„Teologia postpatristica” sau recunoasterea anticalcedonienilor ca ortodocsi pe site-ul Patriarhiei

„Teologia postpatristica” sau recunoasterea anticalcedonienilor ca ortodocsi pe site-ul Patriarhiei
                           
         A nu recunoaste Sinodul IV Ecumenic si a nega realitatea invederata, anume ca anticalcedonienii sunt anticalcedonieni, se opune eticii si bunului simt ortodox.
  Ba mai mult, cei care spun ca necalcedonienii sunt ortodocsi cad si sub anatema Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon si a Sinoadelor urmatoare, adica se rup de invatatura Bisericii. Atat Dioscor cat si Sever sunt sub anatema. Patriarhul Senuda recunoaste  in cartea „Firea lui Hristos” ca e severian si ne considera pe noi, ortodocsii, a fi nestorieni. O sa publicam scrisoarea catre Preafericitul Daniel si catre Sfantul Sinod in limba greaca, in toate revistele teologice, ca sa avem si un punct de vedere si din partea ortodoxiei de limba greaca.
          A considera ca Sfintii Parinti s-au inselat la Sinod este blasfemie si ateism, pentru ca atunci, analogic, putem spune ca si Evanghelistii s-au inselat, si atunci unde mai este lucrarea Duhului Sfant in Biserica? Se poate demonstra mult mai clar in urma dialogului cu anticalcedonienii ca acestia sunt in eroare. E mult mai simplu de demonstrat aceasta, decat sa demonstrezi ca Sfintii Parinti de la Calcedon s-au inselat. 
   Unde este iubirea ecumenistilor cand acestia folosesc politica „pumnului in gura”?? Nu cumva e doar agapologhie (discutii despre iubire)?
         Cineva spunea: Cine este ecumenist inseamna ca nu a simtit niciodata lucrarea Duhului Sfant, pentru ca nu poate cineva sa simta pe Duhul Sfant si sa gandeasca ecumenist. Duhul Sfant descopera Adevarul si numai Adevarul, neamestecat cu „diplomatiile” celor ce vor sa fie bine cu lumea eretica. Sa ii iubim pe eretici, dar sa le spunem adevarul.
          Este gresit a crede ca am avea ceva personal cu cineva.  In nici un caz. Este vorba de dragostea pentru Ortodoxie, adica pentru Adevar. Daca cineva se intoarce de la minciuna la Adevar ii sarutam si picioarele, nu numai mainile. Nu este nimic personal, nu uram pe nimeni si nu dorim raul nimanui. Din contra, poate cu ajutorul Duhului Sfant se va lumina cine trebuie si va scoate ereziile din siteul Patriarhiei, in care se spune ca „suntem uniti in dogma cu anticalcedonienii”. Insasi aceasta fraza este o erezie. Desigur ca e nevoie de smerenie ca cei care au facut greseala sa recunoasca, dar daca recunosc si schimba, eu personal merg la ei si le sarut si mainile si picioarele. Este obligatia fiecarui membru al Bisericii de a sesiza erezia si de a trage semnalul de alarma.
Cunoastem ca parintele Staniloae a aratat ca dialogul cu eterodocsii in forma ecumenista  este produsul masoneriei si ca acest dialog nu a dus la nimic bun. Sa avem un dialog ortodox si atunci si eterodocsii vor avea de castigat.

         Preot Matei Vulcanescu
            Biroul de Misiune al Mitropoliei Veriei, Nausei si Campaniei.

Scrisoare deschisa catre Sfantul Sinod al BOR si Preafericitul Daniel in problema monofizita.

