Parintele Arsenie Boca, sfant sau inselat? Nu pronunt o sentina, ci doar ridic cateva intrebari, pentru care, daca parintele Arsenie ar fi sfant, nu ar avea de ce sa se supere, fiind vorba de Dreapta Credinta, iar nu de cautarea nodului in papura

Daca privim cu atentie pictura, pentru ca nu pot sa o numesc iconografie, din Biserica de la Draganescu, care a fost realizata de parintele Arsenie Boca in ultima perioada a vietii lui, ca o incununare a intregii sale activitati misionare, vom observa in ceata sfintilor pe Francisc de Asissi, vom observa in Sfantul Altar alaturi de Sfintii Mari Ierahi reprezentati la Liturghia Cereasca pe arianul Ulfila, cel care a raspandit erezia ariana intre goti, aducandu-i de la paganism direct la erezie.    La intrarea in Biserica este reprezentata „Unirea Bisericilor”, cele doua catedrale – Sfantul Petru din Roma si Sfanta Sofia din Constantinopol- aducandu-ne aminte tocmai de acordul de la Balamant. Pictura nu respecta linia bizantina ci aduce cu o pictura holografica, oarecum in relief.  Daca este o pictura profetica, nu inteleg in ce consta profetia pictarii lui Ulfila sau Francisc in randul Sfintilor?! (Vedeti http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/about/)


Din istoria Bisericii locale cunoastem ca a existat fenomenul de la Maglavit, cu Mosul „Dumnezeu” care se arata unui ciobanas pe care il alesese sa vorbeasca in numele lui. Mosul chiar a dat dispozitie pentru construirea unei manastiri. Mihai Urzica a dat in vileag inselatoria demonica de acolo in cartea „Minuni si false minuni”

In site-ul de mai jos puteti vedea pe Francisc de Assisi pictat in ceata sfintilor in Biserica de la Draganescu. Comentariile din site ne aduc aminte de asramurile hinduse, in nici un caz de Ortodoxie (exemplific: „Dumnezeu e personal si impersonal”, etc). Orice ecumenist are material din plin in Biserica Draganescu ca sa sustina teroria „Biserici Surori” sau ” sfintenia ereticilor”.

http://www.spiritus.ro/RAZVAN/talibanii_crestini_fd.htm

Sa nu cumva sa asistam la un nou fenomen Maglavit, de data asta mult mai subtil si cu „minuni” abundente.

Dupa cum stim, primul criteriu al sfinteniei este Dreapta Credinta, ceea ce nu se vede din pictura de la Biserica Draganescu -lucrarea sigura a parintelui Arsenie Boca- si apoi este evlavia poporului. Doar evlavia poporului fara Dreapta Credinta nu e suficienta pentru sfintenie.

Nu trag concluzii, nu ma pronunt in privinta sfinteniei parintelui Arsenie Boca, dar raman niste semne de intrebare foarte serioase, pertinente si intemeiate.

Doresc sa ma lamuresc la modul cel mai serios cum se impaca pictura cu sfintenia parintelui Arsenie Boca?

ps.
Este pensionat (o pensie minoră )in 1968 cand începe pictura bisericii de la Drăgănescu, la care va osteni timp de 15 ani, realizând astfel “Capela Sixtină ” a Ortodoxiei româneşti. Lucrarea a fost terminata in 1983 si a trecut la Domnul in 1989.   Rezulta ca aceasta pictura a fost realizata in ultima perioada a vietii, ceea ce ridica si mai mari semne de intrebare! Fiind vorba de erezie nu avem nici un indiciu de pocainta publica, pentru ca pictura este publica.

261 comentarii

Din categoria Uncategorized

261 de răspunsuri la „Parintele Arsenie Boca, sfant sau inselat? Nu pronunt o sentina, ci doar ridic cateva intrebari, pentru care, daca parintele Arsenie ar fi sfant, nu ar avea de ce sa se supere, fiind vorba de Dreapta Credinta, iar nu de cautarea nodului in papura

  1. Atâtea comentarii care nu au făcut decât să sporească ,,controversa” despre sfințenia părintelui Arsenie Boca! Unul din marii sfinți români și martiri, încă necanonizat de BOR…
    Vă invit să citiți ultimul articol de pe blogul meu RĂSPUNSUL FAȚĂ DE DENIGRATORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA A FOST DAT PE BLOGUL SACCSIV – repostare cu adăugiri, Radu Iacoboaie, 14 august 2014

  2. Rog, parinte, sa cercetati aceste clipuri despre Pr. Arsenie Boca:


  3. Radu

    Eu sunt ortodox.. Francisc din Assisi a devenit Sfânt prin jertfirea vieții pentru Hristos si pentru oameni.A îndeplinit cele 2 porunci mantuitoare: iubirea de Dumnezeu si iubirea aproapelui.Noi degeaba ne aflam in dreapta credință ortodoxa dacă faptele noastre nu corespund..in plus de asta Francisc din Assisi desi a fost catolic a trăit ca un adevărat creștin si nu s-a lăsat pătat de greselile bisericii catolice..

    • si atunci daca spurcatul ratacit francisc e asa de sfant de ce nu sa lepadat de papism??? De greseli dogmatice ati auzit?

      • Bine spus Radu. Francisc de Assisi este cunoscut la catolici ca sfântul săracilor… A ajutat mulți oameni… Cred cumva că a fost mântuit… Iar dacă s-a convertit la sfârșitul vieții și s-a pocăit, atunci chiar avea de ce să fie pictat… Părintele Arsenie Boca a avut o revelație și oricum nu l-a pictat degeaba, era antiecumenist și anticatolic…

      • Nu sa convertit si a fost hulitor al ortodoxiei! Pentru mai multe detalii cititi cartea Despre inselare a Sfantului Ignatie Briancianinov in care se arata cat de inselat si demonic era Francisc de Assisi

      • Vlad

        @ortodoxiacatholica Vrei sa spui ca detii adevarul suprem si poti da sentinta ca ortodoxia e credinta adevarata si gata, ai transat problema pt totdeauna? Din cate stiu eu nici marii invatati nu au ajuns la vreun consens in ceea ce priveste dogmele. Nu fii fanaticul orbit de propria credinta care spurca tot ce nu e de confesiunea lui. Daca Francisc De Assisi nu a trecut la ortodoxie cum ai vrea tu, nu ineamna ca a fost malefic. Asa zic si musulmanii sau evreii de tot ce e in afara religiei lor.

        Din cate tin minte religia papismului are continuitate de la Petru, si lui i-a lasat Isus biserica si cheila imparatiei. Nu zic ca am transat adevarul suprem cu asta, disccutia e interminabila, dar sa fim mai moderati in afirmatii izvorate din intunecarea frustrata a gandirii.

      • Hristos este fundamentalistul dupa care ne luam, El a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, El a zis: Cine nu aduna cu Mine risipeste, El a zis: Datumi-sa toata puterea in Cer si pe pamant, El a zis: Fara Mine nu puteti face nimic, El a zis: Cine nu se va boteza nu se va mantui, etc….

      • andrei-d

        radu iacoboaie,
        daca vii cu prostii de genu ca francisc de assisi e sfant, tinzi spre erezie si esti catalogat ca ERETIC. Daca te folosesti de erezaiile papistase sa arati ca Arsenie Boca nu a gresit, inseamna ca te iei la tranta cu toti parintii ortodocsi ce au spus clar ca francis e INSELAT! Iar acum tu vii cu „argumente” de doi bani, contrazici sfintii care-s SFINTI prin marturie ORTODOXA, ca Sf. Ignatie Briancianinov….tu esti in stare sa calci toata ortodoxia in picioare pentru parintele Arsenie, si asta faci! Tu ai cazut primul in capcana ecumenista gandind ca francisc e sfant…si ma tem ca multi alti ortodocsi cred in „sfintii” catolici, iar o parte din vina o ai tu!!! Tu promovezi ECUMENISMUL Radu Iacoboaie!

      • andrei-d

        Vlad,
        tu chiar daca dai impresia ca mergi la biserica, te spovedesti, dar tu in sinea ta esti NECREDINCIOS! Macar evreii si islamistii nu accepta sub nici un chip compromisul si sunt foarte perseverenti in al satanei, numai noi ortodocsii, defapt „ortodocsii” suntem prosti, si delasatori. Sa stii ca lepadarea de Hristos vine si cand esti de acord ca exista mantuire inafara Bisericii, adica tu-l faci subtil mincinos pe Hristos, care a spus: „Cel ce va crede si SE VA BOTEZA SE VA MANTUI, iar cine nu se va osandi!” si iarasi: „Cine nu manaca Trupul Meu si nu bea Sangele meu (atentie vlad) NU VA MOSTENI IMPARATIA CERURILOR!”
        Deci vlad, esti putin depasit si vorbesti prostii, si afirmi niste aberatii, ce nu au legatura cu biserica.
        Pentru a te mantui ai nevoie de 3 lucruri in principiu:
        1. Botezul neaparat in numele Sfintei Treimi
        2. Sfanta Impartasanie, care nu o gasesti inafara Bisericii si sfintei Liturghii
        In zadar si spre pierderea sufletului tau cugeti ca paganii, sectele si papistasii se pot mantui, faptele lor bune si faptul ca sunt „draguti” si „buni” nu-i ajuta la NIMIC, caci pilda data de Sf. Ap. Pavel cu Avraam, spune clar ca „i s-a socotit lui fapta ca si credinta”, adica nu a facut lucru pamantesc, ci s-a incredintat lui Dumnezeu de a dus jertfa pe fiul sau! Si daca e sa trag o concluzie Pr. Matei Vulcanescu nu e el perfect, insa credinta ce o marturiseste e PERFECTA, si stii de ce ? Pentru ca e condusa de Hristos, si daca vii cu „argumente” ca e nebunie ca inafara bisericii sa nu se manuiasca NIMENI, citeste frate draga cartile sfinte ale sfintilor secolului XX:
        Sf. Ignatie Briancianinov
        Sf. Teofan Zavoratul
        Sf. Ioan de Kronstadt
        Sf. Lavrentie de Cernigov
        Sf. Siluan Athinitul
        Sf. Ioan Maximovici
        Dar citeste si hotararile cel 7 Sfinte sinoade Ecumenice si chiar cele ale Sfintilor Ortodocsi foarte cunoscuti, Stalpi si Colosi Ortodocsi ca Sf. Fotie cel Mare, Sf. Grigorie Palama si Sf. Marcu Evghenicul, in ordine citeste-i si vei descoperi o „revelatie”, ca INAFARA BISERICII(Ortodocxe) NU EXISTA MANTUIRE! Amin.

  4. Un oarecare

    Eu am gasit asa pe internet: http://www.fatheralexander.org/booklets/english/chudesa_e.htm#_Toc75662190 ‘Who Is That Elder?’

    A friend of mine sent me a letter in French, in which an Alsatian woman asked him to send her something about the Russian Orthodox Church: a book of prayers or something similar. They sent something to her in response, and there the matter ended.

    Afterwards I was in Alsace and visited that woman to get acquainted, but just then she was out of town. I met her mother-in-law, an elderly woman of great Christian mercy and with a pure heart.

