Mitropolitul Ieremia al Gortinei: Inca nu am inteles ca papismul este erezie si papa este ereziarh?

Mitropolitul Ieremia de Gortina, profesor de Vechiul Testament al Universitatii Ateniene si ucenic al Mitropolitului Augustin Kandiotis, se intreaba (referitor la scrisoarea Patriarhului Ecumenic legata de demisia papei):    

    ” De ce atata parere de rau si din partea unora dintre noi, mai ales a unor lideri ai Bisericii (vezi Patriarhul Bartolomeu) pentru demisia papei? Suntem sanatosi la cap? Nu am inteles inca faptul ca papismul este erezie iar papa eretic? Papistasii se inchina la o alta „sfanta treime” (deci nu Sfanta Treime la care ne inchinam noi Ortodocsii n.t.), cred in alta „maica domnului” ( dogma imaculatei concepţii a Născătoarei de Dumnezeu şi în genere cultul marial, conform căruia Maica Domnului este ridicată la dumnezeirea Treimică, vorbindu-se, desigur, şi despre Sfânta Pătrime,n.Ieroteos Vlahos.) si isi fac si semnul crucii in mod diferit decat il facem noi(prin erezia Filioque denatureaza Treimea deci si inchinarea n.t.).  Acestia sunt rupti de Biserica si de aceea nu putem savarsi impreuna Sfanta Liturghie si sa ne impartasim cu ei din Sfintele Taine. Acestia nu sunt Biserica, si de aceea imi pare rau si de folosirea termenului „Biserica Romano-Catolica” (ei nu pot fi numiti Biserica ci adunare, grupare, etc n.t.).

Daca Romano-Catolicii ar fi Biserica, atunci care mai este Biserica cea UNA, pe care o marturisim in Crezul nostru si din care trebuie sa facem parte ca sa ne mantuim?

Avand in vedere ca exista  atat de multe diferente intre noi ortodocsii si papistasi, spuneti-mi, sunt sau nu sunt papistasii eretici? SUNT! Si daca unii (Patriarhul Ecumenic, n.t.) nu accepta lucrul acesta le putem demonstra cu scrieri si omilii ale Sfintilor Parinti care demonstreaza ca sunt eretici. Daca sunt eretici, atunci de ce ne pare atat de rau si suntem suparati ca a demisionat acesta?  Cu adevarat , nu pot intelege!

Se spune ca papa Benedict iubea ortodoxia, dar am simtit pe pielea noastra si am inteles planul papilor de unire, si anume de a subjuga Ortodoxia papismului. Unirea catolicilor cu Biserica (Ortodoxa) o dorim si noi si ne rugam pentru asta. Dar vrem ca aceasta unire sa nu pericliteze cu nimic dogma ortodoxa (ci acestia sa revina la Adevar, nu sa lasam noi din Testamentul lui Hristos lasat Bisericii, pe care noi l-am pazit nealterat prin lucrarea Duhului Sfant n.t.) (….)

Unire ca la Ferara Florenta nu va accepta poporul condus de episcopi si preoti cu duhul Sfantului Marcu Eugenicul.

Si chiar daca unii „lideri” ai Bisericii Ortodoxe parasesc drumul (al Sfantului Marcu Eugenicul n.t.) si cer unire cu papa, tradand credinta ortodoxa, poporul dreptcredincios nu va accepta acest lucru, ci ii va lua la bataie cu batele, ca pe niste tradatori ai credintei, asa cum s-a intamplat si la Ferara Florenta.  Asa cum spuneau Patriarhii Rasaritului, poporul trebuie sa fie pazitorul credintei (ca sa nu se miste hotarele puse de Duhul Sfant prin Sfintii Parinti n.t.) (….)

In sfarsit, ma rog ca papa Benedict sa fie luminat de Dumnezeu si sa cunoasca Adevarul, care este numai Biserica Ortodoxa, si sa nege, macar acum la batranete, ereziile papiste si sa primeasca Dogma Ortodoxa, devenind si el ortodox.

Mitropolitul Gortinei si Megalopolisului,

+ Ieremia

Traducere din limba greaca: preot Matei Vulcanescu

sursa  http://aktines.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7875.html

Reclame

13 comentarii

Din categoria Uncategorized

13 răspunsuri la „Mitropolitul Ieremia al Gortinei: Inca nu am inteles ca papismul este erezie si papa este ereziarh?

