Mustrare din partea Sfantului Teodor Studitul preotilor „ortodocsi” care „sfatuiesc” pe credinciosi ca daca nu exista Biserica Ortodoxa in apropiere pot merge si la Romano-Catolici sa se impartaseasca.

„Asadar, dupa cum Dumnezeiasca Paine cu care se impartasesc Ortodocsii ii face pe toti care se impartasesc de Ea un singur Trup, tot asa si painea ereticilor(azima, ostia) ii face partasi unii cu altii pe cei ce se impartasesc de ea si ii infatiseaza un singur trup potrivnic lui Hristos. Iar daca mintea celui ce sa impartasit(cu impartasanie eterodoxa) nu a fost deacord cu fapta, aceasta este o lepadare si mai mare, pacatuind intru cunostinta, netemandu-se de Dumnezeu. Cum poate sa ii cheme apoi in ajutor pe sfinti care sunt impotriva lui? Daca numai acordul sau dezacordul launtric fata de erezie(vezi Filioque, infaibilitatea papala, etc) este osandit de Dumnezeu, ca si cum ai fi infaptuit impartasirea, cum poti spune ca ai te-ai impartasit, dar nu crezi in impartasania aceea?

Oare nu tot cel care se impartaseste de painea otravitoare(ostia,azima Romao Catolica, anglica,painea monofizita, etc) se leapada de Hristos? Daca impartasirea cu ereticii nu ecadere, ce folos a avut lupta acelora(a Parintilor-Sf Grigorie Palama, Sf Marcu al Efesului, Sf Fotie cel Mare, etc) cu eresul? ”
Scrisoarea 452, „Lui Nichita Egumenul” Sfantul teodor Studitul. (Dreapta Credinta in scrierile Sfintilor Parinti, Vol I, Ed Sofia, pg 131-134)

Sfantul Nicodim Aghioritul spune ca cine se impartaseste la Romano Catolici se demonizeaza, pentru ca nu se impartaseste doar cu o simpla azima ci si cu tatal minciunii care a inspirat erezia papistasa.
Sfantul Grigorie Palama spune ca romanocatolicismul este ca un elefant cazut sub propria-i greutate, ce nu se poate ridica, datorita ereziei.

Preot Matei Vulcanescu

Reclame

9 comentarii

Din categoria Uncategorized

9 răspunsuri la „Mustrare din partea Sfantului Teodor Studitul preotilor „ortodocsi” care „sfatuiesc” pe credinciosi ca daca nu exista Biserica Ortodoxa in apropiere pot merge si la Romano-Catolici sa se impartaseasca.

 1. Nic Tulban

  mda, dar mulți nu aud pârâiala …

 2. x

  Din pacate l-am auzit si pe parintele Teofil Paraianu, Dumnezeu sa-l ierte, spunand la fel la o conferinta tinuta la Paris.

 3. nelu

  Cred ca parintii episcopi romani din occident bine fac ca duc acolo camioane de carti ortodoxe si ii mentin pe crediniosii veniti la lucru in zeci de biserici intru dreapta credinta. trebuie chiar sprijiniti, nu acuzati mujiceshte ca sunt vanduti masoneriei, catolicilor, protesnatilor. atatea suflete raman in Biserica si nu se mai duc la alte confesiuni, iata.

  • asa este! Foarte bine fac! Dar sa fie ortodocsi paa la capat. Mai bine sa slujeasca in garaje si apartamente decat in capistile eterodxe, ca sa nu depinda de Romano-Catolici, sa nu trebuiasca sa faca compromisuri.

 4. victor viorel

  Cam ce nota le dati vladicilor nostri ca se poarta civilizat in Occident, cu bun simt, si ca, mai ales, pastreaza dreapta credinta neintinata, ca unul ce sunteti un mare luptator, care va ridicati cu glas inalt intru apararea Ortodoxiei? Credeti ca au sau nu dreptate cei care va considera un primitiv al gandirii teologice?

  • Ii iubesc pe ierarhii care se poarta civilizat in occident si cu bun simt si cad sarutandu-le si mainile si picioarele pentru Dreapta Credinta! Hristos era un „primitiv al gandirii teologice” pentru ca le spunea farieilor „fatatnici”, „pui de vipere” ? A fost Hristos civilizat?

 5. victor viorel

  Au agenti de influenta in Biserica serviciile speciale grecesti? Va simtiti manipulat? Din exterior, cel putin, asa lasati impresia.

 6. Alexandru Iftime

  Atitudinea parintelui Matei deranjeaza pe multi, deoarece (cred eu) pe undeva le rascoleste constiinta. Ecumenistii mai „scuturati” stiu ca nu e in regula deloc ceea ce fac si atunci isi inventeaza un intreg sistem care sa ii disculpe, o intreaga sofistica a intorsaturilor de cuvinte prin care ajung sa sustina ca pe noi de despart de eretici doar neintelgeri de limbaj. Astfel ei relativizeaza dogmatica si implicit sustin ca Sfintii Parinti ai Sinoadelor Ecumenice nu intelegeau ce spun – ceea ce-i o hula majora…
  Bineinteles, cine nu e de acord cu ei e tratat ca „nu intelege” profunzimea sofisticariei dumnealor – si de aici printre teologi un intreg complex foarte asemanator cu ce se intampla in povestea lui Andersen „Hainele noi ale imparatului”.
  Insa daca unii pretind ca „alb” poate insemna si „negru” cand le convine lor nu inseamna ca intr-adevar a disparut diferenta intre alb si negru. Inseamna doar ca au pierdut ei busola.
  Foarte bun exemplul cu Hristos si fariseii. Hristos ne-a invatat nu doar smerenia si blandetea, ci si marturisirea vie si mustrarea greselii, chiar daca aceasta deranjeaza.
  Iar artificiile de limbaj ale ecumenistilor nu pacalesc pe nimeni – nici macar pe unii eretici care au, in erezia lor, mai multa verticalitate dogmatica decat „ortodocsii” ecumenisti de azi.
  Rau am ajuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s