    She told me the following. Their family was of an ancient noble Alsatian lineage, of the Protestant faith. It must be said, that in that region of Alsace the inhabitants are divided in belief: half Catholic, half Protestant. They share a common church, where they hold services in turn. At the back of it stands the Roman altar, with all the statues and necessary things, but when the Protestants serve, they draw a curtain in front of it, roll their table into the center and pray.

    Recently, the Alsatian Protestants began a movement in favor of reverencing saints. That happened after reading the book of Sabbatier about the Catholic saint Francis of Assisi. Being a Protestant himself, he was impressed by the way of life of that righteous man when visiting Assisi. My friends’ family was also under the influence of that book. Though remaining Protestants, they still felt dissatisfaction. They wished to reverence saints and take part in the Sacraments. When the pastor taught them, they asked him not to close the curtain on the Catholic altar, so that they could at least see the statues of the saints. Their thoughts were seeking the True Church.

    And so once, that young woman, being sick, was sitting in the garden and reading about the life of Francis of Assisi. The garden was all in bloom. There was country silence… Reading, she fell lightly asleep. ‘I don’t know how it happened,’ — she said afterwards. — Francis himself approached me, together with a glowing hunched-over elderly man, like a Patriarch. He was all in white. I became frightened. But Francis came very close to me and said: ‘My daughter! You are looking for the True Church — it is there, where he is. It supports everything, but doesn’t ask anyone for support.’

    The white elderly man kept silent and only smiled affirmatively at Francis’s words. The vision ended. She woke up. And for some reason her thought told her: ‘This is connected to the Russian Church.’ And peace descended on her soul.

    It was after that vision that she wrote the letter, mentioned at the beginning of this story. In two months I again visited them, and that time she herself told me the following. They hired a Russian worker. Wanting to know if he was well-situated, the hostess came into his room and saw an icon in the corner, on the wall, and she recognized the same elder, that she had seen in the vision with Francis. Astonished and frightened, she asked: ‘Who is he, this elder?’ „This is St. Seraphim, our Orthodox saint,’ — the worker said. And only then she realized the meaning of St. Francis’s words that the truth is in the Orthodox Church.

    • diavolul e viclean! de ce hulitorul Francis nu a renuntat la erezie si de ce nu a venit la ortodoxie, ci a hulit-o? Asa ca sa lasam minciunile dracesti.

      • Dacă doar ați ridicat niște întrebări, la care am răspuns prin mai multe articole pe blogul meu, de ce atunci sunteți în exprimare așa de vehement împotriva sfântului Arsenie Boca? Foarte mulți români, mai ales cei care au primit ajutor de la Dumnezeu prin mijlocirea sa, care s-au convertit la ortodoxie, care și-au schimbat profund viața, au evlavie la părintele Arsenie Boca… Iar unii îl hulesc… pe motiv de ,,erezie”?

      • nu raspundeti la intrebare, din pacate intrebarea ramane, iar pictura ramane eretica

  5. iustina

    Arsenie Boca a fost dezgropat acum 6 ani si Dumnezeu a aratat ca le sta impotriva idolatrilor lui Boca, au gasit oase negre puturoase de mort . Au luat apa din mormant pe care o pun in aghiazma si o impart celor mai fideli fanatici in cinstirea lui Boca. Din mandrie si evlavie la parale nu vor sa spuna adevarul despre dezgroparea lui , ci au lansat un alt zvon cu testamentul de a nu fi dezgropat.

    • valentin

      nu cred să fie așa de inconștienți – adică să-și vândă sufletul pentru bani și faimă

    • Iustina, te rog să ne dai mai multe detalii despre dezgropare. Când s-a făcut? Există vreun articol, publicare ceva? Din auzite, am auzit și eu că a fost dezgropat, dar mai mult…nimic. Și eu consider că a scăpat de sub control tot ce ține de Arsenie Boca. E o adevărată nebunie și ușor, ușor se transformă într-o sectă.

    • Vlad

      S-a gasit asa ceva in mormantul sau? Pana la urma care o pozitia bisericii cu privire la Arsenie Boca? Cica si iarna sunt flori inflorite pe mormantul lui. E adevarat?

      • Dori Cornea

        Păi da, sunt în ghivece. Le aduc oamenii în cantități industriale și maicile le tot schimbă. Unele ghivece nici nu ajung pe mormânt fiind foarte multe. Fie gerul cât de greu, florile nu apucă să îngheațe fiind schimbate mereu cu altele. Apoi mormanul acela de flori este dat „închinătorilor”. Oamenii își iau acasă florile. Asta-i „minunea” cu florile.

    • Cristian

      Am pus comentariul acesta si mai jos dar il pun aiaici…Din ce surse va inspirati cand vorbiti? Parintele Constantin Necula este un apropiat al Inalt Preasfintitului Laurentiu care se ocupa de dosarul de canonizare, iar intr-o conferinta a spus ca in momentul in care au desfacut mormantul pentru a repara podul de lemne de deasupra sicriului au gasit oasele albe si creierul era neputrezit. Iar parintele Constantin nu este o persoana care sa se joace cu cuvintele.

      • theodul

        Te rog sa citesti Intre timp si vesnicie- Viata Parintelui Arsenie Papacioc, Ed. Accent Print-2014, la pag. 204 o sa vezi care e motivul pentru care nu putrezeste creierul.
        La niciun sfant nu s-a gasit creierul sfinte moaste. Oasele erau negre nu albe iar moastele nu trebuie sa fie nici albe ci ca ceara de albine.

  6. Vlad

    @andrei-d
    Multumesc ca discutia ramane una interesanta, bazata pe argumente si nu una bazata pe ura dintre ortodocsi si restul lumii.

    Nu am nimic impotriva ta si a niciunui om credincios sau necredincios doar atunci cand e fanatic e o problema (da, sunti si pagni fanatici). Fanatismul duce la excluderea celorlalti oameni si implicit la incalcarea celei mai mari porunci a lui Isus care e IUBIREA. Fanatismul duce la ISIS, la Charlie Hebdo, crime, cruciade, mutilari de organe sexuale la femeile din Africa. As vrea sa spun, fara sa te jignesc daca se poate, ca esti destul de fanatic. Am prieteni fanatici, membrii de familie fanatici, si crede-ma, e oribil sda vezi gandiri dine vul mediu in secolul 21.

    Sunt multi oameni „cred”, „se boteaza” si „mananca trupul si sangele domnului” si nu sunt ortodocsi. Sa nu uitam ca ortodocsii sunt o grupare foarte mica in raport cu celelalte religii ale lumii….undeva la 200mil in toata lumea, de fapt doar in cateva tari din estul Europei. M-as mira ca doar cateva suflete sa se mantuiasca din 10 miliarde din toata lumea si toate timpurile. Dar asa zic toate religiile, catolicii, protestantii, musulmanii, etc. Parca catolicii mai accepta si din alte religii la ei in rai. Oricum e ridicol sa te infumnurezi si sa crezi asa ceva.

    Degeaba scrii cu litere mari, ca in afara micii ortodoxii nu exista mantuire, asta nu inseamna ca e si adevarat.

    Ce-au scris acei sfinti poate fi adevarat, dar nu si „valabil in instanta” ca sa zic asa. Adica nu poate fi luat ca argument intr-o discutie intre oameni de mai multe religii. Un om bun e un om bun prin definitie, nu religia il face bun. Credinta iti mareste doar bunatatea. Sunt oameni credinciosi (ortodocsi, catlici, penticostali, budisti, musulmani) buni si rai, la fel cum sunt si pagani buni si rai.

    Mai buna e o fapta facata din suflet decat una facuta din frica de pedeapsa eterna, sau din inetres de a fi rasplatit in lumea de dincolo. Nu ti se pare?

    Apropo, Fotie e considerat de catolici de exemplu ca cel mai mare raufacator posibil, care a dus la schisma din 1054 si implicit la ruptura bisiericilor, iar la voi e „sfantul cel mare”. Vezi cat de relativ poate fi orice?

    • Mare varza! Hristos spune: Nu te teme turma mica! Numai ortodocsii se mantuiesc. Restul merg in iad. E un adevar general valabil, indiferent cat de absurd ar parea pentru gandirea logica umana, fara revelatie.

      • Cristian

        Intai de toate oare nu ar trebui sa- L lasam pe Dumnezeu sa jucece creatia proprie dupa adevarul absolut pe care doar El il cunoaste? Ce suntem noi sa condamnam? Cu siguranta vom avea mari surprize cand vom trece in lumea cealalta si vom constata ca oameni de care eram siguri ca sunt in rai ii gasim in iad…si invers.

        Din Epistola catre romani a Sf. Ap. Pavel, cap. 2:
        10. Dar marire, cinste si pace oricui face binele: iudeului mai intai, si elinului.
        11. Caci nu este partinire la Dumnezeu!
        12. Cati, deci, fara lege, au pacatuit, fara lege vor si pieri; iar cati au pacatuit in lege, prin lege vor fi judecati.
        13. Fiindca nu cei ce aud legea sunt drepti la Dumnezeu, ci cei ce implinesc legea vor fi indreptati.
        14. Caci, cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii, acestia, neavand lege, isi sunt lorusi lege,
        15. Ceea ce arata fapta legii scrisa in inimile lor, prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor, care ii invinovatesc sau ii si apara,
        16. In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.

        Oare putem noi sa osandim creatia suprema a lui Dumnezeu si sa hotaram iadul pentru niste oameni pe care mintea noastra limitata ii considera departe de Dumnezeu? Mai jos, in link, sunt vorbele parintelui Cleopa despre judecata:

        http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa-vol-2/cele-patru-legi-dupa-care-judeca-hristos-lumea-81203.html

        Dar ideea este alta, daca toti oamenii, atat ortodocsii cat si „restul lumii”, vor avea parte de o judecata, cum putem sa jucam noi in locul si inaintea lui Dumnezeu si sa-i trimitem direct in iad fara sa le cunoastem sufletul? In momentul in care exista o judecata pentru „restul lumii” inseamna ca exista premize ca acestia au savarsit cele ale firii fiind in afara legii, deci inseamna ca Dumnezeu ii poate mantui si pe ei.

        In casa lui Dumnezeu multe locasuri sunt. E adevarat ca mantuirea ortodocsilor e mai speciala si mai profunda fiindca l-am primit pe Hristos, si asa suntem cei mai indreptatiti sa vedem fata lui Dumnezeu(in cazul in care vom reusi sa ne mantuim). Deci vom fi asezati in locasul cel mai aproape de Dumnezeu, mai neconventional spus dar pe intelesul tuturor. Iar pe urma in celelalte locasuri cine va fi asezat? Fundamentalistii habotnici vor spune ca tot ortodocsii …insa in cazul in care ne vom mantui vom avea o mare surpriza sa vedem ca Dumnezeu accepta in imparatia lui oameni din toate religiile. (A nu se confunda mantuirea cu starea de desavarsire la care au ajuns sfinii!!!)