 1. george

  o nepomenire a patriarhului bartolomeu ar fi o fapta adevarata si o adevararata marturisire ,ca cine spune si nu face … ce rost are sa spui de unu ca e eretic si l pomenesti la binecredinciosi !! mie imi par acestia ca securistii care erau facuti disidenti ca masura de siguranta ,dar tot securisti erau …care uraste minciuna religioasa nu l mai popmeneste pe eretic „inca nu am inteles?” adica el intelege ca p bartolo e eretic si doar ii zice ca nu e bine dar de fapt au comuniune ?”oare daca zice ca e eretic el de ce mai are comuniune cu el? ce perversi !! vor sa fie apreciati ca niste viteji ,dar sant mult prea ficosi si necunoscatori ale dreptatii si adevarului ,ca ce adevar au ei daca sant acelasi trup si marturisire in comuniune cu ereticii !! Sf Vsile avea slujire comuna inainte de sinod cu ereticii ?? Sf Grigorie Teologul ii pomenea inainte de sinod pe ereticii noi aparuti ?Jumatatea de adevar ESTE MINCIUNA!!

 2. George, ai dreptate! Asa este! Nu poate sa mai tina mult aceasta stare de fapt! Dar aceasta trebuie facuta in dragoste si cu discernamant. Daca intrerup comuniunea la cine ma duc? Sunt 7 sinoade paralele si fiecare spune ca ei sunt „adevaratii ortodocsi” De aceea asteptam si marturism din interior, pentru ca imi este frica sa ies din turma, si chiar daca m-ar da afara, tot nu pot sa ma dea afara din Biserica. Marturisim pana pana la sange, si asteptam semn de la Comandantul Suprem Iisus Hristos pentru atacul final.

  • george

   Draga parinte,cuvintele dvs sant pline de discernamat !!nci eu nu am Duhul Sfintilor Apostoli sa va dau instant pueterea necesara ci tot Hristos va va lumina ce sa faceti !! Cum murim asa vom fi judecati ,iar dvs acum nu dormiti ci santeti in gasirea unei solutii dumnezeiesti! Este excelent faptul ca iubiti Adevarul !! El va va ajuta sa gasiti ceea ce sa faceti numai ca va trebui sa vad la dvs o nebunie pentru Adevar !! Nu am rabdarea sa astept si cred ca nici timpul nu ne mai lasa sa l pierdem asa ca sa va dea Hristos cural !! Curaj !! Oameni ca dvs si au pus intrebarile pe care vi le puneti si dvs si au cautat solutii si le au gasit ,altii au cazut in alte sinoade tot gresite ca P Nichita cu maicutele sale care s au dus la mateiti! Dvs santeti in Biserica!!!! Numai comuniunea cu cei ce gresesc va tine legat de minciuna !! Am sa va spun solutia pe care au gasit o si sfintii cei din vremea noastra !!! Acum si chiorul vede ca traim vremurile apocaliptice !! Stiti bine si de la SFANTUL SERAFIM ROSE ca in aceste vremuri Biserica e mai rau ca in vremurile de la inceput !! Sfantul Averchie (preferatul meu ) explica faptul ca in aceste vremuri nu trebuie sa ne fie frica de neunirea cu ceilalti binecredinciosi adica de organizarea rezistentei (!!!) ,ci treaba noastra este sa marturisim Adevarul si sa nu avem comuniunea cu cei rai !! Va mai spun cuvinte care pot sa va dea intelepciune !! am sa caut si va spun !!!

 3. Dumnezeu să-i întărească pe astfel de Ierarhi- mărturisitori ai Adevărului- precum este Mitropolitul Ieremia şi alţi apărători ai Dreptei Credinţe din Grecia,România,Rusia şi toată Creştinătatea Ortodoxă.

