Homeopatia(o forma de magie simpatica). O analiza stiintifica si spirituala. Oana si Alexandru Iftime

Cartea „HOMEOPATIA, o ANALIZA STIINTIFICA SI SPIRITUALA” Ed. Lukman2012 este dedicata martirului preot Daniil Sisoyev (1974-2009) de la Moscova.
Cartea poate fi descarcata la adresa: https://sites.google.com/site/oiftime/

Aceasta carte este un studiu destul e stufos si cu o bibliografie bogata care stiintific vorbind nu lasa loc de interpretari subiective ci epuizeaza cam tot ce se poate spune despre metoda de vindecare alternativa numita Homeopatie.
In prima parte se raspunde la intrebarea daca Homeopatia este o metoda stiintifica, verificabila cu efecte masurabile.

Este descrisa in amanunt filosofia homeopata, modul de gandire al mecanismului homeopat care asa cum spune chiar intemeietorul hoeopatiei si anume Haneman, este de origine spirituala, vindecand dezecilibrele de natura suffeteasca de unde ar proveni boala. Adica boala ar fi perturbarea fortei vitale de catre o putere ostila de natura spirituala (spirit-like). Remediile hoemopate reechilibreaza forta vitala. Aceste remedii in cantitate mare ar provoca boala dar care in doza foarte mica va produce efectul de vindecare simuland o boala artificiala si nemaisezizand boala adevarata. Pentru a se descoperi remediile pentru diferite boli se folosesc in experiment persoane sanatoase. Daca un remediu da unei persoane sanatoase dureri de cap. unuia cu dureri de cap, in procent infinitezimal va vindeca boala de cap. Substantele folosite sunt analoage diferitelor tipologii umane. Spre exemplu:
„remediul natrium (natrum) muriaticum, preparat din sare de bucătărie, se potriveşte persoanelor care se încadrează într un portret de genul: Copil tăcut, politicos sau iritabil cu furii, labil afectiv, adolescent cu comportament reţinut, nereuşite sentimentale cu suferinţă prelungită cu pierderea interesului pentru viaţă, preocupat de domenii spirituale, adult cu autocontrol în emoţii, comportament, exprimare , la care se adaugă o serie de detalii precum: dă importanţă aparenţelor, fleacurilor […], neîncredere în el, sentiment de vinovăţie, plânge în singurătate […], pesimist, trist singur, noaptea, la griji, dezamăgiri în dragoste, la foame, post coit, după masturbare, sentiment de abandon, maturizare prematură […], anxietate de anticipaţie, disperare pentru viitor, frică pentru viaţa părinţilor, vulnerabil emoţional, frica de a fi rănit, de moarte, hoţi, păsări, insecte […], poziţia în somn: încovrigat sau pe abdomen, visează hoţi, că îi este sete . Starea acestor persoane se agravează la căldură, în mediu salin, dar şi/sau între orele 10 şi 11. Prezintă simptome precum „păr unsuros” şi alte probleme ale pielii, probleme ale căilor respiratorii, tulburări digestive, dureri de cap şi ameţeli (d. ex. „durere de cap agravată dimineaţa, la mişcare, la aer rece, la furie, , la efort intelectual, ameliorată în linişte, culcat, după transpiraţie”), dar şi manifestări precum „transpiraţia feţei mâncând” . Remediul natrium muriaticum este indicat (corespunzător simptomelor pe care le-a indus la probanţi) pentru dureri de cap, tulburări de comportament, răceli, bronșite, herpes, acnee, eczeme, anemie, hipotensiune, palpitații, constipație, hemoroizi, funcționare defectuoasă a glandei tiroide, anumite boli de rinichi, ş.a.”
Principiul pe care funcitoneaza vindecarea se numeste principiul similitudinii.
Remediile se obtin prin diluarea substantei primordiale si dinamizarea ei prin izbirea ritmica a flaconului de un material tare. Rolul dinamizarii fiind eliberarea energiei spirituale (fortei medicinale). Forta aceasta nu mai este perceptibila simturilor, fiind de natura spirituala.
Treptele de dilutie(de diluare a materiei medica) pot fi atat de mari incat sa nu mai ramana nici macar un atom de materie. Ceea ce ramane este forta (spirit like).
„La această diluţie, nu doar că nu mai există nicio moleculă de materia medica, în remediu, dar este cel mai probabil că remediul nu mai conţine nici măcar molecule de apă sau alcool care să fi venit în contact cu materia medica. ”

Homeopatia și știința

Unii homeopati incearca sa dea explicatii stiintifice Homeopatiei.
Acestia folosiec Teoria memoriei apei care sustine ideea ca apa ar forma retele de molecule stabile propice vindecarii. Numai ca moleculele de apa nu pot forma retele stabile. O simpla agitare a apei nu poate schimba prorietatile intrinseci ale moleculei de apa. Deobicei se administreaza apa dinamizata pe granule de glucoza uscate, deci nici nu se mai pune problema de molecule de apa.