        Deci, am o mare rugaminte la toti ortodocsii, in special catre cei habotnici, sa fie mai ponderati in acuzele pe care le aduc la adresa restului lumii. Daca religia Romano-Catolica s-a indepartat de adevarul revelat de Hristos, nu inseamna ca romano-catolicii sunt niste spurcati. Din pacate noi ortodocsii am inceput sa ducem un razboi extrem de dur in afirmatii impotriva semenilor nostri(semenii nostri sunt toti, inclusiv restul lumii), pe cand acest razboi in primul rand trebuie dus impotriva patimilor noastre. Hristos nu ne vrea niste luptatori impotriva creatiei Sale, daca vroia asta venea pe lume exact asa cum il asteptau evreii, ca un imparat cu sabia in mana care sa alunge stapanirea romana. Dar nu, nu pentru asta a venit Hristos, El a venit sa ne vorbeasca si sa ne invete despre un alt razboi, un razboi duhovnicesc care se duce mai presus de mintea noastra limitata…

        Ortodoxia inseamna Iubire nu ura! Ar trebui ca noi sa ne facem exemple de iubire si bunatate pentru ceilalti si pe urma veti vedea magnetismul pe care il vom avea.

        Oare cum vreti sa convertim niste oameni pe care deja i-ati condamnat deja la osanda vesnica…?

        Mai meditati…mai ganditi…si apoi vorbiti in Duhul lui Hristos care nu a venit sa condamne, ci sa ne ridice!

        PS: Ma iertati daca mai intalniti greseli gramaticale si de punctuatie

      • Nina

        Vai, deci m-ati disperat cu toate comentariile, nici nu mai am rabdare sa citesc! Am vrut sa spun multe pana acum, dar vad ca le-au zis altii inaintea mea. De data asta nu m-am putut sa ma abtin sa nu zic: „TURMA” este reprezentata de cei care accepta si urmeaza divinitatea, in orice mod posibil! De unde si pana unde ortodoxia e acea turma??????? Logic sau nelogic, vreau o explicatie!!!

      • „Turma”, in sens conotativ, include multimea indivizilor care nu gandesc cu mintea lor si cred tot ce li se pare ca e admis de toti cei din turma. Este, de fapt, un fals consens. Brel are un cantec minunat pe tema asta: „Desole, bergere…”, e pe youtube. Cine se crede intr-o turma „de elita”, fie ea ortodoxa, catolica sau budhista, crede ca are raspunsuri la toate, deci nu mai e necesar sa gandeasca si singur. „Micile celule cenusii”, vorba lui Poirot, se atrofiaza in capetele celor din turma. Dar nici nu e nevoie de ele, daca raspunsurile le-au dat altii. Sau daca poti sa crezi ca le-au dat (chiar daca multe se bat cap in cap).

  7. sofiai

    Despre fenomenul de la MAGLAVIT parintele STANILOAIE a spus ca acolo a fost vorba de TEOFANIE…si nu cred ca cineva sa indrazneasca sa-l combata pe cel mai mare teolog ortodox .
    Sa nu fim fixisti…si la Betleem sunt pictati magii care erau pagini ,adica din tari cu religie pagina ..asa ca biserica nu a fost distrusa de catre pagini tocmai din cauza acestei picturi..ia meditati un pic si sa iesim din cercul strins de judecata.Profetiile ne spun ca la sfirsit multe biserici ortodoxe vor fi distruse si inlocuite cu biserici catolice..cred ca parintele Arsenie stia si asta!

  8. O depozitie data la Securitate in 1955, sub interogatoriu, a calugarului Antonie (Leonida) Plamadeala [2], arata ca in primavara-vara anului 1949, Julieta Constantinescu venise la Manastirea Prislop si statuse acolo continuu 2-3 luni. Depozitia, inregistrata ca proces-verbal de interogatoriu la Securitate si redata in [2]- pag. 49-55, este una foarte graitoare, si o redau aici: ” In anul 1949, sosind la Manastirea Prislop, am gasit la aceasta manastire pe calugarul Boca Arsenie, care era staretul acestei manastiri. Mai erau la manastire fratii Danila Gheorghe si Andrei, veniti de la Manastirea Sambata. Mai era o fata cu numeleConstantinescu Julieta si eu impreuna cu un coleg preot, Stelian Manolache, care in prezent nu stiu unde se afla. Aceasta fata care venise din Bucuresti sa viziteze Manastirea Prislop nu a mai voit sa plece de la manastire, desi eu si colegul meu i-am aratat calugarului B.A. si ei personal, ca sederea unei fete intre calugari si intre noi care eram mai tineri, atata timp (2-3 luni), nu este potrivita si deci am cerut calugarului sa ii spuna sa plece de la manastire. Din aceasta cauza s-au iscat certuri intre noi, fapt pentru care B.A. mi-a pus in vedere mie si colegului sa ne cautam alt loc daca nu ne place acela, iar pana la urma a plecat aceasta fata, Constantinescu Julieta; pe urma am plecat si eu, din cauza ca mereu m-am certat cu calugarul B.A. pentru plecarea acestei fete, iar el fiind mereu trist si suparat. Mentionez ca nu am nici o banuiala de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat intre B.A. si Constantinescu J. La fel am auzit ca dupa plecarea mea de la manastire la Mitropolia Olteniei, aceasta fata s-ar fi intors din nou la Prislop si ca ar fi devenit stareta. Intrebare: Care a fost atitudinea staretei Constantinescu Julieta fata de dumneata cat timp ai fost la manastire? Raspuns: Sosind la Manastire, aceasta fata a manifestat interes pentru chestiunile teologice, fiind si ea absolventa a Teologiei din Bucuresti si admira personalitatea calugarului Arsenie din punct de vedere religios, ca o persoana sfanta. Rugaciunile le facea impreuna cu B.A. in biserica, la plimbare mergeau tot impreuna. La auzul celor spuse de noi, ca ea ar fi bine sa paraseasca manastirea, s-a suparat pe mine si pe colegul meu si nu a mai vorbit cu noi, decat cu calugarul B.A., cu care studiau impreuna toata ziua. Totodata disperata ca va pleca din manastire, i-a spus calugarului B.A. ca daca o va alunga se va sinucide, fapt pentru care B.A. motiva fata de noi retinerea ei in manastire. Mentionez ca tot timpul cat am stat la aceasta manastire, nu am avut relatii prietenesti cu aceasta fata, pe motivele aratate mai sus. “
    Citeste f.atent. Parintele Antonie Plamadeala era de o mare seriozitate. Nu-l acuza de nimic pe Arsenie Boca, dar cred ca poti citi printer randuri….

    • Foarte interesant! Doar speculații care să ce…? Să devină vreo dovadă? Să fim serioși. Ce grad aveți în masonerie? Răspundeți vă rog.

      • Domnule Radu Iacoboaie, observ ca sunteti un fanatic adept a lui Arsenie Boca. Nici macar nu vreti sa judecati lucrurile la rece….Masonerie? Ce legatura are cu declaratia pr.Antonie? Trebuie sa stiti ca am fost fiica duhovniceasca a pr.Ioanichie Balan si ca am o parere foarte clara privind masoneria. Pr.Ioanichie Balan! Un mare, mare duhovnic care nu a abandonat calugaria cu toate ca a fost scos din manastire o perioada. Si vreau sa mai stiti ceva: Dumnezeu nu se lasa batjocorit si va scoate adevarul la iveala. Nu va obositi sa-mi dati replica.
        Cred ca aveti nevoie de un control psihiatric.

      • Lasa-l pe radu ;asa cum e fan elena udrea asa e si fan neconditionat al lui arsenie boca .

    • Getul

      sunteti penibila doamna…. nu scrie nimic concret dar poti citi printre randuri, adik fiecare sa speculeze cum vrea… penibilllll

  9. Andreea

    Am citit cu interes toate comentariile, si sunt foarte interesante. Este clar ca problema trebuie lamurita. Mi se pare ca cel mai bine este sa vedem daca are sfinte moaste. Ar trebui dezgropat oficial, ca sa se puna capat acestei isterii generale cu Arsenie Boca. Este adevarat ca un asemenea caz nu a mai existat in istoria B.O.R. Se vede treaba ca se apropie Sfarsitul, caci spune in Evanghelie, ca la Sfarsit, vor fi hristosi mincinosi, care vor face semne si minuni…
    Mie nu imi place faptul ca pana si agentia de pelerinaje a Patriarhiei organizeaza pelerinaje la mormantul pr. Arsenie Boca. Banii sa iasa.
    Cat despre pr. Arsenie Boca, nu am citit tot ce a scris, am rasfoit doar cartea lui, ”Cararea Imparatiei”, si acolo am vazut un desen cu un barbat gol, si niste explicatii despre cum … se excita barbatul in prezenta unor femei. Mi s-a parut oribil si nu am mai vrut sa citesc nimic.

  10. Da, aveti dreptate. Din pacate exista o adevarata psihoza cand e vorba de Arsenie Boca. Si, iarasi, din pacate cei care sunt „fani” A.B. nu judeca rational deloc.Am citit ca,saptamana trecuta,35000 de pelerini au fost la mormantul lui A.B. E o adevarata nebunie….Nimeni nu mai pomeneste de Sf.Ioan de la Prislop. Mormantul lui A.B. a fost deschis acum cativa ani si s-au gasit oase negre, de mort. Nici vorba de moaste. Preotii se feresc sa vorbeasca cu toate ca stiu(multi) adevarul…Parca cineva le interzice. Sa fie vorba doar de o afacere? Daca iei atitudine esti acuzat de masonerie, esti jignit in fel si chip, esti scos in suturi de pe site-ri. Dar trebuie aflat adevarul. Daca e sfant, Dumnezeu va avea grija sa-l proslaveasca, dar sa vedem, sa cercetam…Nu putem trece cu usurinta peste ce a spus pr.Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Antim de la Bistrita, D.Staniloaie, Grigore Cristescu etc. Sunt niste voci cu autoritate in Biserica noastra. Sa nu uitam ca; Arsenie Boca a fost inchis 1 an si 8 luni pentru niste proorociri, nu pentru o Idee; ca a fost scos din Manastire in 1959, prin Actul 2407 al Epis. Oradiei, i s-a interzis sa slujeasca, dar nu a fost caterisit. Deci ca si alti preoti care au facut inchisoare si au fost scosi din manastire, putea sa se intoarca in manastire. Nu, el a preferat sa stea cu „maica” Zamfira in casa acesteia din Bucuresti si sa picteze cand avea cate o comanda. Sa nu uitam Pictura de la Draganescu, care numai canonica nu e…Cunosc niste cazuri triste, de crestini care au ajuns in mare ratacire din cauza „evlaviei” la A.B. Daca la inceput credeam ca A.B. era un om foarte dotat, cu capacitati extrasenzoriale deosebite, acum, dupa informatiile pe care le am sunt convinsa ca A.B avea un duh rau, pitonicesc, ca stapanul caruia i-a slujit in timpul vietii, ii face mult rau si acum, dupa moarte, spre vesnica lui osanda. Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa ne apere de ratacire. Amin.