În atenția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel si a Sfantului Sinod al BOR, în problema acceptării oficiale de către BOR în 1994 a celor două texte de la Chambesy în dialogul cu necalcedonienii   (textul de la Chambesy adoptat in 1994 fiind public si scrisoarea aceasta ce critica cele scrise in siteul oficial al Patriarhiei Romane este publica, si are scopul indreptarii pozitiei BOR fata de monofiziti-miafiziti)

                               Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

       Sfântul Apostol Pavel ne spune că fiecare dintre noi suntem mădulare ale Trupului lui Hristos, de aceea atunci cand un mădular suferă sau este în oarece pericol, este normal ca celelalte mădulare ale Trupului lui Hristos să reacționeze, ca într-un singur organism viu. Din același motiv, ca unul ce sunt mădular al Bisercii Ortodoxe îmi exprim îngrijorarea referitor la ceea ce a semnat Biserica Ortodoxă Română ca ipostas local al Bisericii Ortodoxe Sobornicești, în Sfântul Sinod din 8-9 decembrie 1994, prin care se recunosc “Bisericile necalcedoniene” ca Ortodoxe.
Cred că acest act adoptat în Sinod ar trebui reanalizat. In nici un caz nu sunt impotriva dialogului teolgic cu eterodocsii .
Am vazut publicate pe site-ul oficial al Patriarhiei Române declarațiile de mai jos și mă gandesc la faptul că poate nu au fost verificate de teologi avizați. De aceea, cu smerenie vă atrag atenția :
Conform site-ului oficial al Patriarhiei Române:
“Biserica Ortodoxa Romana a dovedit o mare deschidere fata de acest dialog. A fost prezenta la aproape toate intrunirile neoficiale si oficiale (fara a IV-a neoficiala si a II-a si a III-a oficiala), prin prof. dr. Nicolae Chitescu, pr.prof.dr. Dumitru Radu, I.P.S. dr. Antonie Plamadeala, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae si pr. prof. dr. Nicolae Necula.
In sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din 8-9 decembrie 1994, s-au acceptat in mod oficial textele celor doua declaratii comune. Astfel, Biserica Ortodoxa Romana a fost prima Biserica, care a aprobat oficial acest dialog dupa 1993.”
Se pare ca cei care au adoptat aceste concluzii ale dialogului cu necalcedonienii,  nu au fost deloc atenți la ceea ce au semnat:
„Atunci cand vorbim despre ipostasul unic si compus al Domnului nostru Iisus Hristos, nu vrem sa spunem ca in el se unesc un ipostas divin cu unul uman. Vrem sa spunem ca unul si vesnicul ipostas al celei de-a doua Persoane a Treimii si-a asumat omenitatea noastra, a naturii create, printr-un act care-l uneste cu propria sa natura dumnezeiasca necreata, pentru a forma o adevarata fiinta divino-umana, unita in mod nedespartit si neamestecat, naturile deosebindu-se una de alta, doar prin contemplare”. „Acest ipostas al Celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi, nascut mai inainte de toti vecii, din Tatal, este acela care in zilele de pe urma a devenit o fiinta umana si s-a nascut din Prea Sfanta Fecioara Maria.” http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_1.html                          