 4. george

  cand un preot nu l mai pomeneste pe ierarhul cazut in nebunii eretice si nu mai spune nici un nume de ierarh ci doar „binecredinciosii crestini” ramanand in comuniune doar cu binecredinciosii din intreaga lume pe care poate nici nu i stie si cu cei din Biserica Biruitoare din Cer,intra in asa numita „iINGRADIRE DE SINE”,asa au facut de 2 mii de ani crestinii care au vrut sa fie curati in credinta caci mereu dracul a creat probleme de comunicare ,dar si Hristos a lasat aceasta modalitate de vietuire in „catacombe” !! Sf Iustin Popovici nu a mai pomenit pe nimeni din vreun ierarh de pe pamant ! si toti ii ziceau ca a inebunit !! Spune Sf Averchie ca atunci cand crestinii vor intelege Biserica ca pe o organizatie omeneasca e normal sa vina evenimentele apocaliptice si noi vedem acum frica inoculata celor care vad ereziile ierarhilor ,dar nu au curajul sa intre in catacombe ,caci cum spuneam ca dracul in timpul sovieticilor puneau piedici in realizarea comuniunii fizice intre binecredinciosii din catacombe,la fel acum cu introducerea actelor biometrice,pe vremuri erau distantele foarte mari si cu calul un episcop sau preot binecredincios sa ajunga la fiecare mirean cand cei rau credinciosi stateau la panda…LECTIA CATACOMBELOR E INTENTIONAT DE NEDISCUTAT in actuala conducere bisericeasca de pretutindeni

  • Preotul trebuie sa pomeneasca episcop, de unde aceasta inovatie??? Dar si Sfantul Antimis e semnat de episcopul lui, cum sa slujeasca fara Antimis???

   • george

    Nu parinte nu este nici o inovatie , v am scris din lectiile cartii pentru scolile teologice!! Biserica nu e roboteala! Adica si episcopul poate gresi si au gresit episcopii si patriarhii de ma doare capul si ce au facut cei binecredinciosi ? au trait in comuniune cu ereticii ??Pai nu ajungea niciodata Adevarul pana la noi! de aceea au fost taiate limbile crestinilor preoti calugari sau mireni:pentru ca au rupt comuniunea cu cei raucredinciosi!erezia iconoclasta a durat practic aproape 2 sute de ani si daca un preot era nascut in zona eretica era preotit de cei eretici (dar inca necondamnati de sinod)si intre timp isi dadea seama ca nu i bine ce facea sa fie bine il pomenea in continuare pe eretic doar pentru ca il preotise ?doar ca avea autograful lui?legatura preotului cu Dumnezeu era oprita doar de erezie si daca el renunta la erezie si episcopul nu renunta trebuia si preotul sa ramana eretic ca episcopul nu dorea? nu va grabiti si luati o usurel cu creionul pe o hartie si stergeti apoi o luati de la capat ca aici nu e vorba de cuvantul meu sau al dvs ci e vorba de mantuire ceea ce nu se poate face prin comuniunea cu ereticii !!inteleg ca va este greu sa intelegeti ce spun si pe deasupra nici eu nu stiu sa comunic!! e greu dar daca vreti comunicam si ne rugam si o sa fie bine!

 5. Pingback: Mitropolitul Ieremia al Gortinei: Inca nu am inteles ca papismul este erezie si papa este ereziarh? « Saccsiv's Weblog

 6. george

  Cuvat al filozofului ortodox Mircea Vulcanescu cu ocazia schimbarii Pastelui de catre BOR:Mircea Vulcănescu – Pascalia şi nedumerirea ortodocşilor

  Published by admin at 20:32 under Articole

  „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau” Al. Lăpuşneanu.

  Religia şi credinţa sunt pentru popor, iar nu poporul pentru religie. Credinţa şi ideea religioasă izvorăsc din revelaţia dumnezeiască, venită nouă prin Iisus Mântuitorul şi Sfinţii Apostoli, precum şi din necesitatea sufletească ce este înnăscută în cutele cele mai ascunse ale firii omului, dornice de hrana cea divină. Istoria ne-a dovedit că o credinţă cu greu se schimbă, iar poporul identifică credinţa lui cu însuşi scopul existenţei lui pământeşti. De aceea, când Sinodul Român, la 24 ianuarie [1929], a decis revenirea asupra vechei sărbătoriri a Paştelui, s-au născut, în sânul Bisericii creştine Ortodoxe autocefale Române, nedumeriri şi neînţelegeri, care, prin natura lor, prezintă seriozitate, nu atât prin latura lor religioasă, cât cea politică. Istoria ţării noastre şi-a scris visul ei de aur cu ajutorul cel nepreţuit al unităţii noastre de credinţă, confundându-se adesea ideea de stat cu cea religioasă. Domnii noştri au luptat atât pentru ţară, cât şi pentru „creştinătate”. Deci, ideea de stat mergea mână în mână cu cea religioasă. Astăzi, ne-am pus noi înşine ţara pe două tărâmuri. Credincioşii se împart în treizeci şi unu martişti şi cinci maişti. Chestiunea schimbării Pascaliei nu este numai o neînţelegere ,,popească”. Biserica creştină Ortodoxă din întregul Orient şi-a fixat, din primele veacuri ale creştinismului (Sinodul de la Niceea, 325 d.Hr.), modul de a serba Sfintele Paşti. Iar o tradiţie de peste 1600 ani a fixat data sărbătoririi Paştelui după sărbătorirea paştelui evreiesc. Paştele sărbătorindu-se la 31 martie, rezultă că anul acesta Paştele creştin să se serbeze înaintea celui evreiesc.

