Despre „saptamana de rugaciune (uraciune) ecumenica”

.       Sa nu participati la o astfel de blasfemie numita „rugaciune in comun” fie clerici fie credinciosi. Acesta este pacat impotriva Duhului Sfant.

BAZA CANONICA A ANATEMATIZARII IMPREUNARUGACIUNII CU ERETICII
Sfintele Canoane opresc rugaciunea in comun cu schismaticii si ereticii (Canoanele 10, 11, 45, 47, 65 Apostolice; Canoanele 6, 9, 32, 33, 34 Laodiceea; Canonul 9 al Sfantului Timotei al Alexandrei). Canonul 45 Apostolic porunceste: Episcopul sau… Sfintele Canoane opresc rugaciunea in comun cu schismaticii si ereticii (Canoanele 10, 11, 45, 47, 65 Apostolice; Canoanele 6, 9, 32, 33, 34 Laodiceea; Canonul 9 al Sfantului Timotei al Alexandrei). Canonul 45 Apostolic porunceste: Episcopul sau Preotul sau Diaconul care numai s-ar ruga cu ereticii sa se afuriseasca si daca l-ar primi sa slujeasca ca preot, sa se cateriseasca . La talcuirea Canonului 47 al Sfintilor Apostoli, scrie Sfantul Nicodim Aghioritul ca latinii sunt eretici si nu au nici Botez, nici Preotie si daca vreun preot nu boteaza pe cei ce se intorc la Ortodoxie, se afuriseste. Actul rugaciunii este o marturisire a adevarului de credinta, o participare mistica la dumnezeire intrucat cerem impartasirea harului necreat care indumnezeieste pe adevaratul luptator si traitor in Hristos. Rugaciunea ne apropie la modul cel mai intim si ne face sa impartasim acelasi Duh Sfant, iar motorul rugaciunii este incredintarea launtrica de faptul ca Dumnezeu il asculta pe credincios, incredintare izvorata din credinta lui. Asadar, daca credinta este stricata, atunci de ce fel de rugaciune comuna se pot impartasi un ortodox si un romano-catolic, spre exemplu, stiind ca romano-catolicii prin baza lor doctrinara atenteaza la insasi dogma Sfintei Treimi?

pct 4.        SUCCESIUNEA APOSTOLICA NU ESTE UN ACT MAGIC. Succesinea Apostolica repezinta transmiterea Harului Duhului Sfant Mantuitor pe care Sfintii Apostoli l-au primit la Pogorarea Duhului Sfant, si de la Sfintii Apostoli la succesorii lor, episcopii, care la randul lor, prin punerea mainilor in chip vazut transmit Harul Duhului Sfant Mantuitor urmasilor lor in chip nevazut, adica puterea conducerii credinciosilor spre Mantuirea in Hristos prin puterea se a savarsi Sfintele Taine.(exista 3 trepte ale preotieii: Episcop, preot si diacon) Sfantul Vasile cel Mare spune clar ca cei care au cazut in erezie au pierdul Succesiunea Apostolica, adica puterea de a savarsi Sfintele Taine valide pentru mantuirea credinciosilor. Ereticii raman cu o succesiune apostolica exterioara, fara putere mantuitoare, am putea sa o numim o succesiune apostolica la nivel istoric, dar fara Harul Duhului Sfant. Deorece Suceesiunea Apostolica NU este ceva magic!!! Duhul Sfant este Persoana care nu sufera minciuna si se retrage, nemai revarsandu-si Harurile si Darurile Sale peste cei ‘hirotoniti’ Deci papistasii au o hirotonie formala.

