Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, sau, până când unii ierarhi iși bat joc de credința in Hristos?

conferință ținută la Aula Facultații de Drept din Bucuresti

Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol spune ca episcopul care invața erezia cu capul descoperit este pseudo episcop.

Astazi asistăm la atacarea gravă a eclesiologiei ortodoxe. Dacă pana acum de la inceputul crestinismului am avut erezii antitrinitare si erezii hristologice, astazi avem erezii eclesiologice ce ataca insași ființa Bisericii distrugând granițele puse de Dumnezeu intre Adevarul descoperit de El oamenilor pentru mantuire si opiniile si facțiunile eterodocse. Afirmația cum că ar exista grade de imbisericire in funcție de acceptarea mai mare sau mai mică a comuniunii cu Adevarul Revelat duce la negarea invataturii Bisericii care socoteste pe cei din Turma Ei pe cei ce primesc toata invatatura ortodoxă, nu doar o parte. Orice deviație de la Adevărul Revelat duce la ieșirea din granițele Bisericii. Eterodocșii au fost taiați și in mod oficial din trupul Bisericii prin anateme, anateme ce astazi nu mai sunt placute auzului, pentru ca neagă noua erezie eclesiologică. Au transformat îngaduința-exceptia(iconomia) intr-o noua dogmă, a gradelor de comuniune cu Biserica.  Acestă erezie nu este inventată de ortodocși ci este preluată din teologia Conciliului Vatican II a Romano-Catolicilor. 

Auzim cum studenți teologi afirmă că Biserica de pe timpul Sfantului Ciprian al Cartaginei nu e aceeași cu Biserica Ortodoxă de azi si nu ne miram deloc, pentru ca, iata, un mitropolit (Înaltpreasfințitul Nifon, Arhiepiscop al Târgovistei- care ar fi trebuit sa reprezinte pozitia ortodoxă) afirmă fară ezitare ca nu știm care e Biserica cea Adevarata. 

Grade de comuniune cu Biserica în eterodoxie(în afara Ei) nu există, dovadă fiind toate scrierile Sinoadelor Ecumenice si Locale. Dacă ar exista grade de comuniune atunci si pe Arie si pe Nestorie îi putem considera membri nedeplini ai Bisericii, pe cand Biserica prin imnele Sale de la slujba Vecerniei si Utreniei îi socoteste ca fiind pierduți si înafara Bisericii, ca fiind blestemați ca cei ce au strambat invațătura descoperită de Dumnezeu. 

Duhul Sfânt atrage pe toți eterodocșii catre Biserica Ortodoxă, dar nu-i mantuiește înafara Ei. Pentru ca relația cu Hristos nu se poate realiza in minciuna ereziei care neagă  chiar învatatura lui Hristos(Cine Ma iubeste pazeste poruncile Mele). 

protoprezbiter Matei Vulcanescu

Comunitatea Ortodoxă Românească Pireu, Biserica „Panaghia Odighitria”

13 comentarii

Din categoria Uncategorized

13 răspunsuri la „Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, sau, până când unii ierarhi iși bat joc de credința in Hristos?

 1. Theologie Patristica

  „Afirmația cum că ar exista grade de imbisericire in funcție de acceptarea mai mare sau mai mică a comuniunii cu Adevarul Revelat duce la negarea invataturii Bisericii care socoteste pe cei din Turma Ei pe cei ce primesc toata invatatura ortodoxă, nu doar o parte.”

  Apropo de ideea asta, mai trebuie adaugat si ca, una dintre calitatile Bisericii, si anume aceea de „catolica (soborniceasca)” se refera si la faptul ca are deplinatatea adevarului revelat pe care il pastreaza si neschimbat peste veacuri. Revelatia lui Dumnezeu se face in si prin Biserica. Data fiind situatia, este si mai clar ca membri ai Bisericii sunt tocmai cei care marturisesc acest adevar sobornicesc.

  Interesant este faptul ca treaba asta se invata la dogmatica in facultati, si aproape niciun student nu sesizeaza discrepanta intre dogmatica ortodoxa si ecumenism.

 2. tcm

  Parinte, doua intrebari:

  1. Afara de invatatura revelata, scripturistica si patristica, toate celelalte invataturi, erezii si paganisme sunt intemeiate de diavoli?

  2. Spuneti-ne si noua (dupa cum stiti ca spun Sfintii Parinti), cand a aflat diavolul ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu? La Nastere, la momentul ispitirii, la crucificare, la pogorarea la iad sau la Inviere?

  MULTUMIM.

 3. Ana Elisabeta

  Părinte, binecuvântaţi!

  Am o propunere, dacă credeţi că e util şi dacă se poate: să alegeţi un format al blogului care să arate şi cele mai noi comentarii, ca să putem să urmărim discuţiile care sunt în comentarii la articolele mai vechi.

 4. antiecumenistu

  Daca un preot din romania il pomeneste pe Patriarhul ecumenist Daniel Ciobotea atunci acel preot este ecumenist adica eretic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s