Teoria inseparabilitatii cuantice care afirma ca o interactiune a doua particule cuantice pot avea efecte ulterioare interactiunii lor se refera stricto senso la prorieta ti fizice vizibile.
Preluata in Homeopatie avem deaface cu magia pura: „legătură datorită căreia se pot exercita influenţe magice asupra persoanelor, prin ritualuri desfăşurate asupra obiectelor (antropologia vorbind despre această credinţă ca despre Legea Contactului sau Contagiunii ). ”

Se neaga principiul termodinamicii conform careia energia se conserva numai in sisteme izolate, pe cand remediile sunt sisteme care fac schimb de energie cu mediul.

„. O energie a remediilor care n-ar disipa, neascultând de legile fizicii, nu ar avea cum fi de natură materială, caz în care discuţia ar trebui mutată în domeniul spiritualului.”

Nu exista apa perfect pura, nici alcool perfect pur ceea ce rezulta ca ” la dinamizare vor participa şi impurităţile existente în solvent, puritatea remediilor, precum şi şi identitatea acestora cu ele însele neputând fi asigurată.”
Dinamizarea sau sucusionarea nu este standardizata, fiecare persoana, lovind intr-un mod diferit cu o intensitate diferita la prepararea remediilor. „sunt remediile de acelaşi fel identice între ele, de la producător la producător şi de la şarjă la şarjă?”

Se constată, aşadar, nu doar că teoriile pe care adepţii homeopatiei le avansează în vederea fundamentării ştiinţifice a acţiunii remediilor sunt eronate ştiinţific şi, totodată, inconsistente logic, ci şi faptul că legi fundamentale ale fizicii (reflectând modul în care este alcătuită şi funcţionează lumea înconjurătoare) neagă înseşi posibilitatea de existenţă a unei energii fizice (naturale) a remediilor.

Homeopatia si efectul placebo
„S-a constatat că nu doar substanţele neutre prezentate drept medicamente pot induce efect placebo, ci şi convorbirile cu cadrele medicale, dacă acestea sunt pline de atenţie şi compasiune faţă de pacient, aspect pe seama căruia oponenţii homeopatiei pun succesul acesteia. Într-adevăr, homeopaţii excelează prin cantitatea şi calitatea timpului petrecut cu pacienţii.”

Homeopatia si paganismul
„Credinţa fundamentală homeopată, într-un principiu care animă corpul şi asupra căruia se poate interveni prin diverse „metode de tratament” este păgână, fie că întrebuinţează termenul de „forţă vitală” sau alţi termeni, precum cel de prana (din hinduism) sau cel de chi (sau qi, din religiile chineze), concepte asimilate făţiş, de altfel, de către unii homeopaţi contemporani, cu „forţa vitală” hahnemanniană. ”

Boala, în concepţia homeopată, respectiv în cea ortodoxă

„Din perspectivă ortodoxă, însă, nu doar că nu există o „forţă vitală”, dar sufletul animă trupul nu prin sine, ci din lucrarea Duhului Sfânt, viaţa fiind opera energiilor dumnezeieşti necreate. Aşadar, vorbind despre perturbarea forţei care animă trupul, respectiv despre reechilibrarea acesteia cu ajutorul remediilor, homeopaţii pretind nici mai mult, nici mai puţin, decât că energiile necreate pot fi perturbate de oarecare influenţe, precum şi „reechilibrate” cu ajutorul vreunui tratament. Altfel spus, homeopaţii pretind că lucrarea dumnezeiască este alterabilă, dar, la o adică, poate fi „tratată”!
Şi dacă Hahnemann ar fi greşit „numai” la nivelul deosebirii dintre suflet şi energiile necreate, incompatibilitatea dintre perspectiva homeopată şi cea ortodoxă rămâne. Vindecarea sufletului nu se poate realiza cu ajutorul unor „leacuri”, ci numai prin lucrarea dumnezeiască, în Biserica cea Una sfântă, sobornicească şi apostolească. ”

În concepţia ortodoxă, complet diferită de cea homeopată, boala este urmarea păcatului, scopul său fiind pocăinţa şi întoarcerea la Dumnezeu.

Homeopatia contrazice teologia raţiunilor (a Sf Maxim Marturisitorul)

Raţiunile sunt schiţe ale celor ce sunt să fie, cugetate de Dumnezeu ca atare şi, din acest motiv, neschimbabile: Căci nu e nici una din existenţe a cărei raţiune să nu preexiste în chip sigur la Dumnezeu. […]. Dar despre cele ale căror raţiuni există statornic la Dumnezeu se poate spune şi că voinţa a toate Făcătorului Dumnezeu cu privire la ele este neschimbătoare. Căci voia lui Dumnezeu nu se circumscrie nicidecum între margini temporale, nici nu se schimbă prin transformare, alternându se cu făpturile.
Actualizarile ratiunilor sunt existentele creeate de Dumnezeu, care existau in Mintea Creatorului.
Simetric, unde nu este prezentă o actualizare, nu se manifestă proprietăţile ei- unde lipseşte apa, nu se vor manifesta proprietăţile apei, unde lipseşte aurul, nu se vor manifesta proprietăţile aurului, trăsăturile nu au cum „pluti” prin univers, independent de lucrurile care le poartă. Or, homeopaţii pretind că apa poate prezenta proprietăţi ale altor materii, în absenţa fizică a acelor materii. Dacă, însă, apa ar ajunge, în urma „dinamizării”, să exprime calităţi ale altor materii, în absenţa fizică a acelor materii aceasta ar însemna că raţiunile îşi ies din hotare, „contaminându-se” între ele, sub acţiunea omului, altfel spus că acţiunea omului poate altera gândurile lui Dumnezeu.

