Decizia finală a Bisericii Georgiei cu privire la pseudo Sinodul din Creta

Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei s-a întrunit și a discutat despre „Sinodul din Creta”. Acum avem la dispoziție un rezumat al Deciziei pe care Sfântul Sinod al Bisericii Georgiei a emis-o la întâlnirea recentă privind adunarea Cretană.

Inițial s-a raportat că Sfântul Sinod a înfățișat o decizie concludentă cu privire la „Sinodul din Creta” până ce o comisie teologică va examina documentele pe care acest Sinod le-a emis. Este adevărat, totuși, că acum am aflat că în ceea ce privește organizarea Sinodului și pretenția sa de autoritate Pan Ortodoxă, Sfântul Sinod s-a pronunțat definitiv.

În decizia sinodală emisă de Biserica Ortodoxă Georgiană, ierarhia Bisericii din Georgia, a declarat că:

 1. Sinodul Cretan nu este un Sinod Pan Ortodox, întrucât patru Biserici nu au luat parte la el;
 2. Deciziile Sinodului din Creta nu sunt obligatorii pentru Biserica Georgiană, din moment ce Sinodul din Creta a abolit principiul consensului;
 3. Documentele emise nu reflectă criticile importante făcute de Bisericile locale, și de aceea este necesar ca acestea să fie corectate;
 4. Documentele din Creta trebuie să reflecte învățătura Bisericii Ortodoxe; ceea ce nu se întâmplă în cazul prezentului set de texte;
 5. Este necesar ca Sfântul și Marele Sinod să aibă loc, și suntem încrezători că se va ține și că acest viitor Sinod va lua decizii prin consens, bazate pe învățătura Bisericii Ortodoxe.
 6. Prin urmare, pentru a atinge acest scop, Sfântul Sinod a format o comisie teologică care să examineze documentele acceptate în Creta și să se pregătească pentru viitorul Sinod, care va fi Pan Ortodox.

 

http://patriarchate.ge/geo/wmida-sinodis-sxdomis-oqmi-22/

https://orthodoxethos.com/post/final-decision-of-the-church-of-georgia-on-the-council-of-crete-summary

11 comentarii

Din categoria Uncategorized

11 răspunsuri la „Decizia finală a Bisericii Georgiei cu privire la pseudo Sinodul din Creta

 1. Pingback: DECIZIA FINALĂ A BISERICII GEORGIEI cu privire la pseudo-sinodul din Creta – Daniel Vla – Ortodoxie, Țară, Românism

 2. Pingback: Decizia finală a Bisericii Georgiei cu privire la pseudo Sinodul din Creta | ganduri din ortodoxie

 3. Pingback: Decizia finală a Bisericii Georgiei cu privire la pseudo Sinodul din Creta – ortodoxiadreaptacredinta

 4. Bancila

  http://www.pravoslavie.ru/112436.html
  http://translate.google.com/translate?hl=ro&sl=auto&tl=ro&u=http%3A%2F%2Fwww.pravoslavie.ru%2F112436.html
  Despre botez si explicatia primirii eterodocsilor prin mirungere si pocainta si mai multe moduri de a primi harul Duhului Sfant de la botez(cuprinde un citat de la Sfantul Simeon Noul Teolog).

  • Randuiala Panortodoxa a primirii tuturor eterodocsilor numai si numai prin Taina Botezului, singura Taina prin care este cineva incorporat in Biserica lui Hristos este data de Sinodul Patriarhilor Rasaritului tinut in Constantinopol in 1753 sub conducerea Patriarhului Colivad Chiril si sub conducerea duhovniceasca a Sfantului Auxentiu, noul facator de minuni( care a primit de la Dumnezeu o descoperire in aceasta privinta) si anume ca toti eterodocsii sa fie primiti numai si numai prin Taina Sfantului Botez. Deci pricatica Bisericii Ruse de a primi pe eretici altfel decat prin Taina Botezului este gresita si cei care sunt primiti astfel, defapt raman inafara Bisericii Ortodoxe. Va recomand si filmuletul cu marturia vie a lui Serafim Larsen in aceasta privinta: http://www.youtube.com/watch?v=Ck_kD7ZzzRE

