Cain dupa ce l a ucis pe fratele sau Abel desi mai a trait multi ani lui i se pecetlise viitorul ,la fel sant si dracii ..adica timp de mantuire ar fi dar formandu se potrivnici lui Hristos nu mai pot sa faca lucrarea lui Hristos,cu bartolomeu acum nu se mai poate discuta …

  2. george

    am si eu o intrebare pentru cei ce au facut cartea si acatistul sfintilor marturisitori din inchisorile comuniste:conteza ce religie au avut? si in functie de raspuns continuam dialogul nu vreau sa va arat de la inceput ca santeti in echilibru pe sarma dar totusi pentru a spune ca inchisorile comuniste au fost rele trebuie sa explicati cum de bor a fost mana n mana cu comunistii si acum spunem rele de comunisti? cam cum a fost la iasi de ziua unirii: cuza antihristul care a luat”averile manastiresti” si a luptat contra Bisericii (a fost ingropat in manastirea 3 ierarhi)in fatza statuii lui s a facut slujba cu mitropoliti si episcopi.. e atata nebunie in libertate numai ca s au inchis spitalele?

  3. Pr Claudiu

    Prin ,,Dezacordul” de la Balamand, ortodoxiei romanesti i s-a impus o ,,sora” pe care familia (pleroma) ortodoxa nu o recunoaste. E ingrijoratoare influenta noilor pseudoinvataturi (Biserici surori, recunoasterea tainelor) in randul preotilor, ce pot vatama credinciosii, printr-un mod de intelegere si vietuire strain de duhul Ortodoxiei.

  4. George Tinu

    Cu toata stima fata de pozitia dumneavoastra in a comenta orice apare nou in lumea crestina, insa, sa-mi fie cu iertare, parca ati din alte timpuri si de pe alte taramuri. Parca nici macar nu ati auzit vreodata vorbindu-se despre Evanghelia lui Hristos! Chiar ata de mare va este barna din ochi??? Voi numai greselile altora le vedeti, in schimb atitudinea voastra plina de orgoliu si ura nu reusiti sa o percepeti! Cum puteti semana numai discordie? Incercati sa digerati Cuvantul lui Dumnezeu din Sfanta Scriptura si vedeti ca Dumenzeu este iubire?
    Ma rog Bunului Dumnezeu sa va lumineze mintea si sa va deschida ochii inspre adevar si dreptate! Sa reverse peste voi harurile sale din belsug!!!

    • Discernerea intre bine si rau nu se numeste dezbinare ci discernamant. Ma bucur ca suntem pe linia Sfantului Maxim Marturisitorul, Fotie cel Mare, Grigorie Palama, etc care au procedat la fel, au cernut invatatura sanatoasa, ortodoxa de erezie.

    • george

      @george tinu din Sfanta Evanghelie te deranjeaza sa ti spun ca Hristos nu a venit sa aduca pace ci sabie? tu dormi in continuare negandind ca dracu duce o lupta cu Biserica! Cuvantul barna este folosit in legatura cu greselile omenesti ,dar cand e vorba de credinta cel ce tace se face tradator! e grea Sfanta Evanghelie draga geo tinu?

  5. george

    citim in istoria Bisericii ortodoxe romane ca in Ardeal crestinii au banit ca pe ascuns clerul semnase unirea cu catolicii si isi intrebau preotii daca au semnat si preotii spuneau c nu au semnat dar crestinii nu au crezut ce spuneau preotii-asa erau de doritori de curatie a credintei !- si nu au mai mers la biserica !!! in timpul postului mare luau mugur de brad si spuneau (cum spune si Sfantul Iustin Popovici ca se face in cazuri de catacombe)”Doamne Iisuse Hristoase fa din acest mugur de brad sangele si trupul tau caci tu sti situatia Bisericii si noi dorim foarte mult sa fi Tu in noi …”si nimeni nu a condamnat ce au facut crestinii ,ba mai mult sant laudati de Ortodoxie … Credinta nu e cum viseaza tinu geo,dar cred ca geo nu viseaza ci doar isi face datoria de bagator de scandal desi el pozeaza in facator de pace

  6. george

    geo tinu este adevarat ca Biserica de pe pamant este numita „luptatoare” si cea cereasca „biruitoare” ? dupa cum vorbesti arata ca ai credinta intr o biserica adormitoare !! daca tu esti doritor de multa pace cum de te ai bagat pe aici unde zici tu e cam scandal ? du te la blogul ecumenistilor si spune acolo ce vrea inima ta si sa traiesti in pace pe pamant ca apoi sa iei cununa somnorosilor caci a celor biruitori fara lupta n ai cum ,e si ilogic