Homeopatia este magie simpatica

Magia simpatică este o formă de vrăjitorie bazată pe similaritatea între elemente cuprinse în actul magic efectuat şi evenimentul dorit a fi indus prin magie.
Asemenea unor forme de magie simpatică tradiţională, homeopatia se bazează pe îndepărtarea unor fenomene (simptome) prin utilizarea unor mijloace mimetice (remediile, capabile să inducă simptome similare cu cele pe care le vindecă)
[…] Această ciudată terapeutică, întemeiată pe un fel de simpatie între boală şi între cauzele care o produc, sau între aspectele similare ale lumii din afară, animale sau părţi din corpul lor, plante, minerale etc. ne-a fost transmisă din timpuri imemoriale, din primele veacuri de existenţă a omenirii. Toată lumea din vremile străvechi a crezut în ea, tot Evul Mediu a folosit-o, şi până în zilele noastre, în afară de babele doftoroaie, o mai recomandă pe alocuri câte un tămăduitor homeopat .
Homeopatia este, aşadar, o formă de magie simpatică. Mai mult, ea este o formă de magie populară, a cărei practicare nu presupune consacrarea rituală a practicantului şi nici măcar ca acesta să fie conştient de faptul că se ocupă cu vrăjitoria.
Faptul că vrăjitoria poate fi practicată atât de către iniţiaţi, cât şi de către neiniţiaţi nu este deloc surprinzător.

Remediile şi influenţele duhurilor necurate

Parcurgând, însă, diverse repertoare homeopate se poate constata că majoritatea remediilor probate dau „simptome” caracteristice pentru influenţa duhurilor necurate. Materia „dinamizată” stârneşte patimile şi face omul vulnerabil la atacuri demonice directe, toate bolile spirituale cunoscute Bisericii ajungând să fie legate de remedii.

„remedii asociate cu patima desfrânării (împreună cu alte probleme duhovniceşti): Ambra grisea (nimfomanie), Apis mellifica (manie sexuală, dar şi furie, teamă, vexare, precum şi opusul lor, apatia; spaime în somn), ş.a. Remediul Bromium (dar şi alte remedii) este asociat cu senzaţia că cineva se află în spatele persoanei şi că, dacă aceasta se întoarce, îl va vedea pe acel „cineva” acolo. Un alt simptom ciudat indus şi „tratabil” de către remedii este insomnia cu oră fixă (faptul că oamenii pot fi sâcâiţi de demoni, mereu la aceeaşi oră este cunoscut Bisericii). Spre exemplu, pacientul care nu poate dormi după ora trei dimineaţa se tratează cu Nux vomica, după unii şi cu Kali carbonicum. Tabloul „simptomelor” cel puţin ciudate asociate remediilor culminează cu accesele de furie însoţite de plâns, lătrat şi urlat (remediul Cantharis vesicatoria), amintind în mod izbitor de manifestările persoanelor chinuite de demoni. ”

Homeopatii ortodcsi- posibilitatea inselarii. Falsul teologic si blasfemia ca „argumente” pentru homeopatie.

S-a observat, din cele de mai sus, că homeopatia, una dintre metodele de tratament alternativ/complementar în vogă la ora actuală, nu este o ştiinţă, ci o credinţă păgână, al cărei aspect practic este vrăjitoresc (magie simpatică). Aşadar, practicarea homeopatiei, ca şi recursul la tratamentele homeopate, sunt incompatibile cu condiţia de creştin ortodox.

Recenzie de preot Matei Vulcanescu
Veria

Anunțuri

42 comentarii

Din categoria Uncategorized

42 de răspunsuri la „Homeopatia(o forma de magie simpatica). O analiza stiintifica si spirituala. Oana si Alexandru Iftime

 1. Pingback: Parintele Teodoros Zisis ne spune: Casatoriile mixte (intre ortodocsi si eretici) nu sunt casatorii ci blestem asupra preotului care le savarseste si asupra celor carora se savarseste. | ortodoxiacatholica

 2. cristi r

  si totusi exista -din pacate- multi „ortodocsi” aflati in inselare care apeleaza la tratamete homeopate,exista si homeopati ortodocsi ,cum ar fi dr Pavel Chirila

  http://carteromaneasca.wordpress.com/2012/07/10/homeopatia-se-bazeaza-pe-principii-eretice-daoiste-si-aduce-blasfemie-ortodoxiei-prin-principiile-sale/

 3. nehomeopat

  Am mai citit din astea. Ar trebui sa ii trimita parintele acesta care a scris recenzia, si care are multa ravna (http://delalumeadunatesiiarasilalumedate.blogspot.be/2011/01/ravna-cea-inselata-si-ravna-cea.html) recenzia si Sfintilor Teofan Zavoratul, Ignatie Briancianinov, sau pr. Rafail- oameni de care am auzit , si care se tratau homeopat.
  Sa iti face (re)nume dand cu bata in tot ce prinzi nu stiu la ce poate duce. Sa aiba grija tot cel caruia i se pare ca sta!

