Ca sa marturisesti trebuie sa fii crestin ortodox, nimic mai mult.

Am fost intrebat de un prieten: Stii ce trebuie sa fii ca sa scrii astfel de scrisori Sfantului Sinod al BOR si Patriarhului Alexandriei? Nedumerit fiind de intrebare, raspunsul meu a fost: Nu stiu, ce ar trebui sa fii?
Raspunsul prietenului a fost: Trebuie sa fii crestin ortodox! Ca sa scrii impotriva ereziei nu trebuie sa fi nici sfant mare, nici mare marturisitor, nici ascet, nici patriarh sau preot, nici nu trebuie sa fii plin de virtuti. Virtutea si sfintenia si marturisirea se lucreaza tocmai prin marturisirea Adevarului, tocmai prin tragerea unui semnal de alarma. Este de bun simt sa dai telefon la politie atunci cand vezi ca in casa vecinului au intrat hotii. Daca cititi Vietile Sfintilor (Sfantul Ioan Hrisostom, Sf Maxim Marturisitorul, Sf Teodor Studitul, Sf Marcu Eugenicul si toti sfintii) o sa observati ca atunci cand aparea o erezie ei reactionau, protestau si chiar rupeau comuniunea daca erezia continua si ereticii nu se pocaiau. De obligatia de a marturisi nu este scutit nici un crestin ortodox. Sfantul nu s-a nascut sfant, el a devenit sfant tocmai prin marturisire, prin faptul ca s-a ridicat impotriva ereziei. Sfantul nu stia despre sine ca e sfant, sfintenia fiind dar de la Dumnezeu. Noi sa facem ceea ce suntem datori sa facem, adica sa tragem semnalul de alarma pentru pericolul panereziei ecumeniste si apoi sa spunem: Slugi netrebnice ce suntem, caci ceea ce eram datori sa facem am facut, nimic mai mult.
Inchei cu aceasta idee minunata: Ca sa marturisesti trebuie sa fii doar crestin ortodox, nimic altceva. „Dogmele Drepte sfintesc pe cei credinciosi.” Sf Ioan Hrisostom. „Virtutile lipsite de Dreapta Credinta nu duc la mantuire” Sf Ioan Hrisostom. ” Viata necurata stramba si Dogmele „(Sf Ioan Hr) adica cel care duce o viata de pacat, chiar daca este ortodox, pana la sfarsit viata intinata il va duce la eterodoxie, va stamba in mintea lui Adevarul si il va purta in erezie. De aceea cele doua (Viata curata si Dogma Dreapta) merg impreuna.
Atitudinea de a reacctiona la erezie este o atitudine fireasca, normala, de bun simt. Nu este suficient sa ne aratam Ortodoxia, trebuie sa infieram si erezia. Daca aratam ortodoxia fara sa infieram erezia facem jumate de marturisire. Parintii au infierat erezia si pe eretici numindu-i „nebuni” „demonizati” „iude” etc. Dar cu toate acestea nu simteau ura fata de ei, ci pe de o parte fereau pe credinciosi de erezie iar pe de alta era posibil ca si constiinta ereticilor sa inceapa sa lucreze si sa ajunga la Adevar, renuntand la minciuna ereziei.
preot Matei Vulcanescu

„Atitudinea parintelui Matei deranjeaza pe multi, deoarece (cred eu) pe undeva le rascoleste constiinta. Ecumenistii mai „scuturati” stiu ca nu e in regula deloc ceea ce fac si atunci isi inventeaza un intreg sistem care sa ii disculpe, o intreaga sofistica a intorsaturilor de cuvinte prin care ajung sa sustina ca pe noi de despart de eretici doar neintelgeri de limbaj. Astfel ei relativizeaza dogmatica si implicit sustin ca Sfintii Parinti ai Sinoadelor Ecumenice nu intelegeau ce spun – ceea ce-i o hula majora…
Bineinteles, cine nu e de acord cu ei e tratat ca „nu intelege” profunzimea sofisticariei dumnealor – si de aici printre teologi un intreg complex foarte asemanator cu ce se intampla in povestea lui Andersen „Hainele noi ale imparatului”.
Insa daca unii pretind ca „alb” poate insemna si „negru” cand le convine lor nu inseamna ca intr-adevar a disparut diferenta intre alb si negru. Inseamna doar ca au pierdut ei busola.
Foarte bun exemplul cu Hristos si fariseii. Hristos ne-a invatat nu doar smerenia si blandetea, ci si marturisirea vie si mustrarea greselii, chiar daca aceasta deranjeaza.
Iar artificiile de limbaj ale ecumenistilor nu pacalesc pe nimeni – nici macar pe unii eretici care au, in erezia lor, mai multa verticalitate dogmatica decat „ortodocsii” ecumenisti de azi.
Rau am ajuns.”

Alexandru Iftime

Reclame

7 comentarii

Din categoria Uncategorized

7 răspunsuri la „Ca sa marturisesti trebuie sa fii crestin ortodox, nimic mai mult.