    • marius

      Din cate stiu eu pr. Arsenie a fost scos din Manastire printr-un act al Episcopiei Aradului, dar asta este ca o completare la supozitiile eronate pe care le faceti. Va rog sa ne spuneti daca parintele Ioanichie Balan este sfant ? Dar pr Arsenie Papacioc ? Dar despre cei doi preoti din filmarile de mai sus, care vorbesc despre cat de ratatcit era pr.Arsenie Boca ce parere aveti ? Sunt in duhul ortodoxiei ? Va spun ca nici unul dintre acesti preoti nu a trait prigoana si bataile si inchisoarea pe care a indurat-o pr. Arsenie Boca. Dar bineinteles , si eu sunt un fanatic , al parintelui Arsenie Boca, datorita caruia astazi sunt in biserica ortodoxa, am duhovnic , ma spovedesc si ma impartasesc. NU este suficient ca sa ma mantuiesc, dar este un inceput pe drumul acesta. Nu il cinstesc ca pe un sfant, ca dovada ca abia acum o luna am reusit sa ajung la Prislop, dupa 5-6 ani, si stau la doua ore de mers cu masina de Prislop. Dar, nu pot sa uit ca, datorita lui eu m-am trezit la o alta viata, citindu-i cartile, si dorind a ma indrepta inainte lui Dumnezeu. Eu v-as intreba ,pe toti care sunteti atat de inversunati impotriva pr. Arsenie Boca, voi pe cine a-ti adus la Hristos? …, poate ar fi mai bine sa te aduci pe tine ( cuvinte tot ale pr. Arsenie B.).
      Totusi nu va inteleg, oameni buni, de unde atata inversunare impotriva pr. Arsenie Boca, de unde atata rautate ? Va puneti sa judecati daca era inselat sau nu, sau care ii sfant sau nu. Lasa-ti asta in grija lui Dumnezeu, care pana la urma va face lumina. Face-ti rugaciune , cititi Psaltirea, sau rugati-va Maicii Domnului si sfintilor slaviti de Dumnezeu, sa faca lumina in cazul acesta.
      Doamne ajuta.

    • Cristian

      Din ce surse va inspirati cand vorbiti? Parintele Constantin Necula este un apropiat al Inalt Preasfintitului Laurentiu care se ocupa de dosarul de canonizare, iar intr-o conferinta a spus ca in momentul in care au desfacut mormantul pentru a repara podul de lemne de deasupra sicriului au gasit oasele albe si creierul era neputrezit. Iar parintele Constantin nu este o persoana care sa se joace cu cuvintele.

      • Dan

        Nu??E un maestru al jocului cu cuvintele…Este plin internetul de conferintele Parintelui Necula,o vedeta a Bisericii Ortodoxe,urmariti-le si o sa asistati la momente savuroase de stand-up comedy duhovnicesc,ortodox.

  11. Andreea

    Este groaznic ceea ce spuneti… Si totusi ma tem ca nu cumva sa gresesc. Multe din ceea ce a spus A.B. par a fi in duhul ortodoxiei. Dupa parerea mea, exista argumente si pro si contra sfinteniei lui. Cele mai puternice argumente pro ar fi profetiile despre sfarsitul lui Nicolae Ceausescu si despre propriul lui sfarsit.

  12. Pentru d-nul Marius. Draga domnule habar nu am daca pr.Ioanichie sau pr.Arsenie Papacioc sunt sfinti. Pr.Arsenie Papacioc a facut ani grei de puscarie si a rezistat remarcabil.Ceea ce stiu sigur e ca ei au revenit in MANASTIRE si au slujit oamenilor.Iarasi stiu, pentru ca i-am cunoscut bine, ca nu se puteau insela in privinta lui A.B. Daca vroiati sa veniti la ortodoxie, la adevar puteati doar sa va gasiti un duhovnic bun. Nu toata lumea citeste….Sunteti penibil…si aveti grija la ortografie. Ati se scrie legat (ati adus)in cazul asta. Nu mai dati sfaturi ce sa citim(mare mandrie)Fiti sigur ca fiecare are o pravila de rugaciune.

  13. Scuze pt.”marea greseala” cu Episcopia Oradiei… In ceea ce priveste Pr.Antim si Pr.Gheorghe nu cred ca am cunoscut ortodocsi mai adevarati si puternici ca ei. Pe cine am adus la adevarul ortodoxiei? Sa nu imi fie spre lauda…multi membrii di familie, cunostinte si de la catedra, destui copii. Multumit?

  14. Andrei

    Doamne ajuta,
    Parinte Matei Vulcanescu,
    Va indemn pe dvs. si pe cei care s-au lasat”prinsi” in ganduri indoielnice la adresa Pr. Arsenie Boca datorita articolului si filmuletelor postate pe blogul dvs. (printre care spre rusinea mea m-am numarat si eu) sa cititi articolul/interviul de mai jos.

    Ce vreau sa va spun este ca citind articolul dvs. m-am tulburat si indoit de sfintenia Pr. Arsenie Boca!! Dar in bunatatea si dragostea Lui Dumnezeu pt. noi pacatosii si pt. sfintii Lui, Bunul Dumnezeu nu m-a lasat sa raman in tulburare si a doua zi dupa ce am citit ce-ai postat dvs. despre Pr. Arsenie Boca, „intamplator” am dat un click pe articolul de mai jos!!

    Cum stim cu totii ca nimic nu este intamplator, dupa ce am citit acest articol mi-am regasit pacea sufleteasca si indoiala mea a disparut complet! Atunci am inteles ca Dumnezeu mi-a pus acest articol in fata ca sa-mi gasesc raspunsurile si mi-a confirmat ceea ce stiam, simteam si eu si enorm de multi oameni despre Pr. Arsenie Boca, si anume ca dansul este un mare Sfant trimis de Dumnezeu poporului roman! Datorita cuvintelor Pr. Arsenie Boca, pe care nu l-am cunoscut eu traind in strainatate de f. multi ani, viata mea si a familiei mele, precum si viata unor buni prieteni s-a schimbat radical! Datorita cuvintelor Pr. Arsenie Boca!! Si cand doar niste cuvinte citite intr-o carte a parintelui schimba radical viata unor oameni pacatosi si-i intoarce la Dumnezeu, acest om nu poate fi decat un mare sfant si mesager a Lui Dumnezeu!

    Am sa inchei cu cuvintele Sfantului Simeon Noul Teologul: „Cel ce n-a ajuns nepătimitor nu ştie ce este nepătimirea, ba nici nu poate crede că este cineva astfel pe pământ”. Aceasta este o reacţie absolut normală, deoarece „fiecare judecă din starea ce o are el şi pe cele ale aproapelui, fie că e vorba de virtute, fie de păcate”!
    Sa ne cercetam pe noi insine sa vedem in ce stare ne aflam! Asa sa ne ajute Dumnezeu tuturor! Doamne ajuta si post usor in continuare va doresc!

    „Pr. Arsenie Boca, un mare sfânt dăruit de Dumnezeu neamului nostru”
    – interviu cu ÎPS Serafim Joantă, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord –

    http://www.arsenieboca.ro/un-mare-sfant-daruit-de-Dumnezeu-neamului-nostru

    • alt inselat,Serafin Joanta care spune ca si penticostalii au Har si mantuire! Lasati-o balta cu aberatiile, sunt satul de prostie! Tocmai va dat diavolul pacea lui, si ati lasat nelinistea cea buna care vine de la Dumnezeu!

      • Ella

        Daca tu esti atat de bun, de ce exista atata rautate in afirmatiile tale? Hai sa ne rugam la Dumnezeu si sa ne gandim cum sa ne indreptam noi si apoi sa vorbim despre sfintenia altora si sa judecam. Pana la urma fiecare plateste pentru pacatele sale nu pentru ale altuia.

      • rautatea sta in ochii cititorului, eu cred ca am bunatare in afirmatiile mele!

  15. Andreea

    Cazul Arsenie Boca este un mare test pe care Dumnezeu il da nu atat credinciosilor obisnuiti, cat ierarhiei B.O.R. Speram sa il treaca, spre binele intregii natiuni. Asta e, ca un pedagog ce este, Domnul mai da din cand in cand si lucrari de control. Sa ne rugam pentru ierarhii nostri, ca sa ii lumineze Dumnezeu!

  16. CREDINTA CRESTIN ORTODOXA ESTE SINGURA CEA ADEVARATA. RESTUL SUNT ERETICI , PAGANI, SINAGOGI ALE SATANEI
    BISERICA ORTODOXA ESTE BISERICA LUI HRISTOS, NU ESTE BISERICA PREOTILOR,EPISCOPILOR, PATRIARHULUI (A OAMENILOR). TOTI CEI BOTEZATI ORTODOX SUNT MADULARE BISERICII ORTODOXE AL CARUI CAP ESTE INSUSI MANTUITORUL IISUS HRISTOS, si nu alti NEBUNI AI LUMII ASTEIA.
    COMENTARIU PENTRU
    Vlad
    on ianuarie 13, 2015 la 8:52 pm

    • Georgian

      E adevărat, Biserica lui Hristos este cea în care se păstrează Adevărul, sau așa ar trebui…însă de aici și pana la a declara ca restul sunt ai satanei, denota anumite incapacitate mintale, mândrie și ura. Hristos a învățat sa ne iubim, atât pe noi cat și pe ei. Suntem datori ca prin iubire sa-i atragem și pe ei la adevăr. Cu o asemenea atitudine revoltatoare în loc sa câștigați suflete le îndepărtați și mai mult. Și în acest caz nu știu cine face mai mult pe plac satanei…voi sau ei.
      Încercați sa nu-l mai priviți pe Hristos ca un Dumnezeu așa de limitat Cum încercați voi sa-l prezentați oamenilor. Hristos e liber, e Dumnezeu! Cat a fost pe pământ a umblat, a stat de vorba cu samaritenii, cu femeia cananeanca, cu vameșii, cu fariseii…cu săracii și bogații, cu demonizatii, nu a ocolit pe nimeni…iar voi veniți acum și îi limitați atribuțiunile lui Hristos. Dacă Hristos ar veni acum și ar sta de vorba cu protestanții, cu siguranță l-ați acuza de ecumenism! !!

      Deci rămân doar doua variante, ori Hristos e limitat, ori voi sunteți limitați.

      Aștept cu mare drag răspunsul. Și sunt pregătit sa va combat cu versete clare din Sfânta Scriptura și Sfinții Părinți. Ba mai mult cred ca voi realiza și o teza de doctorat împotriva fanatismului vostru nociv. Și spun nociv, pentru ca nu faceți o deosebire clara intre ecumenism și ecumenism. Îndrumați oamenii ăstia la rugăciune, la cresterea spirituala, nu mai avem nevoie de război în Biserica. Indrumati oamenii sa se spovedeasca si împărtășească cât mai des. Trebuie sa afle ca Hristos este Viu, trăiește în ei. II nenorociți cu fanatismul vostru, îi speriați, băgați frica în ei. Ei nu au nevoie de așa ceva, au nevoie sa simtă dragostea lui Hristos, pe când voi le arătați numai părțile voastre negative omenești.

      • Proorocul Ilie a omorat pe toti preotii idolesti. Si Proorocul David ne arata ca dumnezeii neamurilor sunt dracii. Toate ereziile sunt date de la incepaturul rautatii , diavolul. Deabea asteptam sa face o teza de doctorat si de mega si giga doctotrat! Sfanta Scriptura e f clara!

