O nouă persecuţie a zilelor noastre – alungarea de la dumnezeiasca Cină a credincioşilor care vor să se împărtăşească des.

Cină a credincioşilor care vor să se împărtăşească des.

,,În aceste zile rele ale noastre a început, e activă şi domneşte cu tărie o persecuţie nouă, nemaiauzită generaţiilor preaevlavioase din trecut, a credincioşilor care ar voi, ori de câte ori pot, să se apropie de această Masă tainică, şi cei ce vor să intre la ea sunt alungaţi de la dumnezeiasca Cină nu pentru n‑au haină de nuntă — căci aceasta nu o ştie nimeni decât numai Dumnezeu şi conştiinţa fiecăruia —, ci pentru că vin des [pyknōs] şi nu după multe zile, ca şi cum cel ce vine după multe zile vine, chipurile, cu vrednicie, iar cel ce vine după puţine zile vine cu nevrednicie; deşi dumnezeiescul Hrisostom strigă că „atunci când a spus: «Să se pună la încercare omul pe sine însuşi, şi aşa să mănânce din pâine şi să bea din pahar» [1 Co 11, 28], Apostolul l‑a făcut stăpân peste apropiere pe cel ce se apropie, eliberând‑l de orice păzire a unor zile”. Iar că acest lucru, adică dumnezeiasca împărtăşire continuă [syneches] e şi legală şi foarte mântuitoare, se arată prin multe dovezi, şi scripturistice şi canonice, şi prin multe mărturii ale dumnezeieştilor Părinţi, ca nici o alta dintre chestiunile bisericeşti; acest lucru e arătat deja prin cărţi [cele două cărţi despre Împărtăşirea continuă publicate în 1777 şi 1783] atât de exact şi de solid, încât nimeni altul nu l‑ar putea contrazice, decât cel ţinut de un duh de amăgire şi neascultare satanică”.
Notă la: Teologia liturgic-euharistică a Cuviosului Atanasie din Paros (1721–1813) – Prefaţa Dogmaticii
Reclame

3 comentarii

Din categoria Uncategorized

3 răspunsuri la „O nouă persecuţie a zilelor noastre – alungarea de la dumnezeiasca Cină a credincioşilor care vor să se împărtăşească des.

 1. Verde Verde

  Doamne ajuta!
  Eu am fost la spovedanie la duhovnicul meu si am stat vreo 10 minute si nu am terminat si mi s-a spus ca se face coada, ca smintesc si am fost intrebat daca vreau sa ma impartasesc sau nu( fara sa imi termin lista de zis) si am zis ca da si m-am impartasit dupa.

  Ce ar fi bine sa fac?
  Sa ma spovedesc pe la manastiri sau in zile in care nu este aglomerat? Asta ar insemna sa imi schimb duhovnicul?
  Sa tai din pacatele de pe lista si sa fac in asa fel incat sa ma incadrez in timp?

  • E clar ca trebuie sa schimbati duhovnicul. Sa gasiti un duhovnic care isi face timp sa stea cu domnia voastra.
   Asta e bataie de joc, nu spovedanie. La spitale si in parohii si la manastiri gasiti preoti tineri, care au rabdare cu credinciosul, ca doar asta e rolul lor. Daca unii preoti se grabesc in spovedanie insemna ca nu le pasa de sufletul omului care este inaintea lor. Preotul cand spovedeste trebuie sa fie ca si cand nu ar mai fi nimeni la coada la spovedit. El trebuie sa dea toata atentia credinciosului ce se afla in fata lui, chiar daca ar sta o zi intreaga. Ceilalti sa vina in alte zile!
   preot Matei Vulcanescu

 2. ioana

  Duhovnicu se cauta la fel ca si doctoru nu cel care dezleaga cu usurinta canoanele bisericesti si ne face pe placu nostru si cel care vrea sa se mintuiasca oameni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s