 1. Pr. Claudiu

  Doamne ajuta! Imi pare ca aveti multa confuzie in idei,dintre care una o proclamati ca fiind minunata. Foarte ciudat cum puteti face afirmatii de genul ca nu trebuie sa fii nici sfant , nici ascet si nici plin de virtuti ca sa fii ortodox,reducand totul la marturisire pt ca imediat sa va contraziceti amarnic dand exemple de marturisitori…sfinti. V intreb: ce marturisire poate da lacomul? ,, In pantecele ghiftuit nu se afla cunostinta lui Dumnezeu” zice Sfantul Ioan Scararul. Desfranatul ce poate intelege din ortodoxie? Nu ,nu e nevoie de virtuti! Atunci de ce este nevoie? De marturisire! Dar ce poate marturisi pacatosul nepocait? Intelege ,sigur ca va intelege, ca a intrat hotul de eretic in contact cu ,,sfintii de ortodocsi”. El pacatosul nepocait va supraveghea(episcopos) turma lui Hristos!? El ,pacatosul nepocait sau chiar pe calea pocaintei fiind are desigur darul deosibirii, sau acesta din urma este semnul sfinteniei ?Dar pacatul ce sa fie oare? Doar o simpla incalcare a unei legi,cum zic catolicii,sau intreita cadere cum zice Sfantul Maxim Marturisitorul? Si tot Sfantul Maxim spune ca pacatul este o judecata gresita. Am putea zice o judecata stramba,nedreapta,in afara adevarului. O erezie! Mai bine ne-am ocupa de ereticii din Biserica noastra dintre care cel dintai sunt eu si apoi curatiti fiind noi insine sa-i ajutam si pe altii sa se curateasca . PS V-a scris in graba cineva care nu este deloc de acord cu ecumenismul,dar nici cu gandirea ingusta a unor ,,ortodocsi”

  • Dumneavoastra porniti de la ideea ca cei care marturisesc sunt cu siguranta lacomi, curvari, lenesi, mincinosi, etc. Cine marturiseste cu siguranta a ajuns la intelegerea faptului ca daca nu marturisesti nu te intereseaza mantuirea ta. Sa nu uitam ca si budistii postesc, se roaga, sunt mult mai ascetici, nu mananca cu lunile, sunt mult mai plini de virtuti decat cel mai mare sfant ortodox si cu toate acesta nu se mantuiesc pentru ca nu au Dreapta Credinta. Sfantul Pavel spune ca nu din fapte se mantuieste cineva ci din credinta in Iisus Hristos, adica nu are nimeni putere ca sa se mantuiasca pe sine, orcine are nevoie de Biserica Ortodoxa ca sa se conecteze la Ea, sa aiba Dreapta Credinta si in felul acesta incepe sa mearga pe calea mantuirii si a despatimirii. Daca merge pe calea despatimirii fara sa fie marturisitor al dreptei Credinte risca sa iasa el insus inafara Adevarului acceptand idei eretice care il duc la pierzare cu toata ascez lui. Daca o sa mergeti in Muntele Athos o sa vedeti cum ca suportul ascezei este Dreapta Credinta si marturisirea ei, fara aceasta e ca si cum ai incerca sa construiesti o casa frumoasa dupa toare regulile dar pe o baza , pe o temeleie subreda si toata casa se darama pentru ca temelia nu tine. Deci degeaba o viata virtuasa fata sa marturisesti. Sa nu uitam ca imparatul Leon sau imparateasa Teodora care sunt Sfinti in calendar nu au fost mari asceti, nici mari despatimiti ci au fost marturisitori, si iata ca Dumnezeu ii considera sfinti. Daca Sfantul Maxim nu era marturisitor , el nu era nici sfant ci eretic, pentru ca tot rasaritul era in clipa aceea monotelit si el ar fi avut comuniune cu el.

 2. anonim

  Buna ziua! As vrea sa vorbim ceva pe mail daca se poate.

   • lazev

    Intrebare adresata Parintelui Claudiu: Ce parere aveti despre Sfantul Maslu cu 1 sau 2 preoti? Va rog tare mult sa-mi raspundeti , Parinte. Adresa mea de e-mail: marlazev@yahoo.com

   • Sfantul Maslu se facea pana in sec 16 si mai tarziu cu un singur preot care sfintea cu o singura rugaciune un singur ulei cu care era uns pe tot corpul bolnavul dupa care era impartasit, aceasta actiune se repeta 7 zile de catre preoti diferiti sau de catre acelas preot, bolnavul era uns in 7 zile cu 7 uleiuri sfintite si se impartasea de 7 ori. O gresala practicata larg in ortodoxie este sfintirea de 7 ori a uleiului, care devine un act magic, ca si cum o singura sfintire nu ar fi deajuns, la fel si existenata a 7, 12 , 30 de preoti la maslu, care nu se explica. Si sunt multe alte lucruri de spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s