  • Vad ca presupuneti ca Sf Teofan,Sf Ignatie etc sunt „dumnezei” adica fara de gresala. De unde pana unde? Oare sfintii nu se pot insela? Sa nu uitam ca muti confundau fitoterapia cu homeopatia, iar altii au tradus intentionat homeopatie in loc de fitoterapie. Apoi daca pomeniti de parintele Rafail Noica spuneti si ca parintele Paisie Aghioritul spune clar ca homeopatia e de la draci. Dar si unul si celalalalt se pot insela. Cititi cartea ca sa intelegeti principiul homeopatiei care este new age curat si daoism. Si Sfintii ca sa se pronunte in o problema au nevoie sa studieze, nu vine totul de la Duhul Sfant.

   • Micul Print

    Mi se pare ca, inainte de toate va aflati intr-o mare inselare chiar dumneavoastra. Nu va inteleg pseudoravna de a va amesteca in tot felul de probleme care va depasesc cu mult competentele. Sunteti prins de un zelotism care vadeste robia inselarii,ca si cum ati fi numitorul comun al Ortodoxiei primelor veacuri. Ne-am saturat de preotii care vorbesc mult dar fac putin. Meitati numai la un singur lucru: cat timp pierdeti pe internet si cat de mult va rugati pentru bolnavii pe care abilitatea dlui dr. Pavel Chirila a reusit sa le ofere rezultate?
    Tot inainte de toate, Sfantul Ignatie pe care il contraargumentati a fost un inegalabil stapan al discernamantului uman, pe de o parte, si duhovnicesc pe de alta parte. Haideti sa cititm impreuna „Despre inselare”, sa vedem cat s-a inselat Sf. Ignatie si cat de inselat sunteti dumneavoastra. Daca tot sunteti in Biserica Eladei, ce tot mai bantuiti prin Romanica? Sunteti apologetul netrimis si cu titlu gratuit al ortodoxiei cu accente Kuraeviene?… Insusi Hristos a spus ca: „dupa roadele lor ii veti cunoaste”. Deci, care sunt roadele Voastre, cinstite parinte? Sau in vremurile actuale si chimvalul rasunator rodeste?
    Daca aveti cuvant pentru omenire,dati-l personal fiecaruia in parte…dar dati-l numai daca vi se cere. La fel si marturisire… In sens contrar riscati sinuciderea duhului si evitarea sinaxarului. Altfel de smerenie nu exista,oricat ati incerca sa va justificati…restul este fariseim polimorfic. Chiar imi pare rau pentru ca va sriu aceste randuri si ma tem ca pentru ele Dumnezeu ma va judeca, insa nadajduiesc si in iertarea Voastra si in a lui Dumnezeu mai ales.
    Stiu ca nu veti posta acest comentariu, dar in egala masura cred ca va va da de gandit. Astept ca Biserica noastra, prin Sfintitul sau Sinod, sa ia o masura in acest sens.

   • Eu nu sunt expert in subiect asa cum ati mentionat, dar bunul simt si logica ma pot ajuta sa fac o mica recenzie la o astfel de carte. Daca doriti parerea expertilor cititi cartea.
    Cu drag,
    pr matei

  • D. Stefanescu

   1) Pentru cei care cunosc limba rusa, recomand editiile mai vechi ale cartilor Sf. Ignatie Briancianinov,( Episkop Ignatii Briancianinov,Tvorenia, vol. IV, Sankt -Peterburg , Tipo-litografia M.P. Frolovoi, 1904 ) si veti vedea ca este vorba despre terapia cu extracte de plante ( cu ierburi, zice acolo). Traducatorii in romana au preferat alt termen.
   2)Domnul doctor P.Chirila nu trebuie sa se agite prea tare contra celor care-i contesta procedurile de terapie. In medicina nu a existat niciodata unanimitate de pareri.
   3)Cat despre incompatibilitatea dintre homeopatie si credinta crestina , ea ramane valabila cata vreme principiile cat si teoriile explicative ale homeopatiei isi extrag radacina din vitalism , mesmerism, fiind comune cu cele ale bioenergo-terapiei, acupuncturii, reiki.

 4. Ana Elisabeta

  Parinte, binecuvantati.

  Ma bucur sa citesc acest articol si sa aflu ca exista o carte care da pe fata substratul anti-crestin al homeopatiei, la fel si cu privire la articolul lui Ioan Vladuca despre acelasi subiect.

  Exista aceasta, nu stiu cum sa-i spun, tendinta, ispita, inselare la ortodocsi de a fugi de la medicina stiintifica la terapiile alternative.

 5. Ana Elisabeta

  (Continuare) Una este sa fim informati cu privire la unele lucruri care nu sunt in regula, alta este sa dispretuim medicina stiintifica si sa fugim la „alternativi”, ceea ce are niste implicatii spirituale care poate nu sunt foarte evidente pentru toata lumea.

  Cel mai bine este atunci cand specialistii sunt deschisi catre comorile medicinei traditionale (ma refer la plantele medicinale in special) si le folosesc cu discernamant.

  • Nimeni nu zice ca ar fi rea medicina alternativa, poti sa te tratezi cu plante, etc, dar nu cu draci si cu magie.