Prima formulare: “vorbim despre ipostasul unic si compus al Domnului nostru Iisus Hristos” nu este deloc clara, iar explicitatarea care urmeaza este si mai ambigua.
Formularea “naturile deosebindu-se una de alta, doar prin contemplare” ar putea insemna ca firile (naturile) in Hristos sunt doar teoretice.
In formularea “pentru a forma o adevarata fiinta divino-umana” se confunda notiunea “fiinta divino-umana” cu notiunea “fire divino-umana”, exact ca in formula ereticului Sever de Antiohia, anume fire compusa divino-umana.
Formularea “este Acela care in zilele de pe urma a devenit o fiinta umana“  este iarasi impotriva invataturii Sinodului IV Ecumenic, pentru ca ipostasul Fiului nu “a devenit o fiinta umana” ci  “si-a impropriat firea umana”. In Simbolul Niceo Constantinopolitan se spune ca Fiul ” S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om” – termenul grecesc “ενανθρωπησαντα”, care s-ar traduce mai exact cu “S-a inomenit” adica “a luat firea umana“.
Senuda al III-lea,  in cartea sa “Firea lui Hristos“,  vorbeste despre o fire a lui Hristos, mergand pe linia ereziei lui Sever.In aceasta nuanta consta erezia miafizita.  Conform lui Senuda, Hristos are o singura fire divino-umana, interpretand eronat ceea ce spune Sfantul Chiril al Alexandriei: “o fire a Cuvantului intrupat“. Formulare care, desi apartine unui mare Sfant al Bisericii, a fost evitata a se folosi de catre Sinodul IV Ecumenic, tocmai ca sa nu existe ambiguitati.
Conform invataturii ortodoxe exprimate de Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica, Capitolul XVI,(Catre cei ce spun:Daca omul are doua firi si doua activitati, este necesar ca Hristos sa aiba trei firi si tot atatea activitati):  “Tot ceea ce este comun si se observa in multi, fara ca sa fie in unul mai mult, iar in altul mai putin, se numeste fiinta. Prin urmare, pentru acest motiv, se zice o singura fire a oamenilor, pentru ca orice om este compus din suflet si corp. Despre ipostasa Domnului insa, nu putem spune o singura fire, caci fiecare din firi pastreaza, si dupa unire, insusirea fireasca si nu este cu putinta sa gasim o specie Hristos. N-a fost un alt Hristos, din Dumnezeire si omenire, acelasi si Dumnezeu si om.”
Firea umana este enipostaziata in Persoana Fiului lui Dumnezeu, deci nu se poate vorbi de un ipostas propriu al firii umane.
In cheia Sinodului de la Calcedon, fraza Sfantului Chiril poate fi inteleasa astfel:o fire dumnezeiasca unita cu natura umana, adica  doua firi.  Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica, III, capitolul 8  spune: Deoarece (firile) sunt unite dupa ipostas si au intrepatruderea reciproca, sunt unite fara amestecare, pastradu-si fiecare propria sa deosebire naturala.” iar in capitolul 3 spune: “Daca Hristos ar fi dintr-o singura fire compusa, si daca este deofiinta cu Tatal, atunci va fi si Tatal compus si deofiinta cu trupul, lucru absurd si plin de toata blasfemia“. Iar Sfantul Maxim Marturisitorul spune: “nu este ingaduit a se spune ca Hristos e o fire compusa, pentru ca ar insemna ca si Trupul lui Hristos e de o varsta cu dumnezeirea” (Sf Maxim Marturisitorul, Epistola catre Ioan Cubicularul…Impotriva lui Sever, PSB81, p85-86).
In Minei, la Slujba Sfintilor Parinti celor din Calcedon, la Utrenie, cantarea 6 scrie: Chiril pe Hristos propovaduieste in doua firi, si in doua lucrari, eresul lui Sever celui fara de minte biruind”.
Impotriva Sinodului IV Calcedon au fost “ridicate anatemele”
„Ridicarea anatemei in contextul dialogului dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Orientala Ortodoxa este bazata pe Declaratia hristologica comuna de la Chambésy si urmareste inlaturarea obstacolelor in vederea comuniunii eclesiale depline”. http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_1.html                 

Intrebarea sincera este: De ce coptii, siroiacobitii si armenii nu accepta formularea Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon?
Raspunsul il gasim in cartea “Firea lui Hristos” a patriarhului copt Senuda al III-lea, in care se spune negru pe alb ca ca noi ortodcsii suntem eretici nestorieni!
“Odata acceptat acordul comun privind hristologia, urmeaza acordul comun liturgic.  Desi acum nu exista o separatie dogmatica, realizarea deplinei comuniuni ramane un ideal. Se pare ca Bisericile Orientale Ortodoxe nu au suficient curaj in a recunoaste categoric si deplin hotararile Sinodului al IV-lea ecumenic, probabil si imprejurarilor istorice date, iar celelalte Biserici Ortodoxe intarzie ratificarea oficiala a dialogului. In subcomisia liturgica este numit din partea Bisericii Ortodoxe Romane pr.prof.dr. Nicolae Necula.”                                                   http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_1.html