      • Georgian

        Tocmai de asta…Sfânta Scriptura e foarte clara și cuvintele Mântuitorul sunt și mai clare. Hristos a venit și a schimbat mentalitatea Vechiului Testament, Legea Tailonului a schimbat-o în Legea Iubirii, ce măreție! Acum nu mai e nevoie sa ne ucidem aproapele pe care îl „consideram” drac, ci din contra, sa ne dăruiM toată dragostea, toată ființa, sa ne sacrificam pe noi pentru ai face pe ei „dracii” sa înțeleagă ca Hristos e Împăratul tuturor și ca prin El și doar prin El ne putem împărtăși de dragostea lui Dumnezeu cel Atotputetnic

      • daca ei raman inafara relatiei cu Hristos, daca refuza pe Hristos si Biserica Lui, daca huleste Biserica Lui, nu-i omoram, din contra ne rugam pentru ei, ca pentru niste chinuiti de demoni, ca pentur niste oameni nefericiti, ce refuza pe Hristos si raman in compania dracilor inchinadu-se lor! De aceea dumnezeii neamurilor sunt dracii, iar Hrisots a venit nu sa schimbe legea veche ci sa o plineasca, sa o desavarseasca!

      • Daniel

        Credinta cea dreapta e cea ortodoxa, nu e „limitata” oricine din alta credinta e bine primit de Dumnezeu la credinta ortodoxa. Portile nu sunt inchise si nimeni nu à spus asa ceva.

    • Vlad

      @ Gheorghe La fel zic si cei 1 miliard de musulmani, cei 1 miliard de indieni (hindusi), cei 1 miliard de chinezi, cei 1 miliard de catolici, etc, fiecare scrie la fel de religia lui, tot cu litere mari ca si dumneavoastra, cei 0,2 miliarde de ortodocsi. Nu am gasit nici un argument in spusele dumneavoastra.

      • Vlad, tin sa te contrazic: Hindusii nu spun asta, hindusi spun ca toate religiile sunt cai de mantuire, de devenire neant, de unire cu brahman! Iar in rest pot sa spuna ce vor! Adevarul e Unul singur si e Hristos care a spus: Cine nu aduna cu Mine, risipeste!

  17. Un om care il iubeste pe Dumnezeu si face voia Lui sa il numesti eretic !
    Vai de acela care judeca in locul lui Dumnezeu!
    Sunt ortodox dar nu fac diferente intre cei ce se roaga Preasfintei Treimi
    Tatal , Fiul si Duhul Sfant. Dumnezeu sa ne ierte pe noi pacatosii.

    • Baptistii si penticostalii cred in Sfanta Treime in schimb resping icoanele! Sa inteleg ca e OK? Degeaba Sfintii Parinti au anatematizat pe cei care sunt iconoclasti si spun ca cei ce se inchina icoanei se inchina idolilor? Sa inteleg ca e OK sa nu ai Sf Taine Preotie, etc, important e sa ai credinta minimala intr-o „sfanta treime” oarecare?! Noul Testament spune Un DOmn, O credinta, Un Botez- O Biserica! Draguule, tocmai ai descris exact erezia ecumenista – minimalismul dogmatic!

  18. theodul

    Atentie la faptul ca A.B. era adept al lui Steiner intemeietorul Antroposofiei. Mitropolitul Antonie Plamadeala a fost intrebat de un preot, cum a reusit sa-si ascunda steiner-ismul, iar Prea Inaltul i-a spus ca:”era prea destept ca sa divulge ceva”. Stiu asta de la un prieten preot ce a aflat asta de la preotul care a vorbit cu Mitropolitul in anii 90`.
    De citit si aceasta revista: Revista Luceafarul _ Numărul 7 _ 2014 _ Arsenie Boca: reprezentarea iconografică a Învierii – Ioan Buduca.html
    Acest articol demasca conceptia lui A.B. despre Hristos.

    • Andreea

      Am citit articolul, si acolo, in concluzie, se face apologia reincarnarii. Pe parcursul articolului se incearca a se demonstra ca felul in care L-a pictat pe Hristos Arsenie Boca este inspirat de ”teologia” lui Rudolf Steiner, care, pana la urma, duce la ideea de reincarnare.
      Ce sa zic, nu l-am citit pe Steiner, doar stiu ca era un nebun, din cladirile pe care le-a proiectat si care imi dau fiori numai la o simpla privire (de exemplu: Goetheanum).
      Cat despre felul transparent in care L-a pictat Arsenie Boca pe Hristos, se vede ca el nu prea credea in invierea trupului, ci doar… intr-a sufletului.
      Oameni buni, Hristos a inviat cu trupul! Dupa Inviere, El nu s-a aratat ca o naluca (asa cum l-a pictat Arsenie Boca), ci ca un om, cu trup netransparent (asta e parerea mea). De aceea, Femeile Mironosite L-au confundat cu gradinarul, caci Hristos nu era transparent. Dupa Inviere, Hristos S-a arat si altora, ca om, nu ca naluca (transparenta). A si mancat, in fata Apostolilor, un peste fript si un fagure de miere. Ce mai vreti?
      A, ca a intrat prin usile inchise, asta e altceva: este o taina, si daca ne spargem capul, tot nu o sa reusim sa intelegem. Intruparea, nasterea şi Invierea lui Hristos sunt taine stiute doar de Dumnezeu.
      Ideea este ca, dupa Inviere, Hristos nu arata transparent, cum L-a pictat A.B.!
      Sa ma corectati daca gresesc.

      • Viorel Preda

        Andreea, Multumesc pentru comentariul in care evidentiezi materialitatea trupului Domnului. Marturisesc ca eu n-am remarcat acest lucru. Dau mai jos un comentariu copiat, nu-mi arog niciun drept asupra lui si nicio responsabilitate despre ce zice, dar cred ca s-a ajuns prea departe cu A.B. si mai cred ca adevarul o sa iasa la iveala precum uleiul deasupra apei. IATA comentariul: emmma said, on aprilie 28, 2015 at 6:31 am Am extras un pasaj esential din AUTOBIOGRAFIA lui arsenie boca care se afla pe saitul http://www.arsenieboca.ro/parintele-arsenie-boca-sfantul-ardealului Intre parantezele drepte sunt comentariile mele. „Aveam problema vointei în stapânirea simturilor. Mai mult chiar, ma preocupa, studiind mistica comparata a diferitelor religii superioare [iata cum inselatul arsenie boca marturiseste ca este ecumenist. Nu i-a mai ajuns Sfanta Traditie Ortodoxa, trebuia sa studieze religiile superioare …], ca sa vad prin proprie experienta, cât se întinde sfera vointei în domeniul vietii sufletesti si biologice. Ma interesa sa vad daca e adevarat ce afirma cartile asupra actelor reflexe , si asupra instinctelor, ca anume sunt independente de vointa si controlul constiintei [Acesta este domeniul practicilor oculte YOGA]. Experienta mea personala [deci recunoaste ca a practicat tehnici de yoga ] însa mi-a dovedit ca actiunea vointei si a constiintei se poate întinde si peste instincte si actele reflexe dupa o oarecare variabila [in practica yoga se merge pe tehnici de incetinirea si oprirea batailor inimii si pe ritmarea si chiar suspendarea respiratiei]. Ma ajutau la aceste adânciri si studiile ce le facea pe vremea aceea Mircea Eliade [Mircea Eliade a studiat la Calcutta filosofia indiana si a practicat yoga, timp de 6 luni, intr-un ashram cu Swami Shivananda.] la Ecutta, trimis de Universitatea din Bucuresti, pentru studii orientalistice. Iar parte de studii le tiparea în Revista de filosofie din Bucuresti, si-mi parveneau pe aceasta cale.” ––––––––––––––– Iata ce spune Mircea Eliade in memoriile sale despre practicile invatate in ashramul indian: „MeditaÅ£iile şi tehnicile yoghine, pe care le studiasem cu Dasgupta în textele clasice şi pe care le aplicam acum sub controlul lui Swami Shivananda, m-au convins încă o dată că erau rezultatul unei extraordinare cunoaşteri a condiÅ£iei umane. Numai cineva care cunoscuse cu adevărat pasiunile, ispitele şi distracÅ£iile celui „prins în mrejele existenÅ£ei” putuse elabora toate celelalte tehnici psihofiziologice care alcătuiesc yoga. În preajma Crăciunului, eram un om „schimbat”. Nu voi încerca să rezum aici etapele acestei transformări lăuntrice. Ceea ce se putea spune despre rezultatele feluritelor exerciÅ£ii preliminare le-am descris cît am putut în lucrările mele despre yoga… Swami Shivananda se minuna de rapiditatea cu care îmi însuşisem rudimentele practicii yoga. Îmi prevestea o carieră senzaÅ£ională … Dormeam doar cîteva ceasuri şi izbuteam să fac multe lucruri fără să obosesc şi fără să mă plictisesc. În afară de ceasurile consacrate meditaÅ£iei şi exerciÅ£iilor yoga, citeam în fiecare zi texte sanscrite …” ––––––––––––––– Un alt invatator al lui arsenie boca a fost Rudolf Steiner, care spunea urmatoarele: „ExerciÅ£iile ajutătoare sunt un set de şase practici zilnice de care sufletul are nevoie pentru a îşi consolida temeliile prin propria sa viaţă de gândire, simÅ£ire şi voinţă. Practica unei discipline spirituale prezintă pericole în raportul nostru cu lumea şi cu noi înşine, iar prin practicarea acestor exerciÅ£ii putem avea grijă să păstrăm mereu echilibrul interior şi exterior. Controlul gândirii, al faptelor şi al sentimentelor reprezintă defapt cultivarea voinÅ£ei în propriile noastre facultăţi sufleteşti, fapt care va creşte stabilitatea şi echilibrul fără de care nu este just să continuăm păşirea noastră pe o cale de dezvoltare spirituală. ExerciÅ£iile ajutătoare cultivă forÅ£e de care discipolul spiritual va avea nevoie în toate momentele mai apropiate sau mai îndepărtate ale drumului său de dezvoltare, ele fiind paşi absolut necesari practicării meditaÅ£iei sau altor exerciÅ£ii cu caracter meditativ sau contemplativ indicate de ştiinÅ£a spirituală orientată antroposofic.” ––––––––––––––– Nu dau linkuri pentru citatele din „Memoriile” lui Eliade sau din cartea lui Steiner. Sper ca Radu Buhaiu sa ma ierte, iar daca nu ma iarta poate sa caute singur, pe net 🙂 Acum, cei din secta lui arsenie pot vedea faptul ca arsenie boca, Mircea Eliade si Rudolf Steiner au un numitor comun: PRACTICILE OCULTE YOGA. Daca marturiile audio ale unor parinti ca Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan nu va sunt suficiente, aveti dovezile de mai sus. Paritii Cleopa Ilie, Adrian Fageteanu si alti mari duhovnici aveau aceeasi parere despre arsenie boca – ca era inselat. ––––––––––––––– Marturii despre inselarile lui arsenie boca gasim si in cartea „Jurnal duhovnicesc” scrisa de Arhim. Paulin Lecca, care l-a cunoscut personal pe arsenie boca. La pagina 71 citim: … Preacuvioase parinte A. [arsenie boca], aveti mila de Sangele pe care Domnul nostru Iisus Hristos L-a varsat pentru noi toti, aveti mila de turma pe care o pastoriti si aveti mila de sufletul sfintiei voastre. Poate mai tarziu o fi ascultat, dar sigur nu sunt, fiindca n-am vazut o lepadare publica a sa de toate acele rataciri spiritiste si erezii steineriene. La paginile 109-110 citim marturia IPS Mladin despre inselarile lui arsenie boca: … Am venit odata cu el aici [la Manastirea Sambata]. Pe cand era inca neimbracat in haina calugareasca, se ocupa cu ghicitul in palma. Femeile din satele vecine ziceau intre ele:”Hai la popa vrajitorul!”. Cand Mitropolitul Balan [Doamne apara-ne de astfel de ierarhi!] a vazut ca vine lumea sa-l caute, a zis:”Sa-l facem preot, ca sa foloseasca lumea care vine la el…”. Si asa l-a facut preot, iar parintele A. [arsenie boca] se ocupa in continuare cu chiromantia, dar si cu alte stiinte oculte… In continuare, Arhim. Paulin Lecca spune: ” parintele A. mi-a dat o carte introdusa in doua plicuri mari, unul in altul, atragandu-mi atentia, in mod special, sa nu le dezlipesc si sa nu umblu inauntru, ci s-o dau in mana parintelui Pandoleon. I-am respectat dorinta, cu toata evlavia si frica. Dar, cand am trecut cu traista prin Govora Bai, militienii m-au crezut colportor. M-au dus la Militie, m-au controlat si apoi m-au intrebat ce se afla in plic… Peste putin mi-au restituit plicul desfacut. Era o carte de Rudolf Steiner, in care se vorbea despre clarviziune, aura, etc. Crestinii din vechime isi incepeau lucrarea cu pocainta, smerenia si dragostea, ajungand la sfintenie. E de mirare, deci, ca cel ce isi incepe lucrarea cu practici oculte poate ajunge un impostor? Arhim. Paulin Lecca a fost staret la Manastirea Arnota si este cunoscut pentru traducerea Sbornicului si a Pelerinului Rus. ––––––––––––––––– Secta lui arsenie boca a inceput sa ia amploare dupa moartea parintelui Cleopa. Cat a trait parintele Cleopa nu au avut curaj sa iasa asa pe fata. Secta a luat amploare dupa ce a murit parintele Ioanicie Balan, Arsenie Papacioc si Parintele Iustin Parvu. Toti duhovnicii batrani si batranii ierarhi care l-au cunoscut pe arsenie boca au spus intr-un glas ca: arsenie boca era VRAJITOR!!! Caseta pe care este convorbirea parintilor Arsenie Papacioc si Ioanichie Balan, este 100% reala, am ascultat-o inca din anii ’90. Cineva a primit-o de la Manastirea Sihastria si apoi a ajuns pe net! In spatele sectei sunt cei ce vor compromiterea si distrugerea BOR, dar si preoti si ierarhi – din Ardeal mai ales – care profita de fluviul de bani ce curge de la Prislop si murdareste BOR!!! Dezbinarea creata de calendar este nimic, fata de cea care vine prin vrajitorul arsenie boca! Rugati-va la Domnul nostru Iisus Hristos, la Maica Domnului si la vechii sfintii ai Bisericii Ortodoxe sa se stinga aceasta secta! Cei care vreti canonizarea vrajitorului arsenie boca veti arde in iad cu el, pentru ca ati dus sufletele oamenilor nevinovati la pierzare!