  7. george

    tinu geo abia te asteptam sa ne explici cum de tu vezi aschia noastra si barna ta nu o vezi? sau sa credem ca tu ti ai vazut doare achiile tale si Dumnezeu te a trimis sa arati celor murdari petele lor ? nu am un vocabular larg asa ca in afara de ati spune ca ai o exprimare de dictator mai usor nu stiu cum sa ti explic !! adica genul comunist:sa fim impreuna dar sa conduc io ! sau democreatic:libertate si ..dar sa faca legile hotii si judecatori sa fie talharii!!sau:statul sant io !! asta esti mai geo tinu ca spui ca nu e bine sa vezi greselile altora dar tu ai voie!! bine mai geo ,bine,tinete aproape sa avem si noi un guru ca santem speriati ca nu avem pe cineva sa ne vada greselile si te rugam pe tine sa ni le arati si sa ne conducii pe drumul zambetelor si floricelelor

  8. Pingback: PELERIN ORTODOX » Scrisoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în legătura cu demisia papei Ratzingher conţine erezia “biserici surori”

  9. george

    Draga parinte ,am gasit ceva din interiorul sectelor,e dureros dar adevarat : http://www.youtube.com/watch?v=EzVSN7ykBXA

  10. Pr.Gabriel

    Si, de obicei, ecumenistii sau cei care inca nu sunt convinsi de Adevarul ortodox, aduc drept justificare doua mari aberatii „teologice”, probabil scornite de ei:
    1.Ca formula rostita corect si cele 3 afundari sunt deajuns pt. validitatea Botezului, indiferent de confesiune, pt. faptul, zic ei, ca Taina Mirungerii „activeaza” darurile de la Botez, asadar, Botezul devine valid doar prin Mirungere ortodoxa, indiferent de savarsitor.
    2. In caz de nevoie, orice pagan poate boteza, cu conditia sa aplice formula corecta si afundarile sau, stropirile.(necontand dreapta credinta)
    Astea doua sunt justificate chiar si de preotii nostri ortodocsi din regat..

    • Νu au nici un argument patristic. Toti Parintii spun ca numai un crestin ortodox poate boteza, daca nu e crestin ortodox cum va marturisi ortodoxia? Botezul prinde valabilitate prin marturisirea de credinta ortodoxa, nu prin simpla formula a Botezului.
      Povestea cu activarea botezului prin Mirungere este un sofism, nu are nici o baza patristica.

  11. Pr.Gabriel

    Stiu ca si parintele Ier.Petru Pruteanu a dezvaluit aceasta gandire ca tipic apuseana, pt. ca putea cuprinde ecumenismul franco latin. Din nefericire, acesti preoti sunt dintre cei care au terminat facultatile si masterurile pe la Pitesti, Targoviste, adevarate pepiniere ecumeniste.
    Eu am observat si faptul ca aceste pareri ale lor vin din faptul ca ei gandesc ca daca pruncul moare nebotezat automat merge in iad, tocmai de aceea fac orice ca acesta sa fie botezat.Cauta sa incorporeze pri botez pe toti, indiferent de stare. Si tocmai si de aici vine si canonisirea grea pe care o dau acestia femeilor ca avorteaza. Nu vad avortul atat ca o intrerupere a vietii si iubirii lui Dumnezeu exprimata prin familie ci cat trimiterii iadului pe toti acesti copii „nebotezati”, tocmai de aceea se dau canoane de gen botezarea altor prunci, prin nasire, sau chiar infierea unora, cu scopul ca Dumnezeu sa tina cont la Judecata si de cuvantul celui infiat nu numai de cuvantul acuzator al copilului care nu este trimis in Rai. Ba mai mult, unii spun ca acesti prunci nu sunt nici in Rai, ca nu au Botezul, dar nici in Iad, ca nu au pacatuit, si atunci.. unde sunt? IN „purgatoriu” sau in vreun „al treila loc”?
    Va intreb , fiindca asta imi ridica mari probleme in pastoratie..

  12. Pr.Gabriel

    Cum vad celelalte Biserici Ortodoxe situatia copiilor nebotezati? De ce in primele secole crestine se botezau in majoritate adultii? De ex. Sf.Grigorie Teologul care s-a botezat la 30 de ani, Oare acesta nu stia de convorbirea Domnului Iisus Hristos cu Nicodim? Apoi, Sf.Imp. Constantin cel mare, care inainte sa fie botezat era considerat de toti „episkopos ton ektos”.-al celor din afara imperiului.
    Va dati seama ca o astfel de gandire in intrebari de acest gen, ma poate duce in fata vladicai si a colegilor de slujire ca eretic?