 5. Va recomand si filmuletul cu marturia vie a lui Serafim Larsen in aceasta privinta: http://www.youtube.com/watch?

 6. socaciu90

  Cei care vor fi axati pe litera canoanelor,legilor lumesti,trairilor personale,fara sa aleaga dragostea si mila traita in Hristos raportata lumei devorata de apostazie,vor sluji lui antihrist, pentru ca nu vor dori sa fie luminati de harul lui Dumnezeu.Se vor baza pe propria ratiune teologica,nu vor dori ca toti sa fie mantuiti in Hristos,doar numai ei.
  Sfântul Grigorie de Nyssa,Sfântul Isaac Sirul si chiar Sfântul Maxim Marturisitorul nadajduiau revenirea generala a tuturor prin propria chinuire extrema a constiintei ,chiar a diavolui.Avem noi intreg cunostinta Adevarului peste veacuri?!Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai pacatos(inclusiv eretic) din creatie depaseste desvarsit iubirea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu.Unde ne este mila la Inaltare,ne bucuram numai pentru noi?!Domnul Iisus Hristos in infinita lui atotcunoastere nu era constient de potentialile caderi eretice ale omului incat sa nu vrea sa-l salveze?!

 7. socaciu90

  Din o scrisoare a Sfantului Paisie Aghioratul (care a intrerupt comuniunea cu Patriar­hul Atenagora cativa ani dar apoi a reluat-o,cum nu percep posibil astazi gruparile antiecumeniste) reiese duhul moderat,nici nu-l condamna ca eretic pe Patriarh ci se roaga pentru el :

  „În vremurile noastre vedem că mulţi fii credincioşi ai Bisericii noastre, monahi şi mireni, din păcate, s-au desprins de Ea, din pricina filo-unioniştilor. Cred că nu este deloc bine să ne despărţim de Biserică de fiecare dată când Patriarhul greşeşte, ci fiecare are datoria şi obligaţia de a protesta şi de a lupta după puterile sale în sânul Bisericii. A întrerupe pomenirea Patriarhului, a te desprinde şi a crea propria Biserică, şi a continua să vorbeşti de rău pe patri­arh cred că este un lucru iraţional.

  Dacă pentru o abatere sau alta a patriarhilor ne despărţim şi facem propriile noastre biserici – să ne ferească Dumnezeu! – îi vom întrece chiar şi pe protestanţi. Uşor se desparte cineva, însă greu se întoarce. Din nefericire, avem multe „biserici” în vremea noastră. Ele au fost create fie de grupuri mari, fie chiar şi de către o persoană. Deoarece s-a întâmplat ca în chilia lor să existe biserică (mă refer la cele ce se petrec în Sfântul Munte), unii au crezut că pot să facă şi propria lor Biserică independentă[4]. Dacă filo-unioniştii dau prima lovitură Bisericii, aceştia menţionaţi mai sus dau a doua lovitură.

  Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne lumineze pe toţi, şi pe Patri­arhul nostru PF Atenegora, pentru ca mai întâi să se facă unirea acestor „biserici”, să se restabilească liniştea în rândul tuturor or­todocşilor scandalizaţi, pacea şi dragostea duhovnicească între Bi­sericile Ortodoxe Răsăritene, şi după aceea să se ia în atenţie şi unirea cu celelalte confesiuni, dacă şi întrucât doresc cu sinceritate să îmbrăţişeze învăţătura ortodoxă. ”

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii/

 8. ortodox

  Doamne ajuta !!! Parinte Matei as dori sa iau si eu legatura in privat cu dumneavoastra; deoarce in Romania situatia a devenit foarte foarte dezastruasa din punnct de vedere al credintei!! Preotii din nefericire nu mai sunt ceia ce trubuie sa fie!! Printre preotii care pomenesc nu am gasit inca 100% ortodocsi in gandire, iar cei ce au intrerupt pomenire nu-mi insipera incredre ( din cauza unor erezii: boca, nil dorobantiu ( dovada de la minutul 13:30 https://www.youtube.com/watch?v=NEf_52xBCCE ) etc.) si nu stiu ce sa fac. Domnul si Dumnzeu sa va binecuvanteze!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s