        În data de 15.06.2015, ORTODOXIA CATHOLICA – blog ortodox al

  19. Theologie Patristica

    Vad ca sunt multi aici carora le-a intrat atat de rau umanismul in ochi ca nu mai vad nimic din ce e drept.

    Nimeni nu spune ca te mantuiesti doar pentru ca esti ortodox. Din contra, pana si ortodocsii, care respecta cu strictete credinta data O DATA pentru totdeauna (Iuda 1:3) abea se mantuiesc, d-apoi cei carea neaga dumnezeirea lui Hristos cand e singurul nume care ne poate mantui (FA 4:2).

    Hristos a adus legea iubirii, dar nu iubirea umanista pe care o crede lumea. Si nu a adus doar iubirea. A spune ca doar asta a invatat Hristos, inseamna alt reduce pe Hristos la un alt guru al istoriei care a invatat cate ceva. Hristos este atat obiectul, cat si subiectul propavaduirii Sale. Iubirea e o anexa la propavaduirea dogmatica a mantuitorului, pentru ca iubirea adevarata invatata de Hristos nu este altceva decat experierea dogmelor celor adevarate!

    Chiar Hristos ii numeste blestemati pe unii mirati ca desi au facut minuni in numele Lui, nu se mantuiesc. Sa fie Hristos fanatic?

    Spunea cineva aici cu emfaza ca toti care il marturisesc pe Hristos sunt egali si au aceeasi credinta si mai zicea si ca dovedeste cu Scriptura asta. Nu a dovedit-o si nici nu are cum, ca din nou, Hristos a zis sa nu credem pe oricine vine in numele Sau. Hristos a intemeiat Biserica si prin Duhul Sfant o calauzeste in tot adevarul pana la momentul eshatologic. Biserica nu s-a despartit, nu s-a impartit si este pastratoarea credintei pe care Hristos a revelat-o de la bun inceput si care si astazi este acea „un Domn, o credinta, un botez” de care vorbeste aceeasi Scriptura.

  20. Comenteriul lui Vlad (februarie 6, 2015 la 7:57 pm) mi s-a parut cel mai
    inteligent. E pacat ca intre crestini exista mai multa invidie si antipatie
    decat intre clanurile mafiote. Si (imi pare rau s-o spun, pentru ca sunt
    ortodox), cei mai ciufuti, mai incuiati, mai lenesi in gandire… sunt chiar
    minoritarii ortodocsi. Ei se cred detinatorii adevarurilor supreme, dar daca
    ii iei la intrebari, constati ca au doar mentalitatea de turma, adica le
    lipseste curajul de a gandi personal. Putini sunt cei ca arhimandritul Teofil
    Paraian, care sa aiba curajul de a recunoaste ca Biserica (nu numai cea
    ortodoxa) NU le stie pe toate, ca sunt si intrebari fara raspuns, TAINE, pe
    care nici asa-zisi sfinti ca Arsenie Boca nu le pot lamuri.

    • Theologie Patristica

      Inseamna ca Teofil Paraian nici nu citise Scriptura, pentru ca in Scriptura scrie clar ca Biserica se va intemeia cand se va pogori Duhul Sfant „care va calauzi la TOT adevarul” (Ioan 16:13) si mai si scrie ca Hristos ramane cu noi in toate veacurile prin Duhul Sfant, in Biserica. Din pacate, asta e nivelul pretinsilor crestini, diletanti si intr-o evidenta opozitie cu ceea ce invata crestinismul de fapt, dar ei totusi se pretind a fi vocile profetice ce predau iubirea golita de elementul adevarului eclezial. Singura iubire care exista in Scriptura e cea care zideste Biserica in adevar (cf Epistolei catre Efeseni) restul fiind „iubiri” umaniste.

      Tocmai aderarea la ecumenism arata spirit de turma si lipsa unei gandiri sistematice. Tocmai ecumenismul arata relativismul si laximul unei majoritati care nu mai gandeste principial, ci pe baza unor solutii sociale care promit pace pamanteasca, din nou in opozitie cu invatatura lui Hristos care a spus clar ca pacea reprezinta trairea adevarului, unirea cu Hristos prin Biserica (aia de nu stie tot adevarul, cu toate ca il are ca si Cap pe Hristos…ce blasfemie ingrozitoare) iar desavarsirea acestei paci este strict eshatologica.

      Puneti mana oameni buni pe carti si lasati discursurile sofistice care nu au nicio baza in Revelatie, ba mai rau, atesta lipsa cunoasterii obiectului pus in discutie. Cine mai e „ciufut, incuiat si lenes in gandire” acum?

  21. Dori Cornea

    Vai și amar de noi! Ferice de cel ce a scăpat din rătăcirea Boca. Doamne ajută să se lumineze cât mai mulți!

  22. andrei-d

    Pr. Aniţulesei Gheorghe – Fenomenul Arsenie Boca

  23. Iuliana

    Doamne ajuta! Oare nu vad oamenii ca „sfintii” pictati de Arsenie Boca in biserica Draganescu au fizionomia si expresia personajelor (mai ales animaliere) din filmele de animatie Disney? Francisc de Assisi si alti vreo citiva dimprejurul lui seamana ca doua picaturi de apa cu dracusorii din „Cocosatul de la Notre-Dame” si cu personaje din regele leu. Au exact aceeasi incruntare teatrala. Iar hristosul blond, cu fizionomia consacrata de New Age arata deplorabil. Pe mine ma ingrozeste atmosfera picturii de la Draganescu. Eu as da jos de pe pereti toata pictura aceea, pentru ca nu are ce cauta intr-o biserica. Este draceasca. Si cineva care picteaza asa ceva, mai ales ca se presupune ca ar fi un credincios fervent (nu mai vorbim de preotie, de calugarie, de calitatea de duhovnic, care sunt din start de nealaturat unei astfel de picturi), cu siguranta nu poate fi un om duhovnicesc, cu siguranta nu poate fi inspirat de Duhul. Cum sa inspire Duhul picturi gen animatie Disney? Credeti-ma pe cuvint, Duhul are ceva mai mult bun gust… Dumnezeu sa ne fereasca de disneyficarea Bisericii!