  13. Lastun

    Sa traiti Parinte Mircea Vulcanescu.

    Ce parere aveti despre acest articol ?

    Florentin Cantaragiu: “Părintele Arsenie Boca e un sfânt. Punct. El mi l-a revelat pe Dumnezeu”

    http://vladherman.blogspot.ro/2013/02/florentin-cantaragiu-parintele-arsenie.html#.URqJhWeFmSo

  14. Pentru ca Taian Botezului se administra atunci cand omul devenea curatit si iluminat. De aceea in institutia catehumenala se facea nu numai invatatura ortodoxa ci si multa asceza, rugaciune, post. De aceea se prefera otezarea copiilor mici, care inca nu au patimi ale lor, pentru ca institutia catehumenala nu mai functioneaza. Ar trebui revenit la institutia catehumenala care are rolu de a vindeca pe om de patimi, de a-l ilumina si apoi, prin Taina Botezului a=l uni cu Biserica.
    Termenul folosit pentru imparatul constantin are doar rol adminstativ si anume epi- skopos, cel care supravegheaza trebuirle materiale, exterioare, in nici un caz nu e vorba de ceva haric.

    • daniel

      Parinte, va rog sa explicati! Cum adica revenirea la institutia catehumenala? Va referiti la cazul botezului pruncilor? Adica sustineti ca nu e bine ca ei sa se boteze de mici, ci mai tarziu cand mai cresc si cand vor fi fost catehizati? Nu e asta o abatere de la traditia Bisericii? Inteleg, catehizarea pentru convertitii mai invarsta, dar pentru prunci?!
      Si in ce priveste Mirungerea.. Nu este ea definitivarea Botezului? Inteleg ca doar in cazurile urgente, cu pericol de moarte iminenta ramane valabil botezul fara mirungere, dar in cazul in care persoana supravietuieste, se definitiveaza randuiala botezului conform tipicului orodox. Sfintia voastra sustineti ca cele doua acte sunt separate si independente unul de altul?

    • Cristina

      Parinte,va rog sa raspundeti la comentariul lui Daniel si sa ne explicati mai pe larg la ce va referiti cind ati spus ca ar trebui sa revenim la institutia catehumenala. Iertare, dar chiar as vrea sa stiu.

      • Ar trebui ca cei care nu sunt botezati de mici din varii motive, sau paganii sau papistasii, protestantii si neoprotestantii care doresc sa imbratiseze credinta ortodoxa sa participe la o scoala catehumenala organizata de Biserica prin episcop. Aceasta scoala sa dureze cel putin 6 luni si maxim 2 ani,in care cei ce urmeaza a fi botezati sa devina catehumeni si apoi sa invete practic si teoretic credinta ortodoxa, ca astfel in momentul botezului sa devina constienti de ceea ce si-au asumat. Eu personal conduc o astfel de scoala de catehumenat in Mitropolia Veriei, fiind responsabil cu cateheza in toata Mitropolia. Eu am orgaizat aceasta scoala si ea aduce multi catehumeni care vor fi pregatiti pentru botez.

      • Cristina

        Va multumesc ca mi-ati raspuns,dar vroiam sa va zic sa nu cenzurati mesajele lui Daniel, caci nu aveti nici un motiv.Iertare inca odata pentru indrazneala.

