Dezmintire in legatura cu informatia aparuta in ziarul Lumina a Patriarhiei Romane cu privire la participarea domnului Dimitrie Telenghidis si a parintelui Gheorghe Metallinos la Simpozionul organizat de medicul homeopat Pavel Chirila. Ei nu au participat datorită faptului ca organizatorul practică homeopatia.

traducerea interviului aici:

Preot Matei Vulcanescu : Buna ziua domnule profesor Dimitrie Telenghidis, cunoastem ca ati primit invitatia sa participati in Romania la un simpozion organizat de domnul doctor Pavel Chirila, medic homeopat. Vrem sa stim daca ati participat la acest simpozion, daca da de ce da, si daca nu de ce nu ?

Profesor Dimitrie Telenghidis : Multumesc pentru intrebare. Intr-adevar eu am fost invitat la acest simpozion alaturi de parintele Gheorghe Metallinos, dar nu cunosteam faptul ca organizatorii sunt homeopati. Dupa ce am aflat ca este vorba de homeopati, atunci am refuzat sa mai merg la acest simpozion, si ,de asemenea,parintele Gheorghe Metallinos nu a vrut nici el sa participe. Ciudat este faptul ca, asa cum am fost instiintati ulterior, s-a anuntat (in presa romaneasca n.t) ca am fi participat amandoi la acest simpozion. De aceea vreau sa va informez ca nu am participat la acest simpozion dintr-un motiv foarte precis. Si eu vorbesc despre mine, despre motivul meu. Motivul nu este acela ca nu am fi putut merge, ci pentru ca nu am vrut sa mergem la acel simpozion, datorita faptului ca pozitia mea fata de homeopatie este una negativa. Din cauza ca homeopatia s-a extins si in spatiul bisericesc, si pentru ca homeopatii folosesc explicatii din domeniul teologiei, anume ca cele asemenea sunt vindecate de cele asemenea, adica Dumnezeu ar fi vindecat pe om prin cele asemenea, adica prin luarea firii omenesti. Adica Dumnezeu ar fi trebuit sa ia firea omeneasca, ca prin aceasta fire omeneasca sa vindece si sa mantuiasca pe om, si ca a murit pentru noi, si prin moartea sa ne-a mantuit pe noi oamenii. Acesta erminie este cu totul eronata, pentru ca Dumnezeu nu ne-a mantuit prin cele asemenea, ci prin cele cu totul neasemanatoare, prin ceea ce este cu totul strain omului, adica prin Harul necreeat, nu prin firea omeneasca a lui Dumnezeu Cuvantul, nu prin Trupul si Sangele lui Hristos, ci prin faptul ca prin Trupul si Sangele lui Hristos noi ne impartasim de dumnezeirea Lui. Moartea lui Hristos este de-viata-facatoare pentru ca era imbogatita cu dumnezeirea Sa, nu prin simpla moarte. El a infrant moartea pentru ca El era Viata, in nici un caz pentru ca nepacatosul trup al lui Hristos a invins moartea. Nu Trupul si Sangele lui Hristos ne mantuieste prin sine, ci ne mantuieste faptul ca prin Trupul si Sangele lui Hristos ne impartasim cu dumnezeirea Lui. De aceea am spus ca suntem mantuiti prin ceea ce este cu totul neasemanator. Iar ceea ce este cu totul neasemanator este Harul Dumnezeiesc, necreeat al Sfintei Treimi care ni se da prin Sfintele Taine ale Bisericii. Minunile pe care le prezinta homeopatii, cum ar fi cazul minunii cu orbul din nastere, sunt total needificatoare, pentru ca nu noroiul, pamantul pe care Hristos a scuipat, a facut ochi orbului din nastere, ci Harul, dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu a facut ochii orbului. Asa si in cazul lui Adam, atunci cand spun ca a luat pamant si a facut pe Adam, nu a facut Dumnezeu din pamant un pamant mai imbunatatit, ci prin Suflarea Dumnezeiasca de Viata, a devenit dupa chipul lui Dumnezeu prin Harul Necreat, cu care putea sa comunice cu Dumnezeu.
Deci iata ca ceea ce ne mantuieste este nu ceea ce aste asemanator cu noi, ci ceea ce este cu totul neasemanator noua, Harul lui Dumnezeu. Nu vreau sa intru si in alte amanunte ale homeopatiei dar pot sa anunt ca se va publica luna urmatoare, in iunie, o carte scrisa de sotii Iftime 1, tradusa din limba engleza in greaca de catre colegul meu, profesor de medicina nucleara, domnul Karakatanis, la care am scris impreuna un prolog in care se prezinta din punct de vedere medical, din partea medicului, si teologic, din partea mea, raspunsul Bisericii, avand ca baza scrierile Sfintilor Parinti, si cred ca aceasta carte va raspunde intrebarilor celor care sunt nedumeriti in privinta homeopatiei.

Preot Matei Vulcanescu: Am inteles faptul ca nu ati participat la acest simpozion pentru ca organizatorul practica homeopatia
Prof Dimitrie Tselenghidis: Exact, nu il cunosc personal pe acest om, nu am comunicat niciodata cu el, am nimic cu persoana respectiva, singurul motiv este acesta, anume ca practica homeopatia.
Homeopatia nu poate fi numita stiinta, asa cum am inteles, si aceasta metoda nu poate fi bazata pe nici o explicatie teologica. Biserica ne vindeca prin Harul lui Dumnezeu. Nu apa ne mantuieste, ci harul lui Dumnezeu care se gaseste in Aghiasma, fie ca e vorba de Botez, Sfestanie si alta lucrare sfintitoare. Bineinteles ca se folosesc si lucruri materiale. Bineinteles ca Biserica nu este impotriva materialului.