  24. Pingback: Semne de întrebare despre Arsenie Boca ridicate de un preot | Ziarul Profit

  25. https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/03/26/iata-primul-episcop/ Da. Si daca tot vorbim… spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra>> [ PS Galaction ].
    – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biserica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
    – E sub semnul intrebarii.
    – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii
    pagina 14 , februarie 2016 – interviu luat de Ing. geolog Gabriel BARBIER in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a)

  26. https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/04/22/reincarnarea-in-manuscrisele-secrete-ale-lui-boca/ Reincarnarea in manuscrisele secrete ale lui bOCA gasite in 2008 – LUCRU SEMNALAT DE UN COMENTARIU LA http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20943989-primele-demersuri-privind-posibila-canonizare-parintelui-arsenie-boca-comisie-cerceta-cerceta-viata-activitatea-scrierile-acestuia.htm ” Parintele Stoenescu este cel care a a scris “Omul imbracat in haina de in si Ingerul cu cadelnita de aur”.
    In aceasta carte pe la pagina 110-114 apare erezia preexistentei sufletului.
    De asemenea toata lucrarea a fost scrisa pe fondul ideii de reincarnare multipla, incepand cu “ingerul cu cadelnita de aur”(din Apocalipsa) care se intrupeaza in Sf.Ilie Tesviteanul, acesta in Sfantul Ioan Botezatorul, iar Ioan Botezatorul in Arsenie Boca. In final Arsenie Boca este ori ingerul cu cadelnita de aur, ori Mantuitorul Iisus Hristos. Dar ne-ar putea spune direct autorul ce a vrut sa spuna cu toate acestea. Adica Daniil Stoenescu, cel ce se ocupa de dosarul canonizarii lui Arsenie Boca. ”

    IATA CITATUL RESPECTIV : „Principiul spiritual al vieţii, sufletul, intră, prin naştere, în lumea fizică, într-un corp, cu care duce împreună – sub legea sau categoria timpului, o durată determinată – durata vieţii acesteia -.
    În momentul naşterii sufletul pierde cunoştinţa de sine, în sensul că nu-şi mai aduce aminte, nu mai ştie despre anterioritatea sa nimic.
    Fenomenul tare se aseamănă cu intrarea unei nave cosmice în păturile dense ale atmosferei terestre, când, potrivit unghiului calculat de intrare în vederea aterizării, capsula se învăluie în flăcări la mii de grade şi legătura radio cu pământul se întrerupe.
    Aşa ceva se petrece şi în perioada intrării sufletului, entitate spirituală, în pătura densă a biologiei, în lumea fizică. Poate că de aci vine „convingerea” că intrând în trup am intrat în temniţă şi întuneric şi în lanţurile patimilor, care au acest specific că ne leagă de modul acestei vieţi fizice, cu tendinţa de-a ne convinge că aceasta-i singura viaţă existentă. ” [TEXT http://lavi-enrose.com/principiul-spiritual-al-vietii ]

    Cititi “predica” lui bOCA [ atentie sa nu va convinga sa deveniti adeptii reincarnarii ] https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2015/08/30/cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare/

  27. toni

    Din start vreau sa spun ca sunt crestin orthodox practicat, sunt absolut convins ca asta e credinta cea adevarata „dreapta credinta”, dar am si convingerea ca Dumnezeu e Drept si fiind drept v-a judeca lumea la judecata de apoi dupa principiul supreme conform Matei Cap25/31 „Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii.

    „Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit; Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut.”
    A spune ca numai ortodocsii se mantuiesc pare foarte primejdios si cam suna a mandrie fariseica, care credeau ca ei sunt cei alesi iar restul sunt goimi sau caini.
    Cred ca ratiunea unui om orthodox nu asteapta ca un copil budist care moare la 10 ani sa mearga in iad pt simplu motiv ca nu a dat peste o biserica ortodoxa in india.
    Cum e parinte Matei? Le dati vreo sansa triburilor salbatice de pe diferite insule la mantuire?Ei sunt facuti de Dumnezeu sau din maimuta? Ati vrea sa se converteasca la ortodoxie?Indiferent ce au facut in viata vor ptimi aviz negative la rai pt ca nu au fost ortodosci?
    Dumneavoastra va dati seama ce spuneti??

    • Dumnezeu vrea ca tot omul sa se mantuiasca si la cunostinta Adevarului sa vina! Avem in Faptele Apostolilir cazul Centurionului Corneliu care il cauta pe Adevaratul Dumnezeu, desi era nascut si crescut in idolatrie, pe care o parasise, si Dumnezeu ii trimite inger ca sa ii spuna sa il cheme pe Apostolul petru ca sa-l boteze! Avem mii de exemple minunate cum Dumnezeu ii aduce si pe aborigeni si pe musulmani in Biserica Lui in chip minunat, daca acestia il cauta pe Adevaratul Dumnezeu, Dumnezeu se descopera ca Dumnezeu Intrupat Iisus Hristos. In nici un caz, nici copilul de 10 ani budist, si si nici altcineva, daca il cauta pe Dumnezeu, Dumnezeu nu il va lasa budist, ii arata in inima Adevarul, I se descopera ca Iisus Hristos, care Dumnezeu fiind e pretutindenea si nu lasa pe nimeni in inselare, daca cineva Il cauta! Nu exista nici un dispret, din contra, Dumnezeu nu lasa pe nimeni in inselare, decat daca cineva nu vrea sa caute si ramane indiferent la cremarea lui Dumnezeu. Dar toti care au raspuns DA lui Hristos, toti devin membrii ai Bisericii Ortodoxe, fie prin botezul dorintei, al sangelui, sau in alt mod minunat, asa cum au fost unii botezati prin ploaie din cer! Asta in cazul in care nu exista Biserica Ortodoxa prin apropiere!

  28. Parinte Matei, discutia e viciata din start. Dumneavoastra nu cred ca ati contestat niciodata mintuirea pr.Arsenie Boca. Mintuirea o daruieste Dumnezeu fiecarui om care are cu Dumnezeu o relatie adecvata. Singur Dumnezeu este in masura sa daruiasca mintuirea, pentru ca El S-a rastignit pentru om, nu invers. Nu cred ca dumneavoastra ati sustinut undeva pe aici ca pr.Arsenie a intrat in iad. Cred ca dumneavoastra ati spus ca nu poate fi canonizat (oricum, nu oamenii fac sfinti, nici macar oamenii cu pozitie inalta in Biserica, ci doar Dumnezeu). Si nu poate fi canonizat pentru ca faptele dinsului sunt extrem de discutabile. Cei care sustin ca este sfint isi tradeaza fanatismul si romantismul prin aceea ca echivaleaza imposibilitatea de a contesta mintuirea unui om (imposibilitate reala, asa cum am spus mai sus), cu posibilitatea sanctificarii lui. Este o greseala clasica pentru cei posedati de duhul corectitudinii politice – cum ar veni, daca o persoana nu a fost condamnata pentru o crima din cauza unui viciu de procedura, hai sa-l punem domnitor, sau judecator. Sau in orice loc de raspundere si de cinste. Comparatia e putin fortata, pentru ca faptele pr.Arsenie Boca se cunosc, doar ca unii care s-au indragostit de dinsul incearca zor-nevoie sa i le justifice.

    Trebuie spus din capul locului ca pictura de la Draganescu este anticanonica. Si pr.Arsenie Boca nu poate fi canonizat de o Biserica ale carei canoane le-a calcat in picioare. Viziunile si inspiratiile care l-au condus pe pr.Boca la aceasta pictura sunt dracesti. In Biserica niciun om duhovnicesc nu a pictat dupa viziuni si inspiratii, ci dupa canoane. De exemplu, icoana Sfintei Treimi pictata de Rubliov este perfect canonica, desi nimeni nu mai pictase Sfinta Treime asa cum a pictat-o el. Rigiditatea canonica are ratiuni extrem de puternice si perfect valide, pe care le putem discuta, daca chiar am ajuns in halul de a discuta ratiunile Sfintilor Parinti. Ce e aia hristos blond spalacit? Hristos a fost dupa trup evreu; in vremea Vietii Sale pamintesti evreii erau un popor aproximativ ermetic pentru ca din motive religioase ei nu se casatoreau cu alte etnii. Abia dupa asimilarea khazarilor s-a produs amestecarea rasiala a poporului evreu pe care o vedem si astazi; pe cind era Hristos pe pamint, evreii erau evrei, adica bruneti, cu tenul masliniu si cu ochii inchisi la culoare. Este motivul pentru care in vechime in icoanele Mintuitorului se picta un chip din registrul asta – parul negru, ochii negri sau caprui si tenul cel mult smead, adica alb-galbejit, de tenta orientala. Chipurile blonde care se picteaza pe post de Hristos de citeva sute de ani incoace sunt inspirate de aspiratiile artistice ale renascentistilor care pictau chipurile Mintuitorului, ale Maicii Domnului si ale sfintilor dupa toate scursurile posibile – de la prostituatele Italiei pina la clericii corupti si incestuosi. hristosul pictat de pr.Boca nu este Capul Bisericii Ortodoxe; este chipul lui Leonardo da Vinci imprimat in negativ pe „sfintul” giulgiu de la Torino, asa cum l-au developat „savantii” care lucreaza intens pentru darimarea ”miturilor„ crestinismului. In cite icoane ortodoxe de tip bizantin l-ati vazut pe Hristos blond spalacit? Nu se poate ridica obiectia ca pr.Boca ar fi vrut sa simbolizeze astfel Lumina Dumnezeirii. Sunt icoane vechi in care Hristos arata pentru multi profani ca un tigan venit din fundul Indiei, si Lumina este total intreaga in icoana. Nici macar rusii, cit sunt ei de blonzi si de nationalisti, nu prea indraznesc sa-L picteze blond pe Hristos – chiar si atunci cind Il picteaza cu par castaniu, fac contururile parului cu negru sau maro inchis inchis.

    Sa nu mai vorbim despre faptul ca L-a pictat transparent, ceea ce e o aberatie pe care numai un creier bolnav putea s-o nascoceasca (si stim pe cine il mai cheama si Nascocitorul). In canoanele care descriu iconologia picturii ortodoxe nu exista nicaieri prevazuta o astfel de reprezentare a unui chip sfint. Cu atit mai putin a unui Chip Sfint. Cine crede ca viziunile si inspiratiile pr.Boca (mai ales contestate de personalitati importante ale ortodoxiei) sunt mai presus de duhovnicia Sfintilor Parinti care au consacrat canoanele picturii bizantine este in inselaciune diavoleasca.

    Nici nu este legitim sa spui ca pr.Boca trebuie sa fi pictat din inspiratie Dumnezeiasca pentru ca mereu vorbea impotriva ecumenismului si impotriva ereziei. Acuma…pe niciunul dintre noi nu ne doare vreodata gura sa vorbim despre ceea ce ne intereseaza. Uneori suntem lupii moralisti si nu mai tacem, alteori chiar suntem sincer interesati de omul de langa noi si nu ne mai tace gura sa-i vorbim ca sa-l incurajam sau sa-l ajutam sa se indrepte. Logoreea noastra poate fi confirmata si legitimata numai de intentiile din sufletul nostru. Daca o facem sincer din dorinta de a ajuta pe cineva, Dumnezeu ne ajuta sa nu vorbim pe de laturi si sa reusim; daca o facem spre propria slava desarta, sau ca sa urmarim vreun interes meschin, atunci riscam sa pierdem mintuirea. Nici pe pr.Boca nu cred ca-l durea gura. Pr.Arsenie Boca a fost om, asa ca aceasta regula i se aplica in totalitate: daca a vorbit sincer impotriva ereziei si inselarii, atunci nu avea cum sa picteze ce a pictat la Draganescu. Daca a pictat ce a pictat la Draganescu, nu avea cum sa fie sincer in cuvintele duhovnicesti. Nu poti sa spui „Sa nu va inchinati decit in biserica ortodoxa, unde va veti inchina la hristosii cadaverici spiritisti de la Draganescu si la sfintii neortodocsi de pe ici de pe colea, pictati cu marinimie tot la Draganescu”. Cum va suna asta? Pentru un antiecumenist, s-a straduit cam tare sa apropie Biserica ortodoxa de biserica catolica. Si nu la nivel social, sub forma de dialog si convietuire intre credinciosi, ci la nivel dogmatic, minimalizind diferentele doctrinare. La ce bun sa spui ca mintuirea se gaseste doar in Biserica Ortodoxa, pentru ca tot atunci sa spui ca de fapt Biserica Ortodoxa si biserica catolica sunt fix acelasi lucru? Mie imi suna a ipocrizie si a schizoidie. Adica, mai pe scurt, mi se pare ca facea propaganda antiecumenista ca sa isi acopere unele probleme launtrice, din care de fapt a si izvorit pictura infernala de la Draganescu.