  15. Pr.Gabriel

    Aveti dreptate, insa majoritatea colegilor mei nu gandesc ca dvs.Pentru ei, Botezul este edificator, mai ales la prunc, sa aibe pecetea mantuirii, ca dar. Insa practica ne spune ca multi copii raman fara lumina cunoasterii dumnezeiesti deoarece parintii si nasii au un staiu de impatire cu mult peste si cel al paganilor, ca moralitate vorbesc.Din experineta mica de preot va spun, ca am ajuns azi sa botezam copii care or fi rupti de comunitatea euharista locala(parohia) si transferati pe la cine stie ce zone din lume, mai exotice si mai..banoase.Altii, pur si simplu ignora chemarea preotului si num ai aduc pruncul decat atunci cand au..chef. Iar Bisericile de tara sunt la cota de avarie, in privinta supravietuirii, nu atat material cat spiritual. Ne confruntam cu o situatie iesita din comun, si anume, ei se boteaza la „traditie” si nu la intelegere, cunoastere spre luminare, daca ar fi fost pur si simplu musulmani sau eretici, ar fi facut-o in virtutea traditiei familiale. apoi, orele de religie sunt departe de a fi o cateheza prin care sa imbisericeasca copilul, facandu-l madular activ al Trupului euharistic.-si v-o spun si ca profesor.
    Catehezele care se desfasoara prin parohii, pur si simplu sunt ..sterile, deoarece(studiind acele manuale venite prin protopopiate) sunt croite ..scolastic, bine determinate dupa reguli didactic-catehetic apusene.
    Pr.Petru Pruteanu spunea ca ar fi bine sa se faca o selectie a celor care vor veni la Botez, si in special dupa calitatea parintilor si nasilor.Pai, acestia nu au nici macar un minim de cunostinte ortodoxe, in ce vor creste copilul? Nu ar fi mai bine sa se intarzie botezul acelor copii pentru care parintii nu pot da nici o garantie in fata Bisericii, ca madulare vii ale ei?
    Ati vazut ca parintele Daniel Sasoiev folosea si incuviinta pentru botezul ereticilor, Liturghia Baptismala? Iar acum, in Rusia , s-a reactivat celula catehetica prin scoli catehetice si ca la Taina Sf.Cununii(am impresia ca si la Botez) primitorii trebuie sa participe la un numar minim de cateheze?(5-10, parca)
    CAT O SA NE MAI LINGEM RANILE SI SA BAGAM CAPUL CA STRUTUL IN PAMANT?

    • george

      si cand se fac faradelegi scornesc ei un MOTIV !! Sa nu mai lungim vorba : in afara Bisericii nu exista Botez!!!E un canon al unuia dintre cele 7 ecumenice care spune: sfintii nu au pareri ,ci ce spun ei are valoarea unui sinod ecumenic !! Spuneti foate frumos ca majoritatea boteaza din traditie si habar nu au ce este crestinismul !! foarte corect !! si dvs stiti ca cei botezati care nu se mantuieste se duce in iad mai rau ca paganii!!Am citit la sfinti ca cei avortati depind de faptele parintilor si acesti avortati cand vad ca parintii lor fac fapte rele ii blesteama !! si cand isi vad parintii ca se pocaiesc se bucura enorm !!Sant locuri in iad fara chinuri si noi stim unde mergeau sfintii ianainte de Hristos asa ca sa nu l mai judecam noi pe Hristos ca nu stie unde il va trimite pe x sau y !!Mie mi se pare chiar mai rau faptul ca pentru a introduce un cal traian se considera de noul val comunist de preoti invatati in scolile ateistoteologice ca cum botezul facut de un mirean este valabil ,desi sfintii spun foarte clar si regulile sant clare ca acest botez este valabil doar daca omul botezat de mirean moare ,dar daca traieste se duce la Biserica si preotul ii face Botezul cu Harul preotesc !! Toate chestiile care noua ni se par stupide sant de fapt bineorchestrate si duc si fara sa vrem la ecumenism !!!!!!! 1- vreau sa spuna cine are curaj despre manacatul carnii de cal pentru crestini 2- sfintii spun ca SERGHIANISMUL este mai rau ca erezia si argumenteaza ca erezia este o inchinare stramba la Dumnezeu pe cant Serghianismul este inchinarea la STAT !!! Consider serghianismul o problema prea grea pentru educatia religioasa cel putin din Romania ce spuneti?

    • george

      si eu dupa ce am citit sfintii parinti ca pr Pruteanu Petru spune foarte bine si sfantul Varlaam cel nou canonizat de BOR spune ca si pe tigani sa nu i botezam repede ca sant o natie vicleana si vom da raspuns greu la judecata cu HARUL dat repde fara discernamant ..dar ce sa mai zicem ca preotii fac casatoria unei persoane de cate ori plateste cetateanul !!! cand se stie ca e Taina casatorie nu taina casatoriilor !! numai o nunta se pace cu pusul cununilor ,a diua nunata se face numai in conditiile de moarte a sotului(sotiei) la tinerete si raman copiii si e greu de crescut… sa se spuna de cine stie si care e varsta maxima care poate fi intre sot si sotie ca popii fac nunti nebune intre fetitze si bosorogi !!! Habar nu au de legile Bisericii ,cu adevarat nu au fost invatati dar nici ei nu au cautat!!!