pct 5.       Mantuitorul Hristos spune: ‘Cine va sminti pe unul ca acesta mai mic nu are parte de Viata Vesnica!’ Chiar simpla prezenta a papistasilor impreuna cu Ortodocsii aduce sminteala, deci este osandita de canoane. Altceva este sa intre niste eretici in Biserica, si sa nu fie bagati in sema, si altceva este sa vina in mod ostentativ oficial chiar papa ereziarhul si sa sminteasca. Dar chiar si pentru ereticii neostentativi, Biserica are un moment in Sfanta Liturghie cand ei trebuie sa paraseasca Biserica ; Cei chemati iesiti! Ca nimeni din cei chemati sa nu ramana! Usile Usile! -adica paziti usile sa nu intre vre-un eretic sau pagan! Desigur in practica astazi aceasta functie nu functioneaza, dar asta nu insemna ca este bine! Nu are rost sa spun ca desigur conslujirea sub orice forma este interzisa de Canoane si de Sinodul BOR din 2008.

pct  6.     Referinta adusa de Pr Dumitru Staniloae o gasiti in TEOLOGIA DOGMATICA ORTODOXA VOLUMUL I subcapitolul TREIMEA PERSOANELOR, CONDITIILE MENTINERII DISTINCTE A PERSOANELOR IN COMUNIUNE.CONTRAZICEREA EI PRIN FILIOQUE. pagina 322 La pagina 329 scrie: ‘IUBIREA DEPLINA DINTRE TATAL SI FIULCA IDENTICA CU DUHUL SFANT, DE CARE FACE ATATA CAZ TEOLOGIA ROMANO-CATOLICA, NU E DECAT SCUFUNDAREA CELOR DOUA PERSOANE IN FIINTA IMPERSONALA, IN SENS PLOTINIAN SAU NIRVANIC’

Anunțuri

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Despre „saptamana de rugaciune (uraciune) ecumenica”

 1. „Usile, usile ” , se refera stim cu totii , a se inchide usile in urma penitentilor care erau opriti de la Sfanta Impartasanie si care trebuiau sa treaca prin mai multe etape de pocainta , pana a li se permite sa stea din nou cu ceilalti , la toata slujba Sfintei Liturghii . De asemenea , odata cu acestia , ieseau afara si catehumenii , cei care inca nu devenisera prin botez crestini ortodocsi . Deci aceasta ectenie „cei chemati iesiti” nu se adreseaza ereticilor nicidecum , ce treaba au ei sa vina la Sfintele noastre Liturghii in afara de faptul ca ar dori sa se catehizeze si apoi sa se boteze?Iar daca ereticii vin la catehizare pentru a deveni ortodocsi , atunci nu mai sunt eretici , ci catehumeni. Deci ectenia nu a fost facuta ca sa-i tina sau sa-i scoata afara pe eretici , ci pentru a-i scoate afara de la momentul Sfintei Impartasanii pe penitentii care erau despartiti de Biserica si nu aveau voie un timp sa se impartaseasca si pe catehumeni , care inca nu se botezasera.

  • deacord, dar asta nu excludea prezenta altora. Va dau exemplul delegatiei rusesti pagane care a mers la Constantinopol, au asistat la Sf Liturghie si fiind impresionati de Sf Liturghie au ales sa fie botezati atat ei cat si intraga Rusie.

   • Sigur , frumos . Dar acestea sunt exceptii .In articol se vorbeste de reguli . De alfel , in zilele noastre aceste ectenii uneori nu mai sunt spuse , sau daca sunt spuse , nu mai sunt intelese si ascultate ,deoarece credinciosii nu le cunosc intelesul. Nu mai sunt practicabile , pentru ca ar fi un lucru imposibil de infaptuit intr-o lume in care adevarata credinta este atat de putin cunoscuta si practicata chiar in Biserica , ce sa mai spunem de cei din lume . Sa zicem ca cineva , nefiind credincios , vrea sa intre intr-o biserica , la slujba , dar apoi este invitat sa iasa . Cred ca nu se va mai intoarce.
    Aceasta ectenie nu-si mai are rostul fiind imposibil de aplicat la situatia actuala.Si e bine asa.

   • si azi avem catehumeni, eu am multi catehumeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s