Preot Matei Vulcanescu: Sa intelegem ca informatia din ziarul Lumina al Patriarhiei Romane este gresita.
Bineinteles ca e gresita, cred ca nu s-au informat asa cum trebuia, ca sa vada daca intr-adevar am participat sau nu la acest Simpozion. Informatia este gresita in spatiul romanesc. Prin faptul ca acolo se declara ca noi am participat la simpozion, ar rezulta ca noi, teologii din Grecia am fi deacord cu homeopatia.
Realitatea fiind ca nu sunt deacord cu homeopatia.

Preot Matei Vulcanescu: Va multumesc domnule profesor.

1. Ομοιοπαθητικη, Επιστημη? Ιατρικι? Πιστη? Μαγεια? Βιβλιοπολιο Ὀ Σοτιρ, 0030 6942536355
Homeopatia, Stiinta? Medicina? Credinta? Magie? Editura si Libraria „Sotir” Editie ingrijita de protoprezbiter Nectarie Savidis.
Aici gasiti un articol pe tema homeopatiei, nu e cartea https://sites.google.com/site/oiftime/home/homeopatia-o-pseudostiinta-pagana
In limba romana cartea Homeopatia, Stiinta? Medicina? Credinta? Magie? se gaseste la editura Pridvor?, Evanghelismos?.

http://www.martiriaiud.ro/galerie-media/alte-evenimente/simpozion-prigoniti-prigonitori-14-mai-2014#!prettyPhoto acesta este simpozionul la care cei „doi invitati din Grecia” nu au participat.

Informatia eronata din ziarul Lumina al Patriarhiei Romane: http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/conferinte-la-centrul-de-studii-martirologice-aiud

Facem urmatoarea precizare: Celor doi profesori greci le este clar ca simpozionul nu era despre homeopatie, dar nu au putut accepta o invitatie care presupunea sponsorizare din bani obținuti din practica homeopatiei si asocierea lor cu persoanele care se ocupa cu astfel de lucruri, asociere care ar fi putut crea falsa impresie ca ei sunt de acord cu medicina new-age.

cartea poate fi achizitionata la: http://www.evanghelismos.ro/carte/1624/homeopatia_stiinta_credinta_medicina_magie

8 comentarii

Din categoria Uncategorized

8 răspunsuri la „Dezmintire in legatura cu informatia aparuta in ziarul Lumina a Patriarhiei Romane cu privire la participarea domnului Dimitrie Telenghidis si a parintelui Gheorghe Metallinos la Simpozionul organizat de medicul homeopat Pavel Chirila. Ei nu au participat datorită faptului ca organizatorul practică homeopatia.

 1. Vasile

  De ce nu amintiti si de marii oameni duhovnicesti care au acceptat homeopatia, tocmai pentru ca au inteles cu adevarat ce inseamna ea ?

  • Ana Elisabeta

   De ce nu faceti efortul sa cititi argumentele anti-homeopatie din perspectiva ortodoxa si stiintifica? Linkul este dedesubt. Nu cred ca un om cu adevarat duhovnicesc, fie el mare sau nu, ar putea practica in continuare homeopatia cu constiinta linistita dupa ce „a inteles cu adevarat ce inseamna ea”.

 2. Începând de astăzi, ediţia în limba română a cărţii a cărei apariţie a fost anunţată de către Prof. D. Tseleggidis poate fi descărcată gratuit, de pe blog-ul meu, vezi:

  https://oanaiftime.wordpress.com/2014/06/27/homeopatia-stiinta-credinta-medicina-magie-o-noua-aparitie-editoriala/

  Cine doreşte să achiziţioneze versiunea tipărită o poate comanda la: http://www.evanghelismos.ro/carte/1624/homeopatia_stiinta_credinta_medicina_magie

 3. Pingback: Dezmintire in legatura cu informatia aparuta in ziarul Lumina a Patriarhiei Romane cu privire la participarea domnului Dimitrie Telenghidis si a parintelui Gheorghe Metallinos la Simpozionul organizat de medicul homeopat Pavel Chirila. Ei nu au participat

 4. Dana Dobreanu

  Tinerii nostri se confrunta cu probleme grave si Biserica incearca sa se implice sa ajute deci noi multumim cu recunostinta arhiereilor Sfantului Sinod pt.preocuparile de a face fata noilor provocari contemporane .Am ruga si pe toti ceilalti oameni de bine sa se alature acestor arhierei sa se informeze de pe site urile Basilica si sa nu ne mai lansam in dispute sterile in timp ce tinerii nostri ajung in spitale puscarii cimitire din cauza drogurilor violentei prostitutiei.Si asta pt.ca multi intelectuali pierd timpul cu critici la adresa Biaericii in loc sa ajutam doar criticam..Trist..

 5. Ana

  V-ai tratat vreodata cu homeopatie? Veti zice poate nu. In schimb cu siguranta ati vaccinat copiii si umpleti organismul bunicilor de medicamente Cum ati trata copii care primesc direct recomandari de antibiotic pt cea mai mica problema de sanatate? Dati buzna in farmacii si suportati efectele secundare ale industriei farma, pe langa golirea buzunarului? Cred ca e bine sa ne mai documentam si nu sa dam cu biciu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s