  16. george

    Draga Parinte ,fiindca ati dovedit ca santeti om care gandeste si mai mult si face am sa va indemn la a intreba pe cei care v au spus ca botezul mireanului e valabil si preotul face restul urmatoarea situatie : vine la preot un betiv care zice ca era beat ca de obicei si si a botezat copilul atunci preotul sa l creada pe betiv si sa nu l mai boteze? daca apoi vine la acelasi preot o tanara care trebuia sa i boteze copilul si in drum spre biserica a scuipat o nebuna pe copilul ei si a spus formula botezului ,ce face preotul ? mai boteaza copilul? si daca la acelasi preot vine cineva care zice ca i s a parut frig in biserica si a botezat el copilul ,ce face preotul ? face doar restul? si daca apoi la acelasi preot vine lumea cu copii botezati caci (acelasi motiv il explica si Sf Ioan Gura de Aur si Ciprian…)au vazut ca e valabil botezul mirenesc ,ce face preotul vinde cristelnita sa mai faca un ban pentru biserica ! si daca vine vreunul care nu si a botezat copilul ii zice du te acasa fa i botezul si vino apoi??Aceste situatii stupide se pot crea caci actuala generatie de preoti au fost invatati aiureli :sa cante si sa cante !!! mai ar fi o intrebare pentru profesorii dvs :care e varsra maxima cand poate avea crestinul viata sexuala si deci si varsta maxima la care i se face nunta unei persoane?? Doamne ajuta!

  17. Pr.Gabriel

    Mai frate George, vrei sa-mi scoata fratii intru slujire filo catolici, constineti si inconstienti, mirida la …morti? :))
    Sunt amortiti, nu mai simt nimic, iar daca ar ceda ceva din parerile lor personale, intiparite de la centru, ii sperie, se infricoseaza,sa considera ..dezgoliti de convingerile lor solide.Frica si spaima de a parasi „unisonul” ii domina puternic, tocmai de aceea vorbesc uneori cu mare rautate de „grecii” care apara Ortodoxia in stil „fanatic”.
    Daca te pui , de nebunul asa, fara sa ti se ceara, sa te lupti pe fata cu ei si prin ei cu stapanirea, ca preot, te alegi cu o caterisire de toata frumusetea, asa, cadou de la ..vladica.
    Daca Dumnezeu iti pune in cale marturisirea, atunci…sa ne intareasca, caci suntem tare neputiinciosi.

  18. george

    Draga Parinte Gabriel ,ca nu sant multi care au mintea treaza ca a dvs ca a P.Matei V e adevarat dar sant !!! scoaterea miridei la morti este CLAR o slujire la diavoli ! sfintii parinti explica..)! Mi a placut raspunsul dvs foarte mult!! Am si eu putini preoti ca dvs cu ochii deschisi!!! Ganditi va ca ve ti pierde banii (poate ,caci o sa vina poate mai multi crestini adevarati la dvs )daca va vor „caterisi” ,dar caterisirea mincinosilor eretici contra binecredinciosilor e valabila? Cate sinoade de patriarhi nebuni l au dat anatemei pe sfantul Ioan Gura de Aur????Cate anateme nu ne au dat papii?? Istoria Bisericii arata foarte clar ca au fost mai multe sinoade nebune decat cele bune !! Mai multi crestini ortodocsi se duc in iad decat in rai (citim vedenia ucenicului SFANTULUI PAISIE VELICIKOVSKI !! 1 preot la o mie si 1 mirean la 10 000 -asta acum 200 de ani !!!) Asa radeau toti episcopii si tot clerul si tot poporul de un amarat de calugar cand Biserica Sarba a intrat in serghianism (colaborarea cu statul ateu) ,caci acest calugar nu a mai pomenit pe patriar sau pe episcopi !! si peste cativa ani iacata ca nebunul era sfant !! Ba l au si canonizat nespunand cu gura mare ca acesta nu era cu ei in barca ,ca rupsese comuniunea cu ei =Sfantul Iustin Popovici ! curaj Parinte caci fricosii nu ajung in rai nicidecum !!

    • Elena

      Bravo George, Amin! Subscriu!
      (sa ne rugam, sa întărească Dumnezeu pe acești preoți, ca nu au ușor in vremurile acestea. Dar preotul care vrea sa rămână in Dumnezeu, sunt sigura, Dumnezeu i-l va ajuta sa trăiască si sa propovaduiasca credința ortodoxa, asa cum au lăsat-o Sfintii Părinți ca mostenire).

Lasă un comentariu