  Lucrul acesta, însă, în întreaga Basarabie şi în multe părţi din Moldova, a creat mâhniri şi neînţelegeri în inimile creştinilor, care considerau ca lege că niciodată Paştele creştinesc să nu cadă înainte de cel evreiesc. În economia religiei creştine ortodoxe, tradiţia are aceeaşi importanţă şi sfinţenie ca şi hotărârile sinodale, care au fost scrise. Prin hotărârea fixărei datei Sfintele Paşti la 31 martie, tradiţia Bisericii creştine Ortodoxe a fost călcată. Şi, dacă am ţine seama numai de aceste două considerente — dezbinarea în tabere a locuitorilor ţării, cei cu stil vechi şi cei cu stil nou, precum şi nerespectarea Sfintei Tradiţii —, totuşi, ar fi îndestulător ca forurile noastre bisericeşti să-şi plece urechea şi să ia aminte la învrăjbirea care ne aşteaptă. Mulţi dintre noi vor zice ca această chestiune nu se poate cunoaşte mai bine decât de clericii noştri şi de către autoritatea noastră supremă în materie religioasă, care este SfântulSinod.
  Lucrul aşa ar fi, însă religia noastră creştină denumeşte cu expresia Biserica nu numai clasa conducătoare clericală — cu tot cortegiul ei ierarhic —, ci, prin cuvântul Biserica se înţelege tot poporul, cler şi mirean, care se închină unuia şi aceluiaşi Dumnezeu şi practică şi profesează una şi aceeaşi credinţă. Prin urmare, o chestiune atât de importantă, ca cea a schimbării datei Sfântului Paşti, nu poate fi tratată numai pe baze pur ştiinţifice şi numai de către chiriarhii noştri, ci trebuie a lua în seamă şi alte considerente, ca: practica de până acum a Bisericii noastre creştine Ortodoxe, susceptibilitatea poporului în materie de schimbare a unui obicei devenit o lege, simbolul Învierii Domnului, care se aseamănă cu venirea primăverii celei înfloritoare — anotimp ce semnifică înflorirea şi răspândirea creştinismului asupra păgânismului şi a lumii întregi etc. În articolele ce vor urma, vom vedea motivele pe care se bazează SfântulSinod de la 24 ian[uarie] a.c., în hotărârile luate şi motivele pe care se întemeiază susţinerea rămânerii sărbătoririi Sfintele Paşti tot la data de 5 mai, împreună cu Orientul creştin ortodox. Biserica noastră se conduce, până la mucenicie, de lumina adevărului şi de steaua intereselor superioare ale majorităţii poporului român.

  • Si datorita Sfantului Mucenic Mircea Vulcanescu sa revenit la Pascalia Veche in BOR.