   • Cris

    Te poti trata cu plante,dar cu dilutii mari din acele plante nu???
    Ciudata explicatie…putem face vaccinuri,putem bea ceaiuri,manca tot felul de plante,dar nu ne putem trata cu homeopatie pentru ca….???

   • pentru ca nu mai exista substanta activa care sa interacctioneze in organism ci avem deaface cu o filosofie pagana care vorbeste de energii.

   • Cris

    Ati incercat personal aceasta medicina??? pentru ca e tot o medicina…si culmea ironiei e ca acele carti despre care se tot vorbeste ca sunt scrise de Preoti,etc…de fapt nu sunt scrise de ei,ci de slujitorii lor,care spun ca au auzit cum ca le-ar fi spus…pentru ca foarte multi Preoti si Sfinti sunt de acord cu aceasta metoda…dar se trezeste o persoana sa vorbeasca in necunostinta de cauza si gata…iese o adevarata polemica… ma gandesc daca nu cumva sunteti platiti de industria farmaceutica pentru a le promova produsele… va invit sa vedeti asta:
    http://cuvintedintaceri.blogspot.ro/2013/01/cuvinte-din-taceri-4-ianuarie-dr.html

   • Cititi cartea si apoi avem o baza, altfel vorbim vorbe in vant.

 6. cristi r

  Dr Pavel Chirila afirma in revista lui „naturalia” ca :

  „..Ocultismul acoperă sub umbrela lui practici depărtate radical de originile şi dogma creştină:
  magie, spiritism, devinaţie, mesmerism etc., iar pentru un creştin este chiar păcat să
  recurgă la aceste practici.
  Un creştin autentic – indiferent câte încercări şi greutăţi are în viaţă – nu cade din Adevăr. Căci
  Adevărul ne face liberi…”

  -deci el se considera ortodox,respinge ocultul si magicul si totusi este homeopat desi homeopatia este magie simpatica; Dr Pavel Chirila zice ca homeopatia e doar o forma stiintifica de tratament,e un inselat mai ortodox ,ca sa zic asa, vad ca e invitat la diverse conferinte crestine,chiar si la Tabără de vară Mănăstirea Oașa, 2013- alaturi de Maica Siluana Vlad,Părintele Moise, Pr. Constantin Necula….
  -deci Dr Pavel Chirila este un model de homeopat ortodox care e urmat de multi crestini
  -homeopatii zic ca unii sfinti ar fi recomandat homeopatia(cum ar fii sf Ignatie Briancianinov-desi eu nu cred),chiar m-am contrazis cu unii homeopati ortodocsi zilele trecute pe facebook si pana la urma am renuntat la discutie ca deja ma injurau,nu aveam cu cine sa vorbesc,o tin pe a lor,nu recunosc ca homeopatia e magie,pana la urma eu eram eretic pt ca resping acest „minunat „tratament

 7. cristi r

  sunt invocaţi şi Sfântul Teofan Zăvorâtul, ca şi comentând favorabil despre homeopatie, Sfântul Ignatie Briancianinov, despre care se spune că ar fi practicat homeopatia (referinţa despre Sfântul Ignatie lipseşte), precum şi Sfântul Serafim de Viriţa.

  Despre Sfântul Serafim autorul relatează, citând Patericul Viriţei că ar fi mustrat pe o doctoriţă homeopată care orbise, cum că a orbit fiindcă nu a mai vrut să trateze pacienţii („să vadă nenorocirea altor oameni”), de frica autorităţilor. Dumnezeu i-a redat vederea, prin Sfântul Serafim, iar doctoriţa a promis că de atunci încolo va ajuta pe oricine va avea nevoie de ea. Redăm, aici, istorisirea, pentru a nu fi acuzaţi că am fi dorit să o ascundem.

  Exprimăm, însă, îndoieli asupra autenticităţii ei. Duhul Sfânt nu Se contrazice. Odată ce omul nu trebuie să se amestece cu diavolul, o minune care să aibă urmarea de a amesteca pe om cu diavolul, prin recursul la păgânism, nu se va petrece în vecii vecilor.

  Trebuie menţionat, de asemenea, că viaţa Sfântului Serafim de Viriţa în limba rusă nu menţionează o asemenea minune. Este adevărat că, printre alţi „vizitatori îndrăgiţi” ai sfântului se număra şi profesorul S. S. Favorski, medic (şi) homeopat, dar în ce fel privea sfântul faptul că acesta practica homeopatia nu se menţionează. Sursele pro-homeopate de limbă rusă adaugă că Sfântul Serafim ar fi fost duhovnicul lui Favorski şi pomenesc vindecarea doctoriţei homeopate oarbe, eveniment citat, însă, nu după vreo viaţă a sfântului, ci după S. N. Râbakova, 2003, Gomeopatiia v Rosii (Homeopatia în Rusia), articol publicat în revista Russkii Mir (şi republicat pe internet în numeroase locaţii), care nu dă referinţe pentru această afirmaţie (şi care nu conţine, de altfel, nici un fel de bibliografie). Totodată, în cuvântul înainte la Patericul Viriţei se menţionează faptul că „Descrierea vieţii stareţului este alcătuită pe baza amintirilor fiilor săi duhovniceşti şi de asemenea, din povestirile orale ale celor ce au vorbit cu cei ce l-au cercetat pe stareţ”. Nu poate fi exclusă posibilitatea alterării, pe parcurs, a relatării minunii petrecute cu doctoriţa oarbă, astfel încât ea să fi căpătat forma şi sensul citate în ediţiile actuale ale Patericului.