    Lamuriti-ma si pe mine: cind se duce omul sa se inchine in biserica Draganescu, la ce se inchina? La omul care vorbeste la telefon? La hristosul transparent? La ce se vede prin hristosul transparent? La figura pr.Arsenie pictat cu aripi de Inaintemergator? Canoanele interzic expres orice asemanare a chipului din icoana cu oamenii obisnuiti. Cum a indraznit pr.Boca sa-l faca pe Botezator atit de asemanator lui?

    Mie personal pictura de la Draganescu imi stirneste aceeasi groaza pe care am simtit-o in biserica Asam din Munchen, unde pictura, purtatoare a aceluiasi duh ca si cea de la Draganescu, intregita cu un schelet de asa zisa sfinta catolica (niste oase complet putrezite si macabre) asezat intr-o pozitie lasciva intr-un fel de vitrina, m-a facut sa ma simt pur si simplu in iad. Eu nu as intra la Draganescu nici daca ar fi ultima biserica ramasa in picioare dupa bombardamentul atomic, pentru ca pe peretii ei este pictat iadul. Toate personajele din picturi sunt diavoli, nu Sfinti ai Bisericii. Spunea undeva, printr-o carte despre icoana, si cred ca si la expozitia de icoana de la Muzeul Taranului Roman, ca unele icoane, de obicei cele mai inspirate, pot parea respingatoare, pentru ca daca e prea intens contactul vizual cu sfintenia, omul se zburleste si pacatosenia ii da sentimente de respingere. Eu nu am avut niciodata sentimente de groaza fata de icoane ortodoxe, oricit de neobisnuite, desi am o miriada de greseli. Dar am sentimente de groaza profunda fata de pictura bisericeasca catolica si fata de cea de la Draganescu.

    Ca un amanunt picant, niciodata nu m-au ingrozit icoanele ortodoxe, nici macar atunci cind, prea mica fiind, pupam de 23 aprilie coada balaurului tintuit de Sfint cu sulita – era o icoana murala, si dintr-un motiv oarecare, nimeni nu a socotit de cuviinta sa ma ridice putin in brate, ca sa sarut picioarele Mucenicului.

    Pr.Gheorghe Anitulesei de la Radauti, cel mai vehement contestatar al sfinteniei pr.Boca, a mai contestat si sfintenia altora carora se incerca sa li se fabrice sfintenia si sanctificarea. Un exemplu notabil este parintele Ilarion Argatu, care se ocupa cu vrajitorii, si ale carui oseminte putrezite au fost unse cu mir de catre fiul sau, ca sa se poata spune ca sunt sfinte moaste. Pr.Anitulesei nu poate fi asadar banuit ca din rautate nu vrea ca si ardelenii sa aiba un sfint al lor. Plus ca ardelenii chiar au un sfint al lor, pe sf.Ioan de la Prislop. As fi curioasa citi dintre fanii sanctificarii pr.Boca fac zilnic acatistul sf.Ioan de la Prislop. La ce va mai trebuie un al doilea sfint, daca nu-l cinstiti pe primul? Fiindca acest al doilea va da prilejul sa participati la circuri cu minuni sentimentale si cu baut zeama de oase putrezite din mormintul deschis clandestin? Asta au facut unii „ucenici” mai „tari in credinta” de-ai pr.Boca… Ma intreb daca toata agitatia asta din jurul pr.Arsenie Boca nu e cumva o diversiune organizata de draci ca sa-l obscurizeze pe sf.Ioan de la Prislop…

    Cred ca s-a intrecut de mult masura. Duhovniceste exista probleme cam mari la pr.Boca. Insusi faptul ca aspectul si motivarea dubioase ale picturii de la Draganescu scandalizeaza pe multi credinciosi ar trebui sa dea de gindit credinciosilor care sunt sedusi de ideea canonizarii lui. In conditiile in care pr.Boca nu a fost legionar, acesta fiind impedimentul la moda in zilele noastre, faptul ca nu avanseaza nicicum canonizarea lui e semn ca Sfintul Sinod nu poate depasi aspectele problematice ale vietii si activitatii bisericesti a pr.Boca. Cred ca va dati seama ca, odata canonizat pr.Boca, biserica Draganescu va deveni si ea loc de pelerinaj, iar genul acesta de pictura infecta ar tinde sa fie imitat de multi si ar ajunge loc comun prin biserici. Ma bucur ca exista suficienta verticalitate in Sfintul Sinod incit sa nu legitimeze (culmea, cu proclamatie de sfintenie pentru pictor) astfel de picturi mizere.

    In final, as dori sa aflu ce anume voia sa spuna pr.Boca in urmatoarele afirmatii, care se presupune ca ar fi o „profetie”: „Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol… Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti… Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum începe timpul mucenicilor”. Adica…mucenicii nu sunt sfinti? Si cum anume te impiedica impozitul sa te sfintesti? Hristos a zis sa dam Cezarului ce e al Cezarului, in conditiile in care, cu banii primiti bir de la evrei, romanii si Cezarul finantau cultul zeilor, inchinarea si ofrandele pentru idolii diavolesti. Oare nu din banii publici si din munca oamenilor au finantat comunistii darimarea bisericilor si construirea in locul lor a monumentelor victoriei socialiste antihristice? Oare impozitele si valoarea creata de pr.Boca si de inaintasii sai l-au impiedicat in vreun fel sa devina sfint? Cit ii priveste pe alesi, cine poate negustori pregum gestionarul de la aprozar mila lui Dumnezeu daruita celor pe care ii iubeste El? Si cunoasteti bine ca pe cel mai rau dintre pacatosi, Dumnezeu il iubeste cu o iubire infinit mai mare decit iubirea celui mai mare sfint pentru Dumnezeu. Privit prin prisma acestui adevar, toti suntem alesi, si niciunul dintre noi nu este ales. Adica nu exista oameni mai alesi decit ceilalti. Cuvintul „ales” inseamna altceva decit oameni care-s mai cu mot decit altii in fata lui Dumnezeu. Pentru Dumnezeu toti oamenii sunt colosal de importanti, mai importanti decit vom putea noi vreodata intelege in viata asta. Nu s-a spus ca iadul este marea durere a lui Dumnezeu? Nu vedem de aici ca fiecare suflet este ales de catre Dumnezeu si ca Dumnezeu ne vrea pe absolut toti in Imparatie? „Profetiile” acestea ale pr.Boca se asorteaza perfect cu filmulete infantile de genul „Ingerul digital”, in care, dupa ce ni se prezinta inregistrari audio din iad (cei care au facut prostia aia de film nu erau destul de ortodocsi ca sa stie ca iadul, ca si Raiul, este un loc duhovnicesc, pe care nu-l poti „trage” pe banda), erai sfatuit sa-ti faci stocuri de seminte si de…lenjerie de corp si alte cirpe, ca sa poti trai onorabil in vremea Antihristului si sa-i poti rezista prin independenta materiala asigurata de stocul de ismene. Oare afirmatiile acestea ale pr.Boca sunt una dintre radacinile isteriei muceniciste a vremurilor noastre? Sunt multi care se simt chemati la mucenicie din te-miri-ce si in te-miri-ce momente.

    Nu pot spune ca pr.Boca nu s-a mintuit. Nu sunt in masura sa-I dau lui Dumnezeu indicatii pe cine sa mintuiasca. Si nu sunt in masura nici sa declar sfint pe fiestece om care picteaza „din inspiratie” mascari pe peretii unei biserici. Din experienta stiu ca mai marii comunisti ingaduiau construirea unei biserici doar daca era ceva in neregula cu biserica noua si prin ea se putea strica o biserica veche de valoarea autentica imensa. In satul bunicilor mei s-a autorizat si chiar s-a ajutat de la gospodaria de partid construirea unei biserici de caramida facuta de mintuiala, pentru ca astfel s-a putut distruge biserica veche, care era din lemn, construita pe la 1800, si avea odoare si hrisoave vechi de sute de ani (a fost biserica uneia dintre cele mai timpuriu atestate documentar manastiri din tara); hrisoavele si odoarele au fost in parte distruse, in parte risipite prin toata tara, ba chiar si pe la straini. Cred cu tarie ca motivul pentru care comunistii au permis si ajutat constuirea bisericii noi a fost posibilitatea distrugerii bisericii vechi si a tot ce statornicise si insemna ea in constiintele oamenilor locului. Nu este deloc intimplator ca aceiasi comunisti antihristi au permis pictarea bisericii de catre pr.Boca – stilul picturii avea potentialul sa duca in ratacire pe multi.

    Iertati daca v-am supărat. Datoria crestinului este sa fie treaz, nu sentimental. Din pricina netrezviei au cazut oameni infinit mai buni si mai valorosi duhovniceste decit mine si decit dumneavoastra, cei care sustineti canonizarea unui om cu fapte dubioase.

    Dumnezeu sa ne acopere pe toti!

    • eu ma indoiesc si de mantuirea lui! Mantuirea este legata de sfintenie!

    • Pictura de la Drăgănescu e o pictură eretică, nu doar anti-canonică. Mai mult, îi smintește și pe alții și îi duce la concepții eretice, sau îi încurajează pe alții în concepțiile lor eretice.

      Arsenie Boca este ”sfântul” reprezentativ pentru ideologia promovată în Creta, pe care Sfântul Sinod al BOR a consfințit-o ca bună. Cele două probleme sunt strâns legate.

      • P.s. Biserica de mai multe ori a anatematizat post-mortem pe cei care prin operele lor (mai ales scrise) au produs sminteli și i-au condus pe mulți către erezie. Asta poate răspunde la problema mântuirii persoanei în cauză, absolut la rece. Nu există nici măcar cea mai mică intenție la ucenici de a distinge și condamna din opera pr. Boca ceea ce este neortodox și smintitor, totul este acceptat și promovat sub cuvânt că era sfânt și știa mai bine. În aceste condiții, credeți că cineva se poate mântui? În timp ce pe alții îi pierde?

      • noi am anatematizat pe Francisc de Assisi!

      • Foarte bine că l-ați anatematizat nominal, el cade oricum sub anatemele Sinodului VIII și IX ecumenic, primul organizat de Sf. Fotie cel Mare, care a condamnat Filioque și primatul papal, iar al doilea (de fapt două sinoade succesive) cu participarea Sf. Grigorie Palama, care a condamnat concepția papista de har creat și negarea de către acestea a energiilor dumnezeiești necreate și deci a luminii necreate și a harului necreat, afirmând posibilitatea de a-L cunoaște pe Dumnezeu în Biserica Lui, prin intermediul energiilor necreate.

      • a fost anatematizat nominal datorita evlaviei pe care il au unii ortodocsi la acest inselat! – inclusiv pentru ca a fost pictat de A Boca intr-o Biserica Ortodoxa

      • Am înțeles, mulțumesc pentru precizare!

Lasă un comentariu