   • george

    Draga parinte ,iertarea pacatelor nu se face fara pocainta !! Cuvantul POCAINTA lipseste din viata actualilor crestini!! A spus BOR : „am gesit! ” Nu nu nu a spus !! au schimbat o ca la Ploiesti !! Sa va arat pocainta:SF Tihon a schimbat si el calendarul dar dupa ce a vazut ca a fost inselat ia dat ANATEMEI pe cei ce au schimbat … !!!Dvs ca preot ar trebui sa intelegeti mai repede ca fara canon nu e platit pacatul !! Canonul nu era greu … era nevoie de „am gresit si anatema celor ce au facut asa ..” adica sa vorbim ca 2 oameni : vine cineva la dvs si zice ca sa dus la satanisti si dvs il ierati fara canon si i faceti mirungere ,apoi el iar se duce la satanisti si nu mai puteti sa i dati canon acu ca nu iati dat nici prima data -ca e sau nu e ! si tot usor il miruiti din nou cu marele mir si apoi iar miine se duce la satanisti si tot asa !!! Iertarea pacatelor nu e ceva simplu ca daca era simplu nu se facea Dumnezeu om !!nu vine sotia la noi si zice ca a fost la barbati si noi ii zicem „bravo miin esa nu te mai duci ” si ea miine iar se duce si tot asa .. Parinte credeti ma ca ati fost educat asa de gresit incat numai o NEBUNIE pentru Adevar va poate lumina mai REPEDE !! Doamne ajuta! (ati auzit dvs sa spuna BOR ul ca a facut Sf Pasti cu ereticii? pai daca ar spune ca a gresit cu Pascalia ar insemna ca a gresit si cu restul calendarului caci nu sant 2 calendare transmise de Sfintii Parinti care au murit si pentru a ne transmite acest calendar in functie de care este TOATA schema liturgica ,adica au fost doar jumatate pacaliti de dracu?adica au fost pacaliti de dracu 100% si apoi 50 % si au revenit? deci au fost jumatate prosti? e de tot rasul !)

   • george

    Va spun „draga parinte” pentru ca desi va doare sa aflati ca ati fost mintit (cum m durut si pe mine de foarte multe ori) totusi dragostea (asta e dragostea care spune Hristos sa nu ne lipseasca)de Adevar biruie durerea! sufletul nu este un gol asa ca el ne doare cand aflam Adevarul pentru ca ne am format diformi ,sub forma minciunilor care din slabiciune ne au biruit ! Sa nu va suparati ca nu mai am rabdare sa aflati dvs toate ,asa ca va spun si aici ca nu Marele filozov V si nici Marele istoric N Iorga (caci si el a zis dupa ce s a schimbat calendarul :”de acum BOR este in schisma!” a spus o in parlament !,nu ei 2 si nici anatemele nu i au facut pe sinodali ianapoi ci MAREA DE OAMENI care nu s au dus la biseric cand au aflat ca nu a coborat Sfanta lumina la noul Paste legalizat de sinodali si de regele antihristic! Asa spune foarte clar si poezia Sfantului Ioan Hozevitul !! In primul an au mers si apoi afland ca nu a coborat Sf Lumina al 2 lea an au fost bagati cu forta de jandarmi in biserici dupa noua Pascalie si in al 3 an MULTIMEA POPORULUI a depasit mult numarul de jandarmi !! Parinte nu exsta drac alb!(doar noi il putem vedea alb prin inselare)

 7. george

  Draga Parinte ,pentru ca dvs santeti clar iubitor de Adevar sper ca si cititori blogului dvs sa fie inclinati spre Adevar ,asa ca am 3 idei : 1- sa aflati si sa spuneti unde a murit si unde a fost ingropat marele patriarh miron cristea 2-sa vedem o clipa cum e cu stiinta inoirii calendarului :cand patriarhul de trista amintire miron cristea (catolic si pus de rege sa faca din ortodoxie o sluga a papistasilor) a spus dupa sfanta liturghie ca se va schimba calendarul , o femeie a strigat asemenea celei ce ia spus Gura de Aur Sfantului Ioan : si cu postul Sfintilor Apostoli cum faceti ?(pentru ca cei ce erau traitori ortodocsi cu adevarat stiau de manevrele de impunere a calendarului papistash) Atunci patriarhul a scos batista alba de la pieptar si a spus:”daca regele spune ca e neagra si eu spun ca este neagra!!'(cititi in presa vremii ) 3-chiar am avut o vecina care s a facut maicuta la Man Agapia si la putin timp dupa revolutie s a dus la Ierusalim si cand a citit marturiile rudelor lui miron cristea primul patriarh in care ele spuneau ca pana la moarte acela le explica superioritatea religiei catolice,a ramas la Ierusalim definitiv ..(mai as fi avut si 4- care sa spun cum expilca Sf Ioan Gura de Aur faptul ca ortodoxia nu accepta casatoriile intre rase diferite )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s