  De altfel, tot dintr-o confuzie (voită sau nu) se pune pe seama Sfântului Ignatie Briancianinov practicarea homeopatiei. Astfel, surse pro-homeopate ruseşti afirmă că Sfântul Ignatie le dădea leacuri homeopate bolnavilor, însă o altă referinţă rusească http://www.klassiki.net /index.php/about-homeoapathy.html,, vorbind despre istoria homeopatiei în Rusia şi citând din viaţa sfântului, menţionează doar că acesta împărţea medicamente, cuvântul „homeopate” apărând într-o paranteză, ca o adăugire sau subînţelegere din partea autorului istoriei homeopatiei, şi nu ca parte din textul originar. Într-adevăr, viaţa Sfântului Ignatie, publicată la Moscova în anul 2000, menţionează că îi îngrijea pe bolnavi cu rugăciuni şi cu plante medicinale, şi nu vorbeşte despre remedii homeopate. Aşadar, atribuirea de practici homeopate Sfântului Ignatie pare a proveni din confuzia, deja clasică, între fitoterapie şi homeopatie.

  Cât despre Sfinţii Teofan Zăvorâtul şi Ioan de Kronstadt, ei au vorbit, ocazional, în mod favorabil, despre homeopatie, d. ex. la inaugurarea unor centre homeopate (poate fiindcă nu au aprofundat subiectul – şi sfinţii sunt oameni şi au ocazionale scăderi omeneşti), dar nu au practicat homeopatia. În ceea ce priveşte atitudinea lor binevoitoare faţă de homeopatie, aceasta ar putea fi simplu explicată prin faptul că, probabil, nu au căutat să afle, în mod precis, ce concepţii stau la baza homeopatiei, ci au avut, pur şi simplu, o firească încredere în medicii care pretindeau că homeopatia este doar o altă formă de medicină ştiinţifică.
  http://carteromaneasca.wordpress.com/2013/03/07/homeopatii-ortodocsi-aflati-in-inselare/

 8. ZeXemySt

  Lucrez in fitoterapie (sunt doctorand in farmacognozie, chimist de profesie) si ce pot sa afirm este ca substantele actioneaza la nivel molecular. De exemplu, hormonii – cateva molecule activeaza receptorii de pe suprafata externa a membranei celulelor. Sau – alt exemplu – aspirina – acidul acetilsalicilic (cu molecula de masa mica si structura relativ simpla), actioneaza antiinflamator prin blocarea ireversibila a enzimelor din casa ciclooxigenazelor (COX) care sunt necesare in sinteza prostaglandinelor (hormoni cu rol in reactia inflamatorie) si tromboxanilor (lipide cu rol in coagularea sangelui). In concluzie, ce vreau sa va transmit este ca dpm inca nu se cunosc atat de multe despre actiunea biochimica la nivel celular ca sa fie infirmata sau afirmata o tehnica de terapie cu solutii diluate (sau extrem de diluate) de substante organice simple sau complexe; si dupa cum se stie, toxicitatea sau efectul terapeutic al unei substante este data de doza.

  PS: Sigur ca impletirea stiintei cu magia nu e ok!..dpm

  • Cum ramane atunci cand substanta activa nu exista absolut deloc? Avand in vedere si filosofia ei.
   constand in administrarea de solutii nu diluate, ci total lipsite de orice molecula de alta substanta decat apa, alcoolul sau lactoza.
   Cred ca ar trebui sa cititi cartea recomandata si apoi se poate discuta. Normal este sa vedeti argumentele din carte in care se brbeste si de ceea ce spuneti dvs.

 9. misiune.ortodoxa

  Sunt oameni care au murit din cauza acestei necurăţii numită homeopatie. Dacă aveţi răbdare citiţi toate mesajele la adresa de mai jos (dacă va mai fi disponibilă; nu trebuie să aveţi cont de Facebook să citiţi mesajele acelea):
  https://ro-ro.facebook.com/iulian.capsali/posts/500011580037041

  Dacă am trimis linkul anterior a fost nu pentru a arăta cu degetul spre cineva anume, nu pentru a cleveti pe cineva anume, nu pentru a arunca cu piatra, ci pentru a se vedea că:
  1. au fost oameni care au murit din cauza necurăţiei numită homeopatie (conform unor mesaje postate acolo)
  2. din păcate, hidra numită homeopatie are susţinători în Biserică, deşi Părintele Paisie Aghioritul şi alţi părinţi au spus destul de clar că este o lucrare demonică.
  3. există şi opinia personală a unui medic cu frica lui Dumnezeu, pe acolo, care spune că nu ar recomanda aşa ceva nimănui:

  Ovidiu Nicoara Cu homeopatia chestiile nu sunt clare deloc…nu am acum vreme, dar sper sa revin. Personal nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce asa ceva.