Ce usor au trecut comisiile ortodoxe peste Sinodul IV Ecumenic de la Calcedon! Observam totodata ca partea miafizita (coptii, armenii si sirienii) a fost mult mai serioasa in a abordarea ei eretica, si chiar de admirat, pentru ca, desi partea ortodoxa s-a grabit sa “ridice anatemele” de pe ereticii condamnati de Calcedon, coptii au spus ca nu poate fi valabila si reciproca, anume ca miafizitii nu vor ridica anatemele asupra Sfintilor Parinti  de la Calcedon! Chiar daca miafizitii ar vrea sa “ridice anatema” problema ramane, pentru ca anatema emisa de ei impotriva ortodocsilor este o anatema invalida (ea nu face decat sa confirme, din partea miafizitilor, ca avem alta hristologie decat ei). Insa si ridicarea anatemei contra miafizitilor de catre ortodocsi este invalida.  Iesirea  eventuala a miafizitilor sau a altor eterodocsi de sub anatema Sinoadelor Ecumenice se face prin primirea invataturii ortodoxe, nu prin ridicarea magica a anatemelor, fara suport dogmatic.”Cartea  patriarhului miafizit Senuda rămâne ca reper pentru noi ortodocșii, ca să înțelegem că nu avem nimic în comun cu miafiziții, și nu e vorba de nici o neînțelegere terminologică.
Sinodul Bisericii Ortodoxe a Serbiei  a adoptat ca act oficial cartea domnului Jean-Claude Larchet, “Personne et Nature”, text foarte bine documentat în care se demonstrează patristc faptul că necalcedonienii sunt în continuare eterodocși.
În urma celor expuse mai sus cred ca ar fi cazul ca Biserica Ortodoxă Română să reanalizeze documentul acceptat oficial în 8-9 decembrie 1994, prin care se pune într-o anumită măsură sub anatema Sinodului IV Calcedon și a următoarelor Sinoade Ecumenice.
Pentru că știu că vă anima dragostea si ravna pentru credinta ortodoxa  îndrăznesc să vă cer cu smerenie binecuvântarea patriarhală și rugaciunea.

Cu fiască supunere, preot Matei Vulcănescu
Cleric in Mitropolia Veriei, Nausei si Campaniei

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „„Teologia postpatristica” sau recunoasterea anticalcedonienilor ca ortodocsi pe site-ul Patriarhiei

 1. Vă salut intenţia şi articolul!
  Sper să ne informaţi şi pe noi care vor fi reacţiile grecilor la manevrele ecumeniste ale Patriarhiei Române de pe site şi din declaraţii/documente oficiale, dacă vor apărea (sperăm să apară).
  Aţi constatat foarte bine că discuţiile despre iubire ale ecumeniştilor faţă de eretici, dar mai ales atunci cînd susţin vreun discurs al „dragostei” în contra ortodocşilor care-şi apăra Biserica şi propria identitate, nu sînt decît agapologhie (nu am mai auzit asemenea termen anterior), deci demagogie şi pălăvrăgeală.
  Vă susţin intenţia!
  Spor în cele bune!
  Doamne ajută!

 2. Eu știam că la un moment dat anticalcedonienii au spus ( mă refer recent când s-au purtat discuții cu Patriarhia Română ) că au înțeles greșit ceea ce au învățat Sfinții Părinți ortodocși. Păi, dacă anticalcedonienii de astăzi susțin că ei cred în cele 2 firi și voințe ale lui Hristos ca și ortodocșii unde e problema? 🙂

 3. Alexandru Iftime

  „Iubirea” ecumenista este similara cu a nu ii spune ca e bolnav unuia care are o boala grava, potential mortala – si acela nu se trateaza si moare. Doar ca ecumenismul e mult mai grav, fiindca duce la moartea duhovniceasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s