  Mă iertaţi, dar ştim două lucruri clare:
  1. Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taină a folosit pâine şi vin, curate, pe care le-a sfinţit şi nu alte substanţe dubioase, homeopate.
  2. Lumina nu are părtăşie cu întunericul.

 10. Vasile

  Este adevarat ca „si Sfintii se pot insela”, dar pentru mine este surprinzator si trist sa constat cum niste ortodocsi foarte siguri de „ortodoxia” lor sunt foarte critici in opiniile lor referitoare la unele lucruri pe care este evident ca nu le inteleg decat printr-o logica liniara si superficiala. Dar cu toate acestea, pun la indoiala discernamantul unor crestini autentici (dr. Pavel Chirila, Parintele Rafail Noica, calugarii de la manastirea Optina, Sf. Ignatie Briancianinov, etc.) si-n acelasi timp se incapataneaza sa ramana orbi la modul in care demonii chiar lucreaza cu putere asupra trupurilor si sufletelor noastre prin intermediul multor medicamente chimice care sunt creatii recente ale medicinei asa-zis stiintifice, medicina ridicata in slavi de catre multi dintre noi

 11. Vasile

  Ma iertati, dar e foarte jenant sa scriem „a-ti citit” in loc de „ati citit” si in acelasi timp sa „anatemizam” orice forma de medicina superioara celei pur materialiste. Recenzia de mai sus nu are nimic de-a face cu adevarata homeopatie, ci doar cu ceea ce-si imagineaza autorii cartii respective ca ar fi homeopatia…

  • Va rog sa ne invatati ce este adevarata homeopatie! Asteptam cu interes! (Poate nu ati observat, dar bibliografia contine cam tot ce exista in domeniul homeopatiei, inclusiv Organonul medicinei lui Haneman, intemeietorul ei.)

   • Vasile

    Nu doar in medicina homeopata, ci in orice domeniu al cunoasterii, esentiala este intelegerea izvoarata din experienta personala; in absenta acesteia, apar inevitabil, oriunde si intotdeauna, denaturari ale lucrurilor. De aceea nu e corect sa stigmatizam un domeniu al cunoasterii doar pe baza unor informatii (din diverse carti) pe care fiecare le intelege, mai mult sau mai putin gresit, conform nivelului duhovnicesc la care se afla. „In mintea stramba si lucrul drept se stramba” (Parintele Arsenie Boca)

   • sa inteleg ca si Rei Ki e buna, si acupunctura si bioenergia si yoga si pana la urma magia clasica, ba chiar si satanismul? Doar ca o strambam noi in minte si consideram ca e de la diavolul?

 12. Vasile

  Cu un cutit poti sa tai paine sau sa omori un om… Nu cutitul e responsabil de ceea ce vei face cu el…
  „Ştiinţa multă, prin ea însăşi, nu este nici rea, nici bună.
  In capul unui om stricat, ştiinţa ajunge otravă, iar în capul unui om bun, ştiinţa ajunge doctorie.”
  (Sfantul Nicolae Velimirovici)

  • sa intelegem ca vrajitoria poate fi si buna?

   • Cris

    Sa intelegem ca stiinta este vrajitorie????

   • :)))! asta ai inteles? Nu! Nu este vrajitorie, ci homeopatia este magie simpatica, citeste cartea si apoi vorbim, altfel nu mai raspund la intrebari puse de unii ca sa se afle in treaba, daca nu citesti si esti superficial poti trage concluzii din cele mai hilare!

  • D. Stefanescu

   Domnule Vasile, stiinta nu este rea, asa este. Dar homeopatia este altceva, ca stiinta nu este. Am avut rabdarea si curiozitatea sa citesc argumentatia stiintifica din cartea ,,Homeopatia- o analiza stiintifica, etc. si m-am lamurit . Vezi si dumneata cum este cu explicatia efectului apei goale sau a lactozei simple asupra ,,energiei vitale” .
   Asa este, ne este greu sa renuntam la propriile iluzii.

 13. cristi r

  „Homeopatia se bazează pe concepții extrem-orientale?

  Da. Legătura homeopatiei cu aceste concepții este atât de puternică încât ea nu poate fi ruptă. Renunțarea la aceste concepții ar însemna renunțarea la homeopatie.

  Însăși folosirea diluțiilor infinitezimale pentru îndepărtarea substanțelor active se bazează pe principiul daoist al supremației golului față de plin. În cartea Dao de Jing, Lao Zi „proclamă la fiece pas supremația neantului asupra ființei, a golului asupra plinului”.

  Moleculele substanței active constituie plinul, iar îndepărtarea lor din soluție realizează golul.”

  -pana in 1990, nu se stia de homeopatie si nici nu s e studia la medicina. aiureala asta a aparut oadata cu patrunderea in romania a modei orientale de ” vindecare”.
  -homeopatia nu foloseste proprietatile vindecatoare ale plantei, asa cum a lasat-o Dumnezeu, ci inverseaza propr,renuntand la substantele initiale.
  -originea homeopatiei este daoista.
  -apoi, la dilutii de 10 la puterea -15%, nici nu se mai pune probema ca actioneaza vreo substanta.in homeopatie actioneaza golul, nu plinul.
  Homeopații susțin că folosesc „principiul similitudinii”. Ce afirmă acest principiu?
  Ipoteza similitudinii, numită și „principiul similitudinii” afirmă că simptomele unui bolnav pot fi tratate cu doze foarte mici ale acelor substanțe care, în doze mari, produc acele simptome. În lipsa bazei științifice, homeopații se străduiesc să acrediteze acest „principiu” prin analogii superficiale și sentimentaliste: „cel care seara face abuz de alcool, dimineaţa «se drege» tot cu alcool (dar în doză mult mai mică), dragostea nefericită se vindecă cu o nouă iubire… Cum spune înţelepciunea populară: «cui pe cui se scoate!
  Văzând că nu reuşesc să argumenteze ştiinţific această ipoteză, unii homeopaţi au recurs la o măsură disperată: au îndrăznit să afirme că Hristos a întemeiat „principiul similitudinii”, „cu moartea pe moarte călcând”. Însă este o blasfemie a folosi Jertfa pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos pentru a justifica homeopatia.

  • Cris

   Cristi, se stia de homeopatie dinainte de 1990,insusi cumnatul presedintelui Ceausescu a fost VINDECAT prin aceasta medicina,desi boala de care suferea (ciroza hepatica) este una IREVERSIBILA!!!
   Uitati-va la acele interviuri si se va vedea cine sunt mincinosii din aceasta poveste. Voi personal ati incercat aceasta metoda sau vorbiti din auzite si din carti pe care nici macar nu stim cine le-a scris (in interviurile acelea spune clar ca nu acei preoti au scris,ci diversi”slujitori ai Domnului” care au interpretat asa cum au dorit)??? Ati urmat vreodata vreun astfel de tratament de spuneti ca nu functioneaza???? Ati avut rude sau cunostinte carora nu li se mai dadea nicio sansa de supravietuire si care au trait mult si bine cu acest tratament???
   Vorbiti concret… mi se pare o absurditate si mi se pare ca industria farmaceutica a reusit sa convinga multi ”crestini”…pacat…

   • Nu inteleg despre ce carte scrisa de popi vorbiti?! Aici e vorba de o carte scrisa de doi oameni de stiinta. Nimeni nu zice ca nu ar functiona si nu ar vindeca homeopatia. Cu siguranta vindeca. Problema este cu ce forte se face vindecarea. Si anume cu puterea diavolului. Asa cum exista magie alba care vindeca si scoate din oameni argintul viu, ii face bine, nu ii mai doare, etc, dar toata aceasta este acctiunea diavolului.

   • dr. Laurentiu Vasilache

    Scuze ca ma amestec in aceasta discutzie insa ma intriga afirmatzia ca cineva a fost vindecat de ciroza hepatica…… fiind medic shi avand cunoshtintza despre ce inseamna acest diagnostic, ash dori sa-mi incicatzi sursa afirmatziei dv. cum ca cineva, nu conteaza cine, s-a vindecat de ciroza hepatica (mai putzin conteaza procedeul prin care, dar daca tot este documentat…)
    Ashtept cu nerabdare sursa pe care va bazatzi afirmatzia

   • va trebui sa intrebati autorii, in blog, in pagina exista si siteul autorilor si adresa de mail. Intrebati.

 14. Vasile

  O vindecare adevarata, nu doar aparenta, nu se poate obtine niciodata prin forte demonice. In schimb, gandirea omului lipsit de discernamant duhovnicesc si mai ales de smerenie, devine realmente o jucarie in mana diavolului, chiar si atunci cand omul respectiv a trecut probabil printr-o facultate de teologie si in loc sa-si vada de treburile lui si mai ales de propria sa purificare launtrica, se comporta ca si cand intre el si Iisus Hristos n-ar mai fi nici o diferenta… Doamne iarta-l ca nu stie ce face si lumineaza-ne pe toti ca intotdeauna sa intelegem in ce privinta si in ce masura gresim si daruieste-ne intelepciunea si puterea de a ne corecta !

  • Sfantul Ioan Hrisostom spune in Omilii la Ioan cum ca si diavolul are puterea de a vindeca. Scopul vindecarii fiind de a atrage sufletul in mainile sale. Cartea Homeopatia nu e scrisa de mine, e scrisa de specialisti in domeniu! Nu e clar??!

 15. parca va pasa voua

  Stiu ca Parintele Arsenie Boca a vindecat pe multi cu amestecuri de plante……..

 16. D. Stefanescu

  Parinte Matei, lupta grea duceti aici cu cei care crestini fiind vor sa se iluzioneze ca homeopatia este stiinta si ca nu are de a face cu fortele demonice !
  Eu am citit cartea celor doi cercetatori biologi Oana si Alexandru Iftime si m-a impresionat vasta documentare chiar din lucrarile homeopatilor pe care o are .
  Personal, cu ani in urma am urmat ( crezand ca este un tratament stiintific) o cura homeopata pentru o stare de boala. Peste cateva luni, simptomele au trecut. Mai tarziu, peste cativa ani, iar au aparut simptomele. Nemaiputand sa ajung la homeopat, am suportat durerile si am evitat unele alimente iritante. Mi-a trecut problema si fara tratament. Deci nu homeopatele ci regimul de viata m-a restabilit.

 17. Pingback: 10 farse mediatice de zile